Complete reisgids voor een duurzaam weekendje naar Maastricht
23 juli 2023
Duurzaam weekendje Maastricht
Duurzaam weekendje Maastricht
Complete reisgids voor een duurzaam weekendje naar Maastricht
?

Wil je er een weekendje tussenuit in eigen land? Wat dacht je van een duurzaam weekendje Maastricht? Wij zijn zelf dolverliefd op deze stad. Het centrum zit vol met historie, kunst en heerlijke terrasjes. En vanwege de groene, heuvelachtige omgeving krijg je direct een vakantiegevoel! In dit blog geven we je acht tips voor een duurzaam weekendje naar Maastricht, waarbij je nét even van de gebaande paden gaat.

➩ Lees ook: “De 9 leukste en duurzame activiteiten in Zeeland”

Waarom Maastricht? Geen moeilijke vraag…

De Limburgse hoofdstad Maastricht is voor veel Nederlanders de perfecte plek voor een weekend weg, want je waant je toch echt een beetje in het buitenland. Althans, dit vinden veel mensen van ‘boven de rivieren’. De historische huizen, authentieke straten en smalle steegjes geven je eerder het gevoel dat je door een sfeervol dorpje loopt dan door een gigantische hoofdstad. En toch bruist het van de energie in Maastricht! Kortom: de perfecte bestemming voor een duurzaam weekendje weg.

Tip 1: Lekker duurzaam met de trein naar Maastricht

Het is natuurlijk een no-brainer dat je met de trein naar Maastricht reist. Vanuit het hele land is Maastricht eenvoudig te bereiken en alhoewel veel mensen denken dat het een lange treinrit is, valt dat alles mee. Vanuit Utrecht doe je er precies even lang over met de trein als met de auto. Bovendien heeft de NS regelmatig leuke acties waardoor je ook nog eens goedkoop kunt reizen!

➩ Bestel een voordelig dagretourtje bij de NS

Tip 2: Alles met de benenwagen

Vanaf het Centraal Station is het slechts 10 minuten lopen naar het Vrijthof, het centrale plein van Maastricht. Überhaupt zal je niet langer hoeven lopen dan 15 minuten van de ene naar de andere highlight. Het centrum is ontzettend klein en gemoedelijk, waardoor een auto érg overbodig is. Bovendien is ronddwalen door de authentieke straatjes en smalle steegjes juist één van de leukste manieren om te stad te leren kennen!

Tip 3: Laat het shoppen links liggen

Veel mensen komen naar Maastricht om te shoppen. Ze hoppen van de ene keten naar de andere, ploffen massaal neer op één van de vele terrasjes op het Vrijthof en stoppen hun buikjes vol met stoofvlees. Dat mag natuurlijk, maar Maastricht heeft zó veel meer te bieden dan dit! Voor een duurzaam weekendje Maastricht ga je van de gebaande paden en maak je je eigen weekend een stuk unieker én duurzamer.

Tip 4: Ontdek Maastricht met een local op de fiets

Er is niemand die Maastricht beter kent dan een echte Limburger. Laat je daarom leiden door een local naar de mooiste, onontdekte plekjes van de stad. En dat ook nog eens lekker Hollands en duurzaam op de fiets. Bij Baja Bikes boek je voor €35 per persoon een 2 uur durende fietstour door Maastricht. Je fietst in een klein groepje door de oude straatjes, over de keien en onder eeuwenoude stadspoorten door. De geuren van de stad, de lokale bakker, de kleuren van het lokale leven op zijn volle terrassen, je ervaart het allemaal!

Tip 5: Duurzaam eten in de leukste wijk van Maastricht

De sfeerfvolle wijk Wyck is ons favoriete plekje in Maastricht. Vanuit hier kun je een leuke wandeling maken over de St. Servaasbrug, of juist over de nieuwe fietsbrug die ernaast ligt en uitkomt in het Stadspark. In Wyck vind je super veel leuke horecazaken, met voldoende vegan en vegetarische opties.

Onze favoriet is Puur van Wijck. Dit café werkt met lokale producten en leveranciers uit de regio en de koffie is heerlijk! Ook Café Zuid is een echte aanrader. Hier kun je genieten van de seizoensgebonden menukaart in een strandstoel aan het water. ’s Avonds uit eten gaan is leuk bij Restaurant Rozemarijn, waar ze heerlijke maaltijden bereiden met Limburgse producten. Bovendien heeft de eigenaar Zeeuwse roots, dus je zult een stukje Zeeland vinden in dit Maastrichtse restaurant.

