Verantwoord zwemmen met walvishaaien
10 maart 2024
Zwemmen met walvishaaien
Zwemmen met walvishaaien
Verantwoord zwemmen met walvishaaien
?

Zwemmen met walvishaaien was een van de mooiste reiservaringen die wij ooit opdeden. En met ons duizenden andere avontuurlijke reizigers, die naar exotische bestemmingen over de hele wereld trekken om deze giganten van de oceaan te bewonderen. De populariteit van deze activiteit roept ondertussen echter ook vragen op over de impact ervan op de walvishaaien zelf en hun fragiele omgeving. Voordat je met walvishaaien gaat zwemmen, is het dus van groot belang dat je je inleest over hoe je dit op een diervriendelijke en verantwoorde manier kunt doen. Wij gingen op onderzoek uit en nemen je in dit artikel mee in de do’s & dont’s, zodat ook jij deze unieke en betoverende reiservaring kunt beleven!

Weetjes over de walvishaai!

Om te beginnen wat weetjes over de walvishaai. Deze haai is de grootste vis ter wereld en kan een lengte bereiken van 5 tot maar liefst 15 meter! Ondanks hun indrukwekkende grootte zijn deze reuzen zachtaardig en volkomen ongevaarlijk voor mensen. De walvishaai is een filtervoeder en heeft daarom geen tanden. Ze voeden zich voornamelijk met plankton en kleine visjes. Onze gidsen vertelden ons, toen wij enigszins twijfelend met onze snorkel klaar zaten en die mega vin boven het water zagen uitsteken, dat walvishaaien maar het formaat van een avocado kunnen doorslikken. Dat maakte het wel een stukje minder spannend om de zee in te duiken 😉.

Ervaring om nooit te vergeten

Toen wij vervolgens dat water in doken, werden we compleet betoverd. Wat een prachtige dieren zijn het met hun enorme gestalte en witte spikkels. Ze bewegen zich zo rustig door het water dat je er zelf ook kalm van wordt. Het leek de walvishaaien niks te doen dat er een tiental nieuwsgierige snorkelaars met hen meezwom. Op een gegeven moment moesten we er zelfs voor eentje uitwijken! Wat ons brengt bij een van de allerbelangrijkste dingen om rekening mee te houden als je met walvishaaien wilt zwemmen: raak ze nooit ofte nimmer aan!

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

Bij het plannen van een walvishaai-tour is het essentieel om te kiezen voor een operator die gecertificeerd is. Zoek naar operators die samenwerken met lokale natuurbeschermingsorganisaties en zich houden aan strikte gedragscodes om de walvishaaien en hun leefomgeving te beschermen. Concreet is het goed op de volgende dingen te letten:

  • Als een operator zwemmen met walvishaaien in gevangenschap promoot, ga deze dan uit de weg. Het is misschien verleidelijk om een gegarandeerde ervaring met de haaien te hebben, maar hun welzijn moet altijd de hoogste prioriteit hebben. Veel van deze exploitanten beweren dat ze jouw geld gebruiken om de haaien te redden, maar trap daar niet in. Gevangenschap zal nooit diervriendelijk zijn, aangezien de walvishaaien in het wild wel duizenden kilometers migreren!
  • Walvishaaien zijn in staat zichzelf te voeden en leggen grote afstanden af op zoek naar eten. Als mensen ze voeren, worden deze migratiepatronen verstoord. Sommige operators voeren de walvishaaien om ze dichter bij de boot te brengen en hun klanten zo een goede ervaring te geven, zonder rekening te houden met het welzijn van de haaien op de langere termijn.
  • Als een touroperator beweert dat je de haaien mag aanraken, meld dit dan bij de plaatselijke autoriteiten en ontmoedig anderen om er ook gebruik van te maken. Aanraking kan hun huid aantasten omdat dit de beschermende slijmlaag beschadigt en ze zo kwetsbaar worden voor infecties. Een goede operator legt dit van tevoren uit en zorgt dat iedereen op een veilige afstand blijft.

De beste spots

Gelukkig zijn er genoeg plekken op de wereld waar je op een verantwoorde manier met walvishaaien kunt zwemmen. Wij deden dit zelf op Mafia Eiland in Tanzania, wat we alleen maar kunnen aanraden. De walvishaaien worden daar niet gevoerd, maar ze komen in grote getalen naar de kust tussen de maanden oktober en maart in verband met de overvloed aan plankton. Daarnaast is het eiland een off the grid-bestemming; de meeste toeristen gaan alleen naar Zanzibar. Er worden dus maar weinig tours gedaan en er zitten ook weinig mensen op een boot. Dat maakt de ervaring voor jouzelf beter en verstoort het natuurlijke gedrag van de walvishaaien niet.

Andere verantwoorde plekken om met walvishaaien te zwemmen zijn bijvoorbeeld Donsol op de Filipijnen (andere plekken in de Filipijnen zoals Oslob raden we sterk af!), Isla Holbox in Mexico, Ningaloo Reef in Australië en Tofo in Mozambique. Check dan wel goed in welke maanden de walvishaaien zich hier bevinden!

Als je hier allemaal rekening mee houdt, kan je met een gerust hart een walvishaai-tour boeken. We hopen dat je net zo versteld zult staan van hun imposante pracht als wij! Oh, en onze laatste tip, doe ermee wat je wilt: zorg dat je je conditie een beetje hebt opgebouwd, want je moet behoorlijk doortrappelen om ze bij te kunnen houden!

➩ Lees ook: “Wat betekent ‘duurzaam reizen’ nou eigenlijk?”

Bekijk gerelateerde blogs:

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

Wil je off the grid én duurzaam genieten van het buitenleven zonder je eigen kampeerspullen mee te hoeven zeulen? Ga dan niet naar een vakantiepark maar boek een uniek verblijf middenin de natuur. Die vind je volop in ons eigen kikkerlandje en bij onze buren in...

Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!

Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!

Ben je dol op reizen, maar wil je tegelijkertijd je voetafdruk zo klein mogelijk houden? Dit zou als een onmogelijke opgave kunnen klinken, maar niets is minder waar. Er zijn een hoop dingen die jij kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te verkleinen. Als je deze 13 tips opvolgt, zou het zelfs kunnen dat je voetafdruk groter is wanneer je thuis blijft!

Hoe staat het met duurzaamheid op de Filipijnen?

Hoe staat het met duurzaamheid op de Filipijnen?

In dit artikel vertellen we je alles over plasticverbruik, massatoerisme en natuurbehoud op de Filipijnen. En geven we je tips hoe jij rekening kunt houden met jouw voetafdruk tijdens je rondreis door de Filipijnen.