13x de leukste reisorganisaties voor unieke en duurzame reizen
24 juli 2023
Afbeelding duurzaam reizen
Afbeelding duurzaam reizen
13x de leukste reisorganisaties voor unieke en duurzame reizen
?

Wij zijn continu op zoek naar unieke reiservaringen waarbij we op een bepaalde manier rekening houden met onze impact op de aarde. Door bijvoorbeeld onze CO2-uitstoot te minimaliseren, iets terug te geven aan de lokale bevolking of door massatoerisme te omzeilen. Het kan lastig zijn een reis te vinden die aan jouw wensen voldoet én een duurzame keuze is. Je zoekt op Google maar ziet door het bomen het bos niet meer, want waar doe je nou precies goed aan? Herken jij dit? Dan heb je vast wat aan onderstaand rijtje met de leukste duurzame reisorganisaties!

➩ Lees ook: “Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell”

1. Van Verre

Familiebedrijf Van Verre Reizen stelt met hun landendeskundigen individuele rondreizen samen naar Azië, Afrika, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Down Under. Ondanks dat het bedrijf alleen verre reizen aanbiedt, verdienen ze toch een plek in dit rijtje omdat ze veel duurzame initiatieven steunen: zo kopen ze voor elke reis die wordt geboekt een stuk van 100 m2 regenwoud aan in samenwerking met Stichting Oasebos, zijn ze een Travelife partner waarmee ze aan meer dan 100 duurzame reiscriteria voldoen, bieden ze actief duurzame alternatieven zoals nachttreinen aan, steunen ze lokale initiatieven op de bestemmingen en gaan ze uitbuiting van dieren tegen door deze activiteiten te mijden en de vakantiegangers te onderwijzen over dierenwelzijn.

Hier bekijk je het volledige reisaanbod van Van Verre.

2. Holland Sail

Hier had je vast nog niet aan gedacht, maar een zeilvakantie is ook hartstikke duurzaam! Zelf geen ervaren schipper? Dan kan je bij Holland Sail terecht, een coöperatie van scheepseigenaren met een eigen boekingskantoor! Ze verhuren traditionele zeilschepen mét schipper die op de Waddenzee, het IJsselmeer en de Friese meren varen. Door jarenlange zeilervaring kennen de schippers alle ins en outs van hun vak. Je beleeft de magie van het zeilen, en doordat je op de kennis en ervaring van de schipper kunt rekenen is dat vooral een kwestie van genieten. Holland Sail biedt allerlei soorten zeilreizen aan, zoals single reizen, familiereizen en groepsreizen.

Benieuwd geworden naar deze zogenoemde meezeilreizen? Hier kan je deze bekijken en boeken!

3. Voja Travel

Voja Travel is opgericht als antwoord op het massatoerisme. Massatoerisme leidt op veel plekken wereldwijd tot uitbuiting van lokale bevolkingen en overexploitatie van hun land. Denk aan stijgende prijzen, een dalende levensstandaard en geld wat verdwijnt in de zakken van grote all-inclusives. Zo hebben de toeristen een fijne vakantie maar voor de locals blijft er weinig over. Om nog maar te zwijgen over de impact die reizen op de aarde heeft. Voja Travel denkt dat dit anders kan én moet. Daarom reis je bij Voja altijd met een positieve impact. Je geniet van een fantastische reiservaring die eerlijk is voor de lokale bevolking én je laat de bestemming en de aarde een stukje beter achter!

Met een Voja reis ga je buiten de gebaande paden, iets waar wij erg van houden! Zo beleef je gegarandeerd een unieke reis. Tot nu toe bieden ze vier bestemmingen aan, stuk voor stuk prachtige parels binnen en buiten Europa. De duurzame reizen van Voja Travel bekijk en boek je via deze link!

4. Opreis.nl

Bij Opreis.nl werken ze vanuit de overtuiging dat reizen en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Het is hun missie om treinreizen tot een (meer dan) volwaardig alternatief te maken voor auto- en vliegvakanties. Dat doen ze door reizigers te inspireren met unieke treinreizen die altijd voldoen aan de drie basisprincipes: duurzaam, avontuurlijk en ontspannen.

De focus van Opreis.nl ligt op treinreizen binnen Europa zónder vliegreizen, waarmee ze de milieu-impact van hun reizen tot het minimum beperken. De resterende CO2-uitstoot compenseren ze via een samenwerking met het lokale CO2-compensatieprogramma OXE. Zo maakt Opreis.nl reizen niet alleen duurzamer, maar zelfs CO2-neutraal. Wij zijn nu al fan!

