Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!
24 februari 2024
Afbeelding treinreis duurzaam reizen
Afbeelding treinreis duurzaam reizen
Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!
?

Ben je dol op reizen, maar wil je tegelijkertijd je voetafdruk zo klein mogelijk houden? Dit zou als een onmogelijke opgave kunnen klinken. Maar niets is minder waar! Er zijn een hoop dingen die jij kunt doen om verantwoord te reizen en je CO2-uitstoot te verkleinen. In dit artikel vind je 13 tips voor duurzamer reizen. Als je ze allemaal opvolgt, zou het zelfs kunnen dat je voetafdruk kleiner is en jouw impact groter is dan wanneer je thuisblijft!

Ga direct naar de 13 tips voor duurzamer reizen:

Maar eerst: wat betekent ‘duurzamer reizen’?

In 2017 liet de Verenigde Naties weten dat reizen onder bepaalde voorwaarden een positieve bijdrage kan leveren aan mens en planeet. Die voorwaarden zijn onder te verdelen in drie aspecten en die vormen samen het begrip duurzamer reizen. Duurzaam reizen verwijst naar het maken van bewuste keuzes tijdens je reis om de negatieve impact op (1) het milieu, (2) de samenleving en (3) de economie te minimaliseren. We lichten dit begrip verder toe in ons artikel ‘Wat betekent duurzaam reizen nou eigenlijk?‘.

Jouw eerste stap richting duurzamer reizen

Duurzamer reizen begint bij jezelf. En nu je de betekenis achter ‘duurzamer reizen’ beter begrijpt, is het tijd om de eerste stappen te gaan zetten. Maar wees niet te streng voor jezelf. We herkennen maar al te goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat je daardoor maar helemaal niets veranderd tijdens je vakantie. Begin daarom klein. Wij begonnen simpelweg met het vermijden van plastic flesjes tijdens onze eerste duurzame reis. Vanuit daar zijn we bij iedere opvolgende reis steeds bewustere keuzes gaan maken. Met onderstaande tips helpen we je op weg!

1. Boek je reis bij een duurzame reisorganisatie

Duurzamer reizen begint al bij het boeken van je reis. Waar boek je je verblijf of je complete vakantie? De ene reisorganisatie houdt veel meer rekening met duurzaamheid dan de ander. Goede opties zijn bijvoorbeeld Eliza Was Here voor idyllische accommodaties, of Opreis.nl voor unieke treinreizen binnen Europa. Bekijk ook ons overzicht van de 13 leukste reisorganisaties die hun CO2-uitstoot minimaliseren, iets teruggeven aan de lokale bevolking of massatoerisme omzeilen.

2. Kies een duurzame vakantiebestemming

Voordat je op reis gaat naar een bepaald vakantieland, is het altijd goed om te checken hoe het gesteld staat met de duurzaamheid in dit land. Hoe meer aandacht het land schenkt aan natuur en milieu, hoe minder groot de voetafdruk van jouw reis is. Check simpelweg op welke plek het land staat in de ‘Environmental Performance Index’ (EPI). De EPI is een wereldberoemde index die jaarlijks 180 landen ter wereld rangschikt op basis van duurzaamheid. Of lees bijvoorbeeld onze blogs over duurzaamheid op de Filipijnen en IJsland.

3. Kies bewust voor je transport

Kies voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals treinen, bussen, fietsen of elektrische stepjes, in plaats van auto’s of vliegtuigen. De FlixBus verbindt bijvoorbeeld 3.000 bestemmingen in 35 landen en via NS International kun je maar liefst 3.300 bestemmingen binnen Europa bezoeken. Als je voor reizen buiten Europa het vliegtuig moet pakken, overweeg dan om de CO2-uitstoot te compenseren via een erkend programma. Wij compenseren zelf al onze vluchten via Treesforall.

