Ecologisch verantwoord reizen

Reizen is meer dan alleen het afvinken van bestemmingen op je bucketlist; het is een kans om oog in oog te staan met de wonderen der natuur. Om er zeker van te zijn dat ook de reizigers van de toekomst van deze natuur kunnen genieten, is het van groot belang dat we ecologisch verantwoord reizen. Maar hoe doe je dat?

De drie pijlers van verantwoord reizen

Bij GreenNomads delen we verantwoord reizen op in drie pijlers: ecologisch, sociaal en economisch verantwoord reizen. Op deze pagina gaan we dieper in op de betekenis van ecologisch verantwoord reizen, waarom het belangrijk is en hoe jij een positieve impact kunt hebben op het milieu.

Lees ook:

Ecologisch verantwoord reizen

Wat betekent ecologisch verantwoord reizen?

Hoewel we bij de pijler ‘economisch verantwoord reizen‘ voornamelijk kijken naar de impact van geld en bij ‘sociaal verantwoord reizen‘ naar de impact op de lokale bevolking, hebben we het bij ‘ecologisch verantwoord reizen’ over de impact op het milieu.

Ecologisch verantwoord reizen draait om het maken van bewuste keuzes die de negatieve impact op het milieu verminderen. Dit betekent dat je rekening houdt met je ecologische voetafdruk in elke fase van je reis: van het kiezen van je bestemming en vervoersmiddel tot je verblijf en activiteiten ter plaatse.

Een ecologisch verantwoorde reiziger kiest bijvoorbeeld voor bestemmingen die werken aan natuurbehoud, verblijft in milieuvriendelijke accommodaties, en doet aan activiteiten die geen schade toebrengen aan de natuur.

Het belang van ecologisch verantwoord reizen

De aarde staat onder druk. Klimaatverandering, ontbossing, en verlies van biodiversiteit zijn enkele van de grootste uitdagingen waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd. Toerisme speelt hierin een significante rol: het is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ecologisch verantwoord reizen is daarom niet zomaar een modewoord, maar een noodzaak.

Door ecologisch verantwoord te reizen, help je mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behoud van kwetsbare ecosystemen. Reizen op een ecologische manier zorgt ervoor dat de plekken die we liefhebben niet alleen behouden blijven voor toekomstige generaties, maar ook bloeien. Het is een manier om bewust bij te dragen aan een gezondere planeet terwijl je geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Voorbeelden van ecologisch verantwoord reizen

Ecologisch verantwoord reizen is eenvoudiger dan je misschien denkt. Hier zijn een paar inspirerende voorbeelden om mee aan de slag te gaan:

1. Kies een duurzame vakantiebestemming ↓

Voordat je op reis gaat naar een bepaald vakantieland, is het altijd goed om te checken hoe het gesteld staat met de duurzaamheid in dit land. Hoe meer aandacht het land schenkt aan natuur en milieu, hoe minder groot de voetafdruk van jouw reis is. Check simpelweg op welke plek het land staat in de ‘Environmental Performance Index’ (EPI). De EPI is een wereldberoemde index die jaarlijks 180 landen ter wereld rangschikt op basis van duurzaamheid.

2. Kies bewust voor je transport ↓

Kies voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals treinen of bussen, in plaats van auto’s of vliegtuigen. De FlixBus verbindt bijvoorbeeld 3.000 bestemmingen in 35 landen en via NS International kun je maar liefst 3.300 bestemmingen binnen Europa bezoeken. Ook meerdaagse wandeltochten, fietstochten of zeiltochten zijn populair onder duurzame reizigers.

3. Neem je eigen drinkfles mee ↓

Heb je de gewoonte om tijdens je reis plastic waterflesjes te kopen omdat het kraanwater niet drinkbaar is? Voorkom al dat plasticafval door van tevoren een eigen drinkfles mee te nemen. In veel accommodaties en op straat heb je tegenwoordig drinkwaterpunten waar je je eigen fles gemakkelijk kunt vullen. Onze favoriete duurzame waterfles is de Say What Bottle. Deze organisatie strijdt voor een plasticvrije oceaan en daar staan wij natuurlijk volledig achter!

4. Ga van de gebaande paden ↓

GreenNomads is dol op niet-toeristische plekjes. We moedigen je graag aan om tijdens je reis van de gebaande paden te gaan. De toeristische highlights zijn natuurlijk leuk, maar juist daarbuiten leer je een land veel beter kennen. Zelf vragen wij de locals altijd om tips, waardoor we keer op keer weer op prachtige, onontdekte plekjes uitkomen. Op deze manier werk je mee aan het voorkomen van massatoerisme en voorkom je dat toerisme te veel druk uitoefent op een bestemming.