Opreis.nl biedt o.a. treinreizen aan door Schotland, de Baltische staten, Zwitserland en Spanje. Maar waar wij het meest enthousiast van worden, is De Poolcirkel Express: een treinreis door Denemarken, Zweden en Noorwegen naar het Noorderlicht! Ook een kijkje nemen? Hier vind je het gehele aanbod van de duurzame treinreizen. Wij boeken alvast!

5. Eliza was here

20 jaar geleden startte Eliza haar blog met bijzondere vakantieadresjes. Ze groeide in de jaren uit tot een succesvolle reisspecialist. Je kunt inmiddels kiezen uit meer dan 42 vakantiebestemmingen, door heel Europa. Allemaal even uniek en weg van de massa. Alle vakanties zijn verrassend op hun eigen manier. Om dat te garanderen zijn ze buiten de gebaande paden en verblijf je op adresjes met een bijzonder verhaal, gastvrije eigenaren en ultiem comfort.

Wat wij het allerleukste vinden is dat de bijzondere locatie en kleinschaligheid centraal staan in het aanbod van Eliza was here. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: ze heeft het Travelife duurzaamheidscertificaat in ontvangst mogen nemen en biedt bijvoorbeeld duurzame treinvakanties naar Italië.

Zoek je dus een reis waarbij je jouw impact op het milieu en klimaat minimaliseert, de lokale bevolking support en tegelijkertijd op de allerleukste, unieke plekjes verblijft? Bekijk dan eens het (uitgebreide) aanbod van Eliza was here!

6. Heroes for Charity

Wat begon met het beklimmen van de Kilimanjaro voor een goed doel, eindigde in het ontstaan van Heroes for Charity. Geïnspireerd door deze geweldige ervaring vond Simone de Graaf het tijd dat meer mensen deze unieke combinatie van een uitdaging aangaan en daarmee geld ophalen voor een goed doel konden ervaren.

Heroes for Charity biedt avontuurlijke en sportieve challenges aan in binnen- en buitenland, waarmee jij als deelnemer geld kunt ophalen voor een goed doel naar keuze. Zo kan je denken aan een fietstocht door Cambodja, een Machu Picchu trekking in Peru en natuurlijk die beklimming van de Kilimanjaro, allemaal voor een goed doel dat dichtbij jouw hart ligt. Via je eigen Heroes-pagina kun je donaties binnenhalen. Heel belangrijk: 100% van de donaties gaan naar jouw goede doel!

De meerwaarde van Heroes for Charity is dat zij de reis en challenge op een veilige manier voor je boeken en regelen, een community van mede-heroes faciliteren en je helpen bij de voorbereiding Benieuwd geworden? Deze super unieke challenges bekijk en boek je hier!

7. Campspace

De slogan van Campspace is “Reconnect Outside”. Via dit duurzame boekingsplatform boek je unieke buitenspots met een tent, camper, boomhut of cabin door heel Europa. Van volledig verzorgde accommodaties en glamping tot back-to-basics. Van kleinschalig gedeelde plekken tot alleen-op-de-wereld locaties. Allemaal aangeboden door lokale verhuurders. Hoe tof is dat!

Via deze link kan je jouw unieke overnachting in de natuur. Het aanbod is behoorlijk, dus we helpen je in dit artikel vast een handje met onze top 15 van unieke Campspace verblijven in de natuur in Nederland en België!

8. Natuurlijk Reizen

Natuurlijk Reizen organiseert al bijna 20 jaar kleinschalige actieve vakanties binnen en buiten Europa. Deze organisatie is gespecialiseerd in wandelreizen, fietsvakanties, cultuur- en natuurreizen en autovakanties. Tijdens de reizen wordt een rustig reistempo aangehouden. Je verblijft in bijzondere accommodaties en de ontmoetingen met de lokale bevolking en de kennismaking met de lokale keuken staan centraal.

Natuurlijk Reizen biedt zowel kleinschalige groepsreizen als individuele reizen aan. Hun brede aanbod aan duurzame reizen kan je hier bekijken!

9. Trein Rondreis

Treinrondreis.nl is een initiatief van Hildebrand van Kuijeren. Vijftien jaar geleden begon hij Treinreiziger.nl om reizigers op weg te helpen met nationale en internationale reizen. De website is inmiddels een begrip geworden onder reizigers die in Nederland voordelig met de trein willen.

Zelf is Van Kuijeren groot liefhebber van internationale reizen en reist al sinds jaar en dag met de trein Europa door. Hij merkt dat er veel animo is voor internationale treinreizen, maar dat reizigers soms hindernissen ervaren bij het boeken van een reis. Daarom benut hij nu zijn kennis en ervaring om mensen te helpen een treinvakantie te boeken.