4. Reis buiten het hoogseizoen

Een belangrijke dreiging voor duurzaam reizen is massatoerisme. Reis altijd zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen om te voorkomen dat je verblijf te veel druk uitoefent op de bestemming. Bovendien heeft dit niet alleen voordelen voor de bestemming, maar ook voor jou: buiten het hoogseizoen liggen de prijzen lager, zijn er minder toeristen en hoef je nergens in de rij te staan. En zo heb je die parelwitte stranden en kristalheldere zee he-le-maal voor jezelf!

5. Boek een duurzaam verblijf

Als toerist kun je je steentje bijdragen aan de lokale economie door je verblijf te boeken in een kleinschalige homestay of een bed & breakfast die gerund wordt door de lokale bevolking, in plaats van te verblijven bij grootschalige hotelketens. Hiermee ondersteun je de lokale ondernemers, bespaar je vaak een hoop geld en leer je de cultuur pas écht kennen. Bovendien kun je op websites als campspace.com en Booking.com de accommodaties filteren op duurzaamheidsmaatregelen. Maar blijf kritisch. De optie om handdoeken opnieuw te gebruiken is voor ons bijvoorbeeld nog lang niet genoeg om de accommodatie als duurzaam te bestempelen.

➩ Lees ook: “Uniek en duurzaam verblijven in Andalusië”

6. Neem je eigen drinkfles mee

Heb je de gewoonte om tijdens je reis plastic waterflesjes te kopen omdat het kraanwater niet drinkbaar is? Voorkom al dat plasticafval door van tevoren een eigen drinkfles mee te nemen. In veel accommodaties en op straat heb je tegenwoordig drinkwaterpunten waar je je eigen fles gemakkelijk kunt vullen. Onze favoriete duurzame waterfles is de Say What Bottle. Deze organisatie strijdt voor een plasticvrije oceaan en daar staan wij natuurlijk volledig achter!

7. Respecteer de lokale normen en waarden

Respecteer de lokale cultuur en het milieu door verantwoordelijk te reizen en rekening te houden met lokale regels en gewoonten. Draag bijvoorbeeld passende kleding, laat geen afval slingeren en sta open voor lokale tradities. Bovendien verrijk je je eigen wereldbeeld door je te verdiepen in de geschiedenis en de cultuur van een land.

8. Geef iets terug aan de lokale bevolking

Zorg ervoor dat de lokale bevolking ook daadwerkelijk iets aan jouw komst heeft. Neem geen grote voorraden mee vanuit Nederland, maar koop je boodschappen bij lokale ondernemers, koop souvenirs die lokaal en duurzaam geproduceerd zijn en maak regelmatig een praatje met de lokale bevolking. Je bent ten slotte bij hun te gast!

9. Ga van de gebaande paden

GreenNomads is dol op niet-toeristische plekjes. We moedigen je graag aan om tijdens je reis van de gebaande paden te gaan. De toeristische highlights zijn natuurlijk leuk, maar juist daarbuiten leer je een land veel beter kennen. Zelf vragen wij de locals altijd om tips, waardoor we keer op keer weer op prachtige, onontdekte plekjes uitkomen. Op deze manier werk je mee aan het voorkomen van massatoerisme en voorkom je dat toerisme te veel druk uitoefent op een bestemming.

➩ Lees ook: “15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België”

10. Bespaar energie in je accommodatie

Dit is natuurlijk iets wat thuis al in je systeem zou moeten zitten, maar wat op vakantie nét zo belangrijk is. Bespaar energie door lichten, verwarming, airconditioning en elektrische apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Een veelvoorkomende gewoonte is dat reizigers de airconditioning de héle nacht laten loeien in warme landen. Zet in plaats daarvan een raampje open en spuit wat ecologisch verantwoorde muggenspray op.