5. Bespaar energie in je accommodatie ↓

Dit is natuurlijk iets wat thuis al in je systeem zou moeten zitten, maar wat op vakantie nét zo belangrijk is. Bespaar energie door lichten, verwarming, airconditioning en elektrische apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Een veelvoorkomende gewoonte is dat reizigers de airconditioning de héle nacht laten loeien in warme landen. Zet in plaats daarvan een raampje open en spuit wat ecologisch verantwoorde muggenspray op.

6. Kies voor CO2-neutrale activiteiten ↓

Voorkom onnodige vervuiling door voor CO2-neutrale activiteiten te kiezen. Skip die helikoptervlucht of jetski en ga in plaats daarvan lekker wandelen, fietsen, zeilen, suppen of kanoën om de omgeving te ontdekken. Boek activiteiten en excursies waarbij je meer leert over de lokale bevolking of waarbij je iets terug doet voor de gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan een stadstour met een local via Baja Bikes of Withlocals of een deelname aan een strandopruimactie.

7. Ga respectvol met dieren om ↓

Vermijd het bezoeken van attracties die dieren uitbuiten, zoals circussen, dierenshows en olifantenritten. Deze activiteiten brengen vaak schade toe aan de dieren en moedigen dierenmishandeling aan. Vermijd daarnaast het voeren van wilde dieren, omdat dit hun dieet en gedrag kan veranderen. Twijfel je of een activiteit diervriendelijk is? Doe eerst uitgebreid onderzoek of doe het niet. Zelf vragen wij áltijd het advies van een dierenarts voordat wij activiteiten met dieren ondernemen. In dit artikel lees je bijvoorbeeld of het verantwoord is om te zwemmen met walvishaaien.

8. Kiest bewust waar je eet ↓

Genieten van een goede kop koffie of van een uitgebreid diner hoort nou eenmaal bij vakantie. Zorg er echter wel voor dat je bewust kiest waar je dit doet. Skip de internationale ketens als McDonalds en de KFC en strijk neer bij een biologisch cafeetje of een 0-km restaurant met seizoensgebonden producten. Een 0-km restaurant gebruikt alleen maar producten uit de directe omgeving, wat weer een hoop C)2 aan transport bespaard. Daarbij is het natuurlijk helemáál mooi als het restaurant ook nog eens wordt gerund door locals.

9. Verblijf in eco-lodges ↓

Kies voor milieuvriendelijke accommodaties die gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, en die zich inzetten voor het behoud van de omgeving. Eco-lodges zijn vaak prachtig gelegen in de natuur en bieden een unieke, duurzame ervaring. Maar let op: steeds meer accommodaties gebruiken het woord ‘eco’ zonder dat ze ook maar iets aan duurzaamheid doen. Dus blijf kritisch!

Een verrijking van je reiservaring

Ecologisch verantwoord reizen is geen beperking, maar een verrijking van je reiservaring. Het brengt je dichter bij de natuur en zorgt ervoor dat je met een goed gevoel naar huis terugkeert, wetende dat je je steentje hebt bijgedragen aan het behoud van onze prachtige planeet. Door bewuste keuzes te maken, kun je genieten van het beste dat de wereld te bieden heeft, zonder een negatieve impact achter te laten. Of in sommige gevallen zelfs door een positieve impact achter te laten!

Lees ook:

Laat je inspireren:

Zo kun je verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zo kun je verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien is één van de mooiste reiservaringen die wij ooit hebben meegemaakt. De populariteit van deze activiteit roept echter vragen op over de impact ervan op de walvishaaien zelf en hun fragiele omgeving. Voordat je met walvishaaien gaat zwemmen, is het dus van groot belang dat je je inleest over hoe je dit op een diervriendelijke en verantwoorde manier kunt doen. Wij gingen op onderzoek uit en nemen je in dit artikel mee in de do’s & don’ts voor het verantwoord zwemmen met walvishaaien.

17x unieke én duurzame reisorganisaties

17x unieke én duurzame reisorganisaties

Het kiezen van een duurzame reisorganisatie is de eerste stap voor verantwoord reizen. Op deze manier bepaal je indirect je CO2-uitstoot en de impact van jouw reis op de lokale bevolking. Om je op weg te helpen, zetten we in dit artikel onze 17 favoriete duurzame reisorganisaties op een rijtje!

Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten

Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten

Zomer, zon, strand en... zonnebrand! We smeren ons in om onze huid te beschermen tegen die felle zonnestralen, maar wist je dat veel zonnebrandcrèmes schadelijk kunnen zijn voor de oceaan? Het is tijd om bewuster te worden van wat we op onze huid smeren en over te...

