In gesprek met het duurzame platform ‘De Wereldtrein’
12 december 2023
In gesprek met de wereldtrein
In gesprek met de wereldtrein
In gesprek met het duurzame platform ‘De Wereldtrein’
?

Met GreenNomads proberen wij reizigers te inspireren om op een verantwoorde manier de wereld te ontdekken. Maar wij zijn niet de enige! Onlangs kwamen wij in aanraking met ‘De Wereldtrein’. Oprichters Summer en Heine inspireren hun lezers graag met tips om bewuster op reis te gaan. Bovendien maken zij super originele reisboekjes voor kinderen. Dit kunnen wij natuurlijk alleen maar supporten en daarom zetten wij Summer en Heine vandaag in het zonnetje.

➩ Lees ook: “In gesprek met duurzame reisorganisatie Heroes for Charity”

Hoe is het idee voor ‘De Wereldtrein’ ontstaan?

“Het idee is mede ontstaan door onze passie voor (duurzamer) reizen. Samen hebben we al veel van de wereld mogen ontdekken. Maar we begrijpen dat reizen niet altijd het beste is voor onze planeet. Daarnaast is het voor veel mensen ook niet zo vanzelfsprekend om op reis te gaan.

Samen met ons dochtertje maakten we al regelmatig ‘fictieve’ reizen naar andere landen. Zo ontstond ook de naam, door haar bedacht. Ze wil elke dag wel een reisje maken met ‘de Wereldtrein’. Langzaamaan is het idee verder uitgewerkt. Met als resultaat het allereerste boekje: Ontdek Nepal.”

Wat kunnen we precies verwachten van jullie boekjes?

“Met onze zelfgemaakt boekjes maak je samen met je kind, kleinkind, neefje en/of nichtje (vanaf 4 jaar) een wereldtreinreis vanuit huis. Samen met ons karakter Emmie ga je op duurzame ontdekking. Hierdoor leer je van alles over het land, de bevolking, de natuur, de dieren, en de duurzaamheid. Dit doen we aan de hand van leuke spelletjes, zoekopdrachten en interactieve activiteiten zoals knutselen, het koken van authentieke gerechten en luisteren naar traditionele muziek.

Het bijzondere aan reizen met de Wereldtrein is dat je elke keer een andere vakantiebestemming kunt kiezen (momenteel Nepal, Bali en binnenkort ook IJsland). Je gaat dus écht op wereldreis!”

Jullie zetten je ook in voor lokale goede doelen. Hoe doen jullie dit precies?

“Omdat wij graag iets teruggeven, doneren wij per verkocht boekje 1 euro aan een goed doel die is gekoppeld aan het gekozen land. Voor ‘Ontdek Nepal’ werken we samen met Habitat Nederland en voor ‘Ontdek Bali’ met Club Kakatua.

Daarnaast schenken wij op onze website aandacht aan duurzame projecten. Want ook vanuit huis of als je echt op reis gaat kan het heel mooi zijn om een steentje bij te dragen. Vooral in landen waar toerisme een belangrijke bron van inkomsten is, is de bevolking heel dankbaar voor alle extra hulp.”

Wat zijn de toekomstplannen voor De Wereldtrein?

“Achter de schermen zijn we druk bezig om meer bijzondere bestemmingen toe te voegen aan ons assortiment met boekjes. Naast boekjes kun je in onze online shop ook verantwoorde souvenirs en groeikaarten kopen. In de toekomst hopen we meer duurzame producten te verkopen en zelf projecten op te zetten.

Daarnaast geven we sinds kort de Duurzaam op Reis workshop voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Spelenderwijs gaan we fictief op reis naar Bali. We besteden aandacht aan duurzaam op reis gaan en de kinderen leren meer over Indonesië. Dit doen we aan de hand van leuke spelletjes, interactieve opdrachten en knutselactiviteiten. Verdeeld in vier teams strijden ze tegen elkaar en wie de meeste Wereldtrein vlinders verdient, wint een mooie prijs. De workshop kan onder andere ingezet worden bij (kinder)festivals, bibliotheken, scholen en (kinder)feestjes.”

Wanneer jullie op reis gaan, welke acties ondernemen jullie dan om verantwoord te reizen?

“Als we op reis gaan, vinden we het erg belangrijk om eerst te kijken of een bestemming ook met de auto of trein bereikbaar is. We rijden sinds twee jaar elektrisch en dat bevalt supergoed! We gaan graag naar landen toe die al veel bezig zijn met duurzaamheid zoals Scandinavië en IJsland. Vorig jaar zomer hebben we een roadtrip naar Denemarken gemaakt en afgelopen jaar zijn we naar Slovenië geweest. We verblijven dan graag in duurzame accommodaties zoals een homestay, een eco-hotel of eco-vakantiepark. In Slovenië sliepen we in een boomhut wat echt fantastisch was! Het park was volledig zelfvoorzienend en gericht op duurzaamheid. In Denemarken sliepen we in een farmhouse bij een Deense familie midden in de natuur.

Verder vinden we het altijd leuk om ook iets terug te doen voor het land waar we heen gaan, bijvoorbeeld door een middagje mee te helpen bij een stichting of op stap te gaan met een local. Bovendien zijn we ons erg bewust van de souvenirs die we kopen en denken we extra goed na als we activiteiten ondernemen die met dieren te maken hebben. Als we toch een bestemming bezoeken met het vliegtuig (zoals IJsland) dan compenseren we altijd de CO2-uitstoot via Trees for All.”

➩ Lees ook: “Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!”

Afbeelding GreenNomads

Graag willen wij Summer en Heine bedanken voor hun medewerking aan dit artikel. Ze hebben ons geïnspireerd met hun missie om (vooral) kinderen bewust te maken van duurzaam reizen. Kinderen zijn tenslotte de reizigers van de toekomst. We wensen Summer en Heine ontzettend veel succes bij het uitbreiden van De Wereldtrein en we kijken uit naar de volgende bestemmingsboekjes!

Bekijk gerelateerde blogs:

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien was een van de mooiste reiservaringen die wij ooit opdeden. En met ons duizenden andere avontuurlijke reizigers, die naar exotische bestemmingen over de hele wereld trekken om deze giganten van de oceaan te bewonderen. De populariteit van deze...

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

Wil je off the grid én duurzaam genieten van het buitenleven zonder je eigen kampeerspullen mee te hoeven zeulen? Ga dan niet naar een vakantiepark maar boek een uniek verblijf middenin de natuur. Die vind je volop in ons eigen kikkerlandje en bij onze buren in...

Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!

Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!

Ben je dol op reizen, maar wil je tegelijkertijd je voetafdruk zo klein mogelijk houden? Dit zou als een onmogelijke opgave kunnen klinken, maar niets is minder waar. Er zijn een hoop dingen die jij kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te verkleinen. Als je deze 13 tips opvolgt, zou het zelfs kunnen dat je voetafdruk groter is wanneer je thuis blijft!