Wat betekent ‘duurzaam reizen’ nou eigenlijk?
05 november 2023
GreenNomads duurzaam reizen
GreenNomads duurzaam reizen
Wat betekent ‘duurzaam reizen’ nou eigenlijk?
?

Steeds vaker zie je de term ‘duurzaam reizen’ opdoemen, maar wat betekent dit nou eigenlijk? En is het überhaupt wel mogelijk om duurzaam te reizen? Bij GreenNomads vinden we deze term maar al te belangrijk en daarom lichten we graag toe wat duurzaam reizen precies betekent.

➩ Lees ook: “Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell”

De bredere beweging rondom duurzaamheid

Om de term duurzaam reizen te begrijpen, duiken we eerst even de geschiedenis in. De term werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’90 als onderdeel van de bredere beweging rondom duurzaamheid. Het begrip werd voornamelijk geassocieerd met de behoefte om de negatieve gevolgen van toerisme te verminderen (denk aan massatoerisme, milieuschade en culturele uitbuiting).

Vliegschaamte en treintrots

Al snel kreeg het begrip een negatieve lading, want reizen was nou eenmaal niet duurzaam. Door te vliegen stoot je CO2 uit en dat is slecht voor het milieu. Zo simpel is het. De hashtags #vliegschaamte en #treintrots werden trending topic en een hoop reizigers werden bekritiseerd.

De officiële definitie van duurzaam reizen

In 2017 liet de Verenigde Naties echter weten dat reizen onder bepaalde voorwaarden wel degelijk een positieve bijdrage kan leveren aan mens en planeet. Die voorwaarden zijn onder te verdelen in drie aspecten en die vormen samen het begrip duurzaam reizen. Dat brengt ons bij de officiële definitie van duurzaam reizen: duurzaam reizen verwijst naar het maken van bewuste keuzes tijdens je reis om de negatieve impact op (1) het milieu, (2) de samenleving en (3) de economie te minimaliseren.

GreenNomads duurzaam reizen

Bij duurzaam reizen wordt rekening gehouden met de behoeften van de huidige generatie reizigers, zonder de mogelijkheden van toekomstige reizigers in gevaar te brengen.”

– GreenNomads

Drie verschillende aspecten van duurzaam reizen

Natuurlijk is CO2-uitstoot een belangrijk onderdeel, maar duurzaam reizen is veel breder dan dat! Je zult ook bewuste keuzes moeten maken ten opzichte van de samenleving en de lokale economie. We zetten de drie verschillende aspecten van duurzaam reizen voor je op een rijtje:

1. Milieubewustzijn

Bij duurzaam reizen maak je bewuste keuzes om de negatieve effecten op het milieu te beperken. Zoals het kiezen van milieuvriendelijke vervoersmiddelen, het minimaliseren van de uitstoot van broeikasgassen, het verminderen van afval en het respecteren van de natuurlijke omgeving.

2. Sociale verantwoordelijkheid

Wanneer je duurzaam wilt reizen, zul je de lokale bevolking moeten respecteren en ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van eerlijke economische kansen voor de lokale gemeenschappen, het respecteren van de rechten en tradities van inheemse volkeren en het vermijden van exploitatie van mensen of dieren.

3. Economische duurzaamheid

Het derde aspect van duurzaam reizen is economische duurzaamheid. De term duurzaam reizen streeft naar een eerlijke verdeling van de economische voordelen die toeristen met zich meebrengen. Lokale bedrijven en gemeenschappen staan daarbij centraal. Het is van groot belang dat zij kunnen profiteren van toerisme zodat de lokale economie op de lange termijn zal groeien.

Voordelen van duurzaam reizen

Wanneer rekening gehouden wordt met deze drie aspecten, zal niets of niemand nadelige gevolgen ervaren van toerisme. Sterker nog, het kan zelfs grote voordelen opleveren! Duurzaam reizen:

  • zorgt voor een groei in de lokale economie;
  • creëert wederzijds begrip tussen verschillende culturen;
  • beschermt de oceaan en de natuur;
  • creëert meer werkgelegenheid in de toerismesector voor locals;
  • vermindert armoede;
  • beschermt culturele tradities en cultureel erfgoed;
  • creëert wereldwijd meer begrip over duurzaamheid.

Hoe kun je duurzaam reizen?

Het is nodig, eigenlijk onvermijdelijk, dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om duurzaam te reizen. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit als een behoorlijke opgave klinkt en je geen idee hebt waar je moet beginnen. Daarom hebben wij GreenNomads in het leven geroepen. Een verzamelplek van onze bevindingen en inzichten, over duurzaam reizen in het algemeen en over de specifieke bestemmingen die wij hebben bezocht.

Laat je inspireren!

Met GreenNomads hopen wij niet alleen mensen te motiveren, maar we willen het de reiziger ook graag gemakkelijk maken. Wij doen het uitzoekwerk, zodat de reiziger duurzamer kan reizen zonder daar extra moeite voor te doen. We zoeken activiteiten en projecten waarmee je de lokale bevolking steunt en ontmoet, vergaren inzichten over welke wildlife-activiteiten verantwoord zijn en verzamelen alternatieve tips voor toeristische trekpleisters. En natuurlijk hoef je voor een unieke reisbeleving niet altijd ver van huis te gaan. Op GreenNomads.nl vind je daarom ook treinreizen, fietsvakanties en hidden gems binnen onze eigen landsgrenzen!

➩ Lees ook: “13x de leukste reisorganisaties voor unieke en duurzame reizen”

Bekijk gerelateerde blogs:

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien was een van de mooiste reiservaringen die wij ooit opdeden. En met ons duizenden andere avontuurlijke reizigers, die naar exotische bestemmingen over de hele wereld trekken om deze giganten van de oceaan te bewonderen. De populariteit van deze...

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

Wil je off the grid én duurzaam genieten van het buitenleven zonder je eigen kampeerspullen mee te hoeven zeulen? Ga dan niet naar een vakantiepark maar boek een uniek verblijf middenin de natuur. Die vind je volop in ons eigen kikkerlandje en bij onze buren in...

Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!

Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!

Ben je dol op reizen, maar wil je tegelijkertijd je voetafdruk zo klein mogelijk houden? Dit zou als een onmogelijke opgave kunnen klinken, maar niets is minder waar. Er zijn een hoop dingen die jij kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te verkleinen. Als je deze 13 tips opvolgt, zou het zelfs kunnen dat je voetafdruk groter is wanneer je thuis blijft!