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

In onze zoektocht naar duurzame hotspots in Nederland zijn we al zoveel idyllische plekken in de natuur tegengekomen om te verblijven. Zo ook Parc Buitengewoon, waar je middenin het weidse Noord-Limburgse landschap in verschillende bijzondere accommodaties overnacht. Omdat je onder een dak slaapt, besloten wij hier een nachtje te verblijven in de herfst. In de zomer zijn er al zoveel leuke activiteiten te ondernemen dat we er een wedstrijd van hebben gemaakt plekjes te ontdekken waarbij je ook in de koudere seizoenen van kunt genieten. En daar voldoet dit park zeker aan!

26x duurzame reisartikelen en gadgets

26x duurzame reisartikelen en gadgets

Het liefste ga je zo voorbereid mogelijk op reis, maar neem je ook weer niet te veel onnodigs mee. Om je daarbij te helpen, hebben we een lijst gemaakt met 26 handige artikelen en gadgets voor op reis.

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

Wil je off the grid én duurzaam genieten van het buitenleven zonder je eigen kampeerspullen mee te hoeven zeulen? Ga dan niet naar een vakantiepark maar boek een uniek verblijf middenin de natuur. Die vind je volop in ons eigen kikkerlandje en bij onze buren in België! Weg van de hectiek, maar zonder concessies te hoeven doen aan comfort! Wij doken in verblijven waar je kunt overnachten in de natuur en kwamen de gezelligste natuurhuisjes en pipowagens en de avontuurlijkste boomhutten en drijvende vlotten tegen – je kunt het zo gek niet bedenken. En het leuke is dat deze bijna allemaal worden aangeboden door particuliere verhuurders! Onze top 15 van bijzondere plekken waar je kunt overnachten in de natuur in Nederland en België vind je hieronder.

13 tips voor duurzamer reizen en het verkleinen van je voetafdruk

13 tips voor duurzamer reizen en het verkleinen van je voetafdruk

Ben je dol op reizen, maar wil je tegelijkertijd je voetafdruk zo klein mogelijk houden? Dit zou als een onmogelijke opgave kunnen klinken, maar niets is minder waar. Er zijn een hoop dingen die jij kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te verkleinen. Als je deze 13 tips opvolgt, zou het zelfs kunnen dat je voetafdruk groter is wanneer je thuis blijft!

In gesprek met het duurzame platform ‘De Wereldtrein’

In gesprek met het duurzame platform ‘De Wereldtrein’

Met GreenNomads proberen wij reizigers te inspireren om op een verantwoorde manier de wereld te ontdekken. Maar wij zijn niet de enige! Onlangs kwamen wij in aanraking met ‘De Wereldtrein’. Oprichters Summer en Heine inspireren hun lezers graag met tips om bewuster op reis te gaan. Bovendien maken zij super originele reisboekjes voor kinderen. Dit kunnen wij natuurlijk alleen maar supporten en daarom zetten wij Summer en Heine vandaag in het zonnetje.

Wat te doen in Den Haag: 9 duurzame hotspots op een rijtje

Wat te doen in Den Haag: 9 duurzame hotspots op een rijtje

Herken je dat? Het gevoel dat je er gewoon écht even tussenuit moet? Heel even een andere omgeving, je werk loslaten en genieten van lekker eten? Bij ons was dit gevoel zó sterk, dat we al in de trein zaten voordat we überhaupt wisten waar we naartoe gingen. We moesten en zouden er even tussenuit gaan. Zonder enige voorbereiding eindigden we 40 minuten later in Den Haag. Waar we uiteindelijk het hele weekend op ontdekkingstocht zijn gegaan naar duurzame hotspots. Hierbij de leukste tips voor wat te doen in Den Haag!

TIP! Idyllische, duurzame accommodatie in Zeeland

TIP! Idyllische, duurzame accommodatie in Zeeland

Wil je er even tussenuit in eigen land? Wij hebben het perfécte verblijf voor je gevonden. Middenin de natuur, óp het strand, in een volledig zelfvoorzienend tiny house. Wat wil een mens nog meer? We reisden afgelopen week naar Zeeland af om deze leuke ECO cottage voor je uit te testen. En ik zal vast één ding verklappen: voor mij was dit (tot nu toe) de leukste accommodatie in Nederland waar ik ooit heb verbleven!

Complete reisgids voor een duurzaam weekendje naar Maastricht

Complete reisgids voor een duurzaam weekendje naar Maastricht

Wil je er een weekendje tussenuit in eigen land? Dan ben je in Maastricht op het juiste adres. Wij zijn zelf dolverliefd op deze stad. Het centrum zit vol met historie, kunst en heerlijke terrasjes. En vanwege de groene, heuvelachtige omgeving krijg je direct een vakantiegevoel! In dit blog geven we je alle tips voor een duurzaam weekendje naar Maastricht, waarbij je nét even van de gebaande paden gaat.