11. Kies voor duurzame activiteiten

Voorkom onnodige vervuiling door voor CO2-neutrale activiteiten te kiezen. Skip die helikoptervlucht of jetski en ga in plaats daarvan lekker wandelen, fietsen, zeilen, suppen of kanoën om de omgeving te ontdekken. Boek activiteiten en excursies waarbij je meer leert over de lokale bevolking of waarbij je iets terug doet voor de gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan een stadstour met een local via Baja Bikes of Withlocals, een deelname aan een strandopruimactie of het bijwonen van lokale feesten en festivals. Of til je reis naar een nóg hoger level door het te combineren met een crowdfunding via Heroes for Charity. Zo maak je pas echt impact! Inspiratie nodig voor duurzame activiteiten? Laat je inspireren door onderstaande artikele:

12. Ga respectvol met dieren om

Vermijd het bezoeken van attracties die dieren uitbuiten, zoals circussen, dierenshows en olifantenritten. Deze activiteiten brengen vaak schade toe aan de dieren en moedigen dierenmishandeling aan. Vermijd daarnaast het voeren van wilde dieren, omdat dit hun dieet en gedrag kan veranderen. Twijfel je of een activiteit diervriendelijk is? Doe eerst uitgebreid onderzoek of doe het niet. Zelf vragen wij áltijd het advies van een dierenarts voordat wij activiteiten met dieren ondernemen. In dit artikel lees je bijvoorbeeld of het verantwoord is om te zwemmen met walvishaaien.

13. Kiest bewust waar je eet

Genieten van een goede kop koffie of van een uitgebreid diner hoort nou eenmaal bij vakantie. Zorg er echter wel voor dat je bewust kiest waar je dit doet. Skip de internationale ketens als McDonalds en de KFC en strijk neer bij een biologisch cafeetje of een 0-km restaurant. Een 0-km restaurant gebruikt alleen maar producten uit de directe omgeving. Daarbij is het natuurlijk helemáál mooi als het restaurant ook nog eens wordt gerund door locals. Inspiratie nodig? Bekijk onderstaande blogs:

Duurzamer reizen: ben je er klaar voor?

Dat waren onze 13 tips voor duurzamer reizen. Het belangrijkste is wat ons betreft dat je je gezonde verstand blijft gebruiken. Kies bewust waar je naartoe gaat, hoe je dat doet, wat je doet, wat je eet en waar je slaapt. En probeer bij al je keuzes na te denken: zou dit gevolgen kunnen hebben voor mens, natuur of milieu? Naast het duurzaam reizen, kun je er ook voor kiezen om jouw reis betekenisvol te maken door een positieve impact achter te laten. Bekijk onze vijf concrete tips om jouw reis betekenisvol te maken.

Inpaklijst voor duurzamer reizen

Heb je je duurzame reis inmiddels geboekt? Yes! Dan kan de voorpret beginnen. Een onderdeel van jouw voorbereidingen is natuurlijk een gevulde backpack. Laat je inspireren door deze 26 duurzame reisgadgets!

➩ Lees ook: “26x duurzame reisartikelen en gadgets”

Bekijk gerelateerde blogs:

17x unieke én duurzame reisorganisaties

17x unieke én duurzame reisorganisaties

Het kiezen van een duurzame reisorganisatie is de eerste stap voor verantwoord reizen. Op deze manier bepaal je indirect je CO2-uitstoot en de impact van jouw reis op de lokale bevolking. Om je op weg te helpen, zetten we in dit artikel onze 17 favoriete duurzame reisorganisaties op een rijtje!

Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten

Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten

Zomer, zon, strand en... zonnebrand! We smeren ons in om onze huid te beschermen tegen die felle zonnestralen, maar wist je dat veel zonnebrandcrèmes schadelijk kunnen zijn voor de oceaan? Het is tijd om bewuster te worden van wat we op onze huid smeren en over te...

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

In onze zoektocht naar duurzame hotspots in Nederland zijn we al zoveel idyllische plekken in de natuur tegengekomen om te verblijven. Zo ook Parc Buitengewoon, waar je middenin het weidse Noord-Limburgse landschap in verschillende bijzondere accommodaties overnacht. Omdat je onder een dak slaapt, besloten wij hier een nachtje te verblijven in de herfst. In de zomer zijn er al zoveel leuke activiteiten te ondernemen dat we er een wedstrijd van hebben gemaakt plekjes te ontdekken waarbij je ook in de koudere seizoenen van kunt genieten. En daar voldoet dit park zeker aan!