Tip 6: Uit eten in een gerenoveerde brandweerkazerne

Op vijf minuutjes lopen vanaf het Vrijthof vind je de Brandweerkantine. Tot de jaren ’90 reden de brandweerwagens hier nog dagelijks in en uit, maar ondertussen is het gebouw omgetoverd tot een sfeervol restaurant waar je terecht kunt voor lunch of diner. De loods is ingericht met spulletjes uit de tijd dat de kazerne werd gebouwd. Een must-go voor liefhebbers van lekker eten in een mooie setting. TIP: ook heel erg geschikt voor flexwerkers!

Tip 7: Duurzaam overnachten in eco-hotel The Green Elephant

Op zoek naar een duurzame accommodatie in Maastricht? Dan kun je het beste verblijven in The Green Elephant. Dit is een gezellig eco-hotel vlakbij het station, in de bovengenoemde wijk Wyck. In het bijbehorende restaurant kun je ’s avonds genieten van een veganistische of vegetarische maaltijd. Ook kun je leuk slapen bij Townhouse Hotel (naast de Green Elephant) of Mabi Hotel. Deze hotels worden beiden gerund door dezelfde eigenaar als The Green Elephant.

➩ Lees ook: “15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België”

Tip 8: Duurzame ondernemingen Mosa Meat en Pieke Broodbier

Tijdens een weekendje weg vinden wij het altijd leuk om aandacht te schenken aan lokaal ondernemerschap in de stad waar we te gast zijn. Twee leuke start-ups om uit te lichten zijn Mosa Meat en Pieke Broodbier.

Mosa Meat

Mosa Meat is bezig met het produceren en ontwikkelen van kweekvlees, zodat ze een goed alternatief kunnen bieden in de toekomst, aangezien de vleesindustrie een grote impact heeft op landgebruik en broeikasgasuitstoot. De oprichter, Mark Post, is hoogleraar aan de Maastricht University en dus kan de stad met trots zeggen dat dit innovatieve bedrijf uit de regio komt.

Pieke Broodbier

Nog zo’n inspirerend voorbeeld is Pieke Broodbier. Oprichtster Laura wilde een manier vinden om oud brood te hergebruiken – en daar ontstond het idee om er bier van te maken. Briljant, toch? Je kunt de biertjes online bestellen of uitproberen bij één van deze vijf restaurantjes in Maastricht.

En zo heb je een duurzaam weekendje Maastricht!

Kortom, het bruisende Maastricht mag niet ontbreken op je lijstje van bestemmingen in eigen land. En als je gaat: ga dan met de trein, kies bewust waar je slaapt en drink wellicht een Pieke biertje. Proost!

➩ TIP! Bestel een voordelig dagretourtje bij de NS

Bekijk gerelateerde blogs:

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

Wil je off the grid én duurzaam genieten van het buitenleven zonder je eigen kampeerspullen mee te hoeven zeulen? Ga dan niet naar een vakantiepark maar boek een uniek verblijf middenin de natuur. Die vind je volop in ons eigen kikkerlandje en bij onze buren in...

Wat te doen in Den Haag: 9 duurzame hotspots op een rijtje

Wat te doen in Den Haag: 9 duurzame hotspots op een rijtje

Herken je dat? Het gevoel dat je er gewoon écht even tussenuit moet? Heel even een andere omgeving, je werk loslaten en genieten van lekker eten? Bij ons was dit gevoel zó sterk, dat we al in de trein zaten voordat we überhaupt wisten waar we naartoe gingen. We moesten en zouden er even tussenuit gaan. Zonder enige voorbereiding eindigden we 40 minuten later in Den Haag. Waar we uiteindelijk het hele weekend op ontdekkingstocht zijn gegaan naar duurzame hotspots. Hierbij de leukste tips voor wat te doen in Den Haag!

TIP! Idyllische, duurzame accommodatie in Zeeland

TIP! Idyllische, duurzame accommodatie in Zeeland

Wil je er even tussenuit in eigen land? Wij hebben het perfécte verblijf voor je gevonden. Middenin de natuur, óp het strand, in een volledig zelfvoorzienend tiny house. Wat wil een mens nog meer? We reisden afgelopen week naar Zeeland af om deze leuke ECO cottage voor je uit te testen. En ik zal vast één ding verklappen: voor mij was dit (tot nu toe) de leukste accommodatie in Nederland waar ik ooit heb verbleven!