Duurzame hotspot in Dordrecht: Villa Augustus

Duurzame hotspot in Dordrecht: Villa Augustus

In de stad waar wij zijn opgegroeid, Dordrecht, vind je middenin een moestuin en aan het water een prachtig hotel en restaurant: Villa Augustus. Het hotel is gevestigd in de voormalige watertoren van Dordrecht, wat deze plek echt uniek maakt. Aan het hotel ligt een groentetuin met daarnaast het voormalige pompgebouw, waar nu een industrieel restaurant in zit. De koks bereiden met passie de lekkerste gerechten met seizoensgroenten uit eigen tuin. In de aangrenzende markt kan je de meeste lekkernijen uit het restaurant kopen om thuis van te genieten. Tel hier het grote terras, de idyllische boomgaard, een citroenbomenkas en Italiaanse tuin bij op en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijk uitje in eigen land!

Hidden gem in Brabant: Wijngoed Wolf

Hidden gem in Brabant: Wijngoed Wolf

Dat je voor idyllische wijngaarden met lekkere wijn niet meer naar het buitenland hoeft te gaan, wisten we al. In Limburg vind je er genoeg en we zijn daarnaast al fan van het Betuws Wijndomein, maar deze parel in Brabant is nog redelijk nieuw. We hebben het over Wijngoed Wolf, gelegen op een eeuwenoude bolle akker in Sint-Michielsgestel, vlakbij Den Bosch. De wijngaard is van de gepassioneerde wijnmakers Laura de Hollander en Bas Klerx die hun kennis opdeden in de Provence. Je kunt hier terecht voor een rondleiding door de wijngaard en de kelder en een proeverij.

Dagje uit in Noord-Holland: theetuin Overleek, Broek in Waterland en Strandvier

Dagje uit in Noord-Holland: theetuin Overleek, Broek in Waterland en Strandvier

Wist je al dat er vlak boven Amsterdam een prachtig gebied ligt, genaamd ‘Waterland’? Dit gebied dankt zijn naam aan de vele wateren die er te vinden zijn: bijna de helft bestaat uit rivieren, meertjes en sloten! Hier kan je dus een heerlijke dag op of aan het water vertoeven. Wat ons betreft de highlights van dit gebied? Een duurzame lunch bij theetuin Overleek, met een elektrische fluisterboot door Broek in Waterland en borrelen bij Strandvier aan het IJsselmeer.

Picknicken in een wijngaard bij het Betuws Wijndomein

Picknicken in een wijngaard bij het Betuws Wijndomein

Als wij ergens van houden, is het wel het drinken van wijn en het eten van lokale lekkernijen in een idyllische omgeving. Zeg ‘ns eerlijk, zag jij nu de Betuwe voor je? Wij eerst ook niet, maar we hebben toch dé plek gevonden waar dit allemaal samenkomt: het Betuws Wijndomein. Een wijngaard in Erichem van 7 hectare met een mooi terras en allerlei knusse picknickplekjes tussen de wijnranken. Je kan er terecht voor een wijnproeverij en rondleiding, maar ook voor een picknick in de wijngaard met streekproducten en zelfs ligconcerten!

Dagje uit in Loosdrecht: suppen en picknicken in een kasteeltuin

Dagje uit in Loosdrecht: suppen en picknicken in een kasteeltuin

De lente is aangebroken, de dagen zijn lang en we hebben allemaal zin erop uit te trekken. Wij hebben dan zin in iets actiefs, waarna we ergens in het zonnetje neerploffen met een lekkere versnapering. In Loosdrecht ben je dan op de juiste plek! Op de Loosdrechtse Plassen kan je namelijk heerlijk suppen en op nog geen 10 minuten afstand ligt het indrukwekkende kasteel Sypesteyn, waar je op het terras van restaurant Hof Sypesteyn neerstrijkt óf – beter nog – geniet van een picknick in de kasteeltuin.

Duurzame hotspot in Nederland: buitenhotel en restaurant Terra Wolde

Duurzame hotspot in Nederland: buitenhotel en restaurant Terra Wolde

On the hunt naar idyllische duurzame hotspots binnen onze landsgrenzen kwamen we Terra Wolde tegen. Een buitenhotel en restaurant in Zeewolde, waar duurzaamheid en het buitenleven centraal staat. Of zoals ze zelf omschrijven: Terra Wolde is duurzaam comfort met heel veel buiten, puur eten, lekkere koffie en fijn recreëren. Wat een heerlijke plek!