Wat betekent duurzaamheid? Een complete uitleg van een vaag begrip
16 juli 2023
wat betekent duurzaamheid
wat betekent duurzaamheid
Wat betekent duurzaamheid? Een complete uitleg van een vaag begrip
?

Kinderen spijbelen om te demonstreren, vegetariërs zijn alweer achterhaalt en veel bedrijven liggen onder schot. En dat allemaal vanwege duurzaamheid. Dit begrip is de afgelopen jaren een enorme hype geworden. Maar wat betekent duurzaamheid nou eigenlijk?

➩ Lees ook: “Wat betekent duurzaam reizen?”

Is het wel mogelijk om duurzaam te leven?

In onze eigen omgeving wordt het begrip duurzaamheid voornamelijk gebruikt in combinatie met ‘geen vlees eten’, ‘niet vliegen’ en ‘de wereld vergaat’. Maar toen een oud-collega het ons kwalijk nam dat we het vliegtuig hadden gepakt, terwijl hij zelf het hele jaar door in een giga auto met 4 kinderen van clubje naar clubje reed, werd ik aan het denken gezet. Wat betekent duurzaamheid? Wanneer ben je nou duurzaam bezig? En is het überhaupt wel haalbaar om volledig duurzaam te leven zonder dat je als een echte nomad in de bosjes hoeft te leven?

Wat betekent duurzaamheid?

Laten we om te beginnen eens kijken naar de betekenis van het woord duurzaamheid. De dikke van Dale beschrijft duurzaam als ‘lang durend’ en ‘weinig aan slijtage of bederf onderhevig’. Hieruit kunnen we dus concluderen dat een waterkoker van Philips duurzamer zou kunnen zijn dan een waterkoker van de Action, omdat hij simpelweg langer meegaat. Maar wat nou als de waterkoker van Philips veel meer elektriciteit slurpt, is hij dan nog steeds duurzamer? Wel in kwaliteit, niet in energieverbruik. In dat geval zou je dus de CO2 uitstoot van de twee verschillende waterkokers moeten vergelijken van het productieproces plus de energieverbruik tijdens één levensduur.

Afbeelding GreenNomads

Tip van GreenNomads: De Bosch TWK7203 waterkoker is uit de test gekomen als meest duurzame waterkoker van 2023. Met de zeven temperatuurstanden maak je het water niet warmer dan nodig en na het koken blijft het water nog 30 minuten lang op temperatuur. Handig en een stuk duurzamer!

De aarde zo duurzaam mogelijk maken

Duurzaamheid is een heel breed begrip en we moeten het niet door de war halen met ‘milieuvriendelijkheid’. Toch hebben deze twee dingen bizar veel met elkaar te maken. We willen namelijk allemaal dat de aarde nog zo lang mogelijk meegaat en dus dat de aarde duurzaam is. En omdat we helaas niet, net zoals bij de waterkokers, een nieuwe aarde kunnen kopen wanneer de stekker kapot is, moeten we een manier vinden om de aarde zo duurzaam mogelijk te maken. Zo kunnen onze achterkleinkinderen over tientallen generaties net zo van onze prachtige aarde genieten als wij.

De drie p’s

Maar hoe kunnen we een aarde creëren die zo lang mogelijk meegaat? Dit kunnen we doen door mens, milieu en welvaart (people, planet, prosperity: de 3 p’s) met elkaar in evenwicht te brengen. Easy peasy! Of toch niet? Sinds de Industriële Revolutie is er een behoorlijke onbalans ontstaan tussen mens, milieu en welvaart. Bedrijven proberen hun productiekosten zo laag mogelijk te houden, waardoor vervuilende machines worden gebouwd en mensen onder embarmelijke omstandigheden moeten werken. Welvaart staat dus al jaren hoger in het vaandel dan mens en natuur.

Tijd om de p’s weer in balans te brengen

Nu, zo’n 200 jaar later, groeit het bewustzijn van deze onbalans over de hele wereld. We zijn klaar om de industriële periode achter ons te laten en te beginnen aan een tijdperk met een gezond milieu en een economie met zo min mogelijk CO2-uitstoot. En laat ik nou net het geheime middel weten waarmee dit nieuwe tijdperk mogelijk wordt gemaakt: de natuur. De natuur biedt de oplossing voor alle problemen:

  1. Bomen en planten vangen CO2 en kunnen het vervolgens opslaan.
  1. De natuur produceert voedsel, beschermt de biodiversiteit en houdt leven in stand.

Het GreenNomads tijdperk

Dus graag wil ik deze blog afsluiten met een belangrijke mededeling. Als oprichters van GreenNomads verklaren wij dat het nieuwe, duurzame tijdperk vanaf vandaag officieel is begonnen. En dat we de natuur centraal gaan zetten om de 3 p’s weer in verhouding te brengen. We noemen dit tijdperk het ‘GreenNomads tijdperk’. Klinkt goed, toch? 😉 Om te beginnen gaan we ons eens verdiepen in het verduurzamen van wat wij het allerliefste doen: reizen.

➩ Lees ook: “Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in een nutshell!”

Bekijk gerelateerde blogs:

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

Verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien was een van de mooiste reiservaringen die wij ooit opdeden. En met ons duizenden andere avontuurlijke reizigers, die naar exotische bestemmingen over de hele wereld trekken om deze giganten van de oceaan te bewonderen. De populariteit van deze...

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

Wil je off the grid én duurzaam genieten van het buitenleven zonder je eigen kampeerspullen mee te hoeven zeulen? Ga dan niet naar een vakantiepark maar boek een uniek verblijf middenin de natuur. Die vind je volop in ons eigen kikkerlandje en bij onze buren in...

Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!

Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!

Ben je dol op reizen, maar wil je tegelijkertijd je voetafdruk zo klein mogelijk houden? Dit zou als een onmogelijke opgave kunnen klinken, maar niets is minder waar. Er zijn een hoop dingen die jij kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te verkleinen. Als je deze 13 tips opvolgt, zou het zelfs kunnen dat je voetafdruk groter is wanneer je thuis blijft!