Het leuke aan Treinrondreis.nl is dat ze naast de redelijk “standaard” treinreizen naar bijvoorbeeld Praag en Wenen ook bijzondere reizen aanbieden. Een rondreis door Slowakije via national park Via Tatra en eentje door Noorwegen bijvoorbeeld. Of wat dacht je van de Grand Panorama reis door Zwitserland? Boeken doe je via deze link!

10. FlixBus

De FlixBus, je hebt ‘m vast al eens voorbij zien rijden. FlixBus heeft één missie: Europa groen maken. Wil je met de bus reizen, dan ben je bij hen aan het juiste adres: ze bieden al meer dan 3000 bestemmingen aan en hun Europese busnetwerk groeit nog elke dag. FlixBus rijdt met de modernste bussen, waarin je veel beenruimte hebt, gegarandeerd een zitplaats hebt en je jouw smartphone gemakkelijk met wifi kunt verbinden. Alle 3000 bestemmingen bekijk je hier. Via de handige reisplanner boek je je busreis snel en gemakkelijk.

Extra pluspunt: FlixBus biedt ook nog de mogelijkheid om CO2-neutraal te reizen. Via een samenwerking met atmosfair is het bij het boeken van een ticket mogelijk een kleine donatie te doen. Deze vrijwillige gift wordt geïnvesteerd in een project dat ervoor zorgt dat jouw uitstoot volledig gecompenseerd wordt. Zo reis je met een gerust hart en geweten door heel Europa!

11. NS International

Treinreizen door Europa boek je natuurlijk ook gemakkelijk via NS International. Met 200.000 kilometer aan spoor schiet heel Europa aan de treinraampjes van NS International voorbij! Je boekt je treinreis via deze link. De gouden tip? Vroegboeken loont bij treinreizen echt!

12. Baja Bikes

Bij het Nederlandse bedrijf Baja Bikes boek je veilig én snel je fietstour, mountainbike tour en… je meerdaagse fietsvakantie! Bijna overal met Nederlandse gids, zelfs in Rio de Janeiro. Overal ter wereld vind je Baja Bikes, zelfs in ruim 200 bestemmingen. Bekijk de Highlights of ga juist van de gebaande paden af. Ontspan een week terwijl je een fietsvakantie langs de Donau doet of bewonder de kustlijn van Kattegat in Zweden. Wil je toch nóg wat verder op reis maar je CO2-uitstoot daar compenseren? Baja Bikes biedt ook fietsvakanties in Turkije, Thailand en Vietnam. Check alle duurzame fietsvakanties hier!

13. Withlocals

Withlocals heeft een ruim aanbod in kleinschalige tours in steden over de hele wereld, aangeboden door de lokale bevolking. Ze streven ernaar mensen en culturen met elkaar te verbinden door middel van unieke reiservaringen. Dit begon allemaal toen founder Willem tijdens zijn reis in India een local, RP, tegenkwam die hem en zijn vrouw aanbood hen New Delhi te laten zien. Pas toen zag Willem de echte schoonheid van de stad en leerde het lokale leven begrijpen. Hij ontmoette zelfs RP’s vrienden en genoot samen met hen van de lokale maaltijden terwijl ze over het dagelijkse leven in India kletsten. Wil jij jouw volgende reisbestemming ook als local beleven? Bekijk dan eens of deze tussen het aanbod van Withlocals staat!

Bekijk gerelateerde blogs:

26x duurzame reisartikelen en gadgets

26x duurzame reisartikelen en gadgets

Het liefste ga je zo voorbereid mogelijk op reis, maar neem je ook weer niet te veel onnodigs mee. Om je daarbij te helpen, hebben we een lijst gemaakt met 26 handige artikelen en gadgets voor op reis.

De 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen

De 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen

Vind je het ook altijd zo heerlijk om op de bank te ploffen en weg te dromen bij de meest fantastische reizen? Of misschien houd je er wel van om je tafel of kast te decoreren met inspirerende covers? In dit artikel geven we een overzicht van de 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen. De één is praktisch en vormt een handig stappenplan, de ander is geschikt om op ieder willekeurig moment doorheen te bladeren. Maar voor welk boek je ook gaat, je zult ongetwijfeld overspoeld worden door reiskriebels!

Zo kun je verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zo kun je verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien is één van de mooiste reiservaringen die wij ooit hebben meegemaakt. De populariteit van deze activiteit roept echter vragen op over de impact ervan op de walvishaaien zelf en hun fragiele omgeving. Voordat je met walvishaaien gaat zwemmen, is het dus van groot belang dat je je inleest over hoe je dit op een diervriendelijke en verantwoorde manier kunt doen. Wij gingen op onderzoek uit en nemen je in dit artikel mee in de do’s & don’ts voor het verantwoord zwemmen met walvishaaien.