Wat betekent duurzaamheid? Een complete uitleg van een vaag begrip
16 juli 2023
wat betekent duurzaamheid
wat betekent duurzaamheid
Wat betekent duurzaamheid? Een complete uitleg van een vaag begrip
?

Kinderen spijbelen om te demonstreren, vegetariërs zijn alweer achterhaalt en veel bedrijven liggen onder schot. En dat allemaal vanwege duurzaamheid. Dit begrip is de afgelopen jaren een enorme hype geworden. Maar wat betekent duurzaamheid nou eigenlijk?

➩ Lees ook: “Wat betekent duurzaam reizen?”

Is het wel mogelijk om duurzaam te leven?

In onze eigen omgeving wordt het begrip duurzaamheid voornamelijk gebruikt in combinatie met ‘geen vlees eten’, ‘niet vliegen’ en ‘de wereld vergaat’. Maar toen een oud-collega het ons kwalijk nam dat we het vliegtuig hadden gepakt, terwijl hij zelf het hele jaar door in een giga auto met 4 kinderen van clubje naar clubje reed, werd ik aan het denken gezet. Wat betekent duurzaamheid? Wanneer ben je nou duurzaam bezig? En is het überhaupt wel haalbaar om volledig duurzaam te leven zonder dat je als een echte nomad in de bosjes hoeft te leven?

Wat betekent duurzaamheid?

Laten we om te beginnen eens kijken naar de betekenis van het woord duurzaamheid. De dikke van Dale beschrijft duurzaam als ‘lang durend’ en ‘weinig aan slijtage of bederf onderhevig’. Hieruit kunnen we dus concluderen dat een waterkoker van Philips duurzamer zou kunnen zijn dan een waterkoker van de Action, omdat hij simpelweg langer meegaat. Maar wat nou als de waterkoker van Philips veel meer elektriciteit slurpt, is hij dan nog steeds duurzamer? Wel in kwaliteit, niet in energieverbruik. In dat geval zou je dus de CO2 uitstoot van de twee verschillende waterkokers moeten vergelijken van het productieproces plus de energieverbruik tijdens één levensduur.

Afbeelding GreenNomads

Tip van GreenNomads: De Bosch TWK7203 waterkoker is uit de test gekomen als meest duurzame waterkoker van 2023. Met de zeven temperatuurstanden maak je het water niet warmer dan nodig en na het koken blijft het water nog 30 minuten lang op temperatuur. Handig en een stuk duurzamer!

De aarde zo duurzaam mogelijk maken

Duurzaamheid is een heel breed begrip en we moeten het niet door de war halen met ‘milieuvriendelijkheid’. Toch hebben deze twee dingen bizar veel met elkaar te maken. We willen namelijk allemaal dat de aarde nog zo lang mogelijk meegaat en dus dat de aarde duurzaam is. En omdat we helaas niet, net zoals bij de waterkokers, een nieuwe aarde kunnen kopen wanneer de stekker kapot is, moeten we een manier vinden om de aarde zo duurzaam mogelijk te maken. Zo kunnen onze achterkleinkinderen over tientallen generaties net zo van onze prachtige aarde genieten als wij.

De drie p’s

Maar hoe kunnen we een aarde creëren die zo lang mogelijk meegaat? Dit kunnen we doen door mens, milieu en welvaart (people, planet, prosperity: de 3 p’s) met elkaar in evenwicht te brengen. Easy peasy! Of toch niet? Sinds de Industriële Revolutie is er een behoorlijke onbalans ontstaan tussen mens, milieu en welvaart. Bedrijven proberen hun productiekosten zo laag mogelijk te houden, waardoor vervuilende machines worden gebouwd en mensen onder embarmelijke omstandigheden moeten werken. Welvaart staat dus al jaren hoger in het vaandel dan mens en natuur.

Tijd om de p’s weer in balans te brengen

Nu, zo’n 200 jaar later, groeit het bewustzijn van deze onbalans over de hele wereld. We zijn klaar om de industriële periode achter ons te laten en te beginnen aan een tijdperk met een gezond milieu en een economie met zo min mogelijk CO2-uitstoot. En laat ik nou net het geheime middel weten waarmee dit nieuwe tijdperk mogelijk wordt gemaakt: de natuur. De natuur biedt de oplossing voor alle problemen:

  1. Bomen en planten vangen CO2 en kunnen het vervolgens opslaan.
  1. De natuur produceert voedsel, beschermt de biodiversiteit en houdt leven in stand.

Het GreenNomads tijdperk

Dus graag wil ik deze blog afsluiten met een belangrijke mededeling. Als oprichters van GreenNomads verklaren wij dat het nieuwe, duurzame tijdperk vanaf vandaag officieel is begonnen. En dat we de natuur centraal gaan zetten om de 3 p’s weer in verhouding te brengen. We noemen dit tijdperk het ‘GreenNomads tijdperk’. Klinkt goed, toch? 😉 Om te beginnen gaan we ons eens verdiepen in het verduurzamen van wat wij het allerliefste doen: reizen.

➩ Lees ook: “Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in een nutshell!”

Bekijk gerelateerde blogs:

26x duurzame reisartikelen en gadgets

26x duurzame reisartikelen en gadgets

Het liefste ga je zo voorbereid mogelijk op reis, maar neem je ook weer niet te veel onnodigs mee. Om je daarbij te helpen, hebben we een lijst gemaakt met 26 handige artikelen en gadgets voor op reis.

De 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen

De 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen

Vind je het ook altijd zo heerlijk om op de bank te ploffen en weg te dromen bij de meest fantastische reizen? Of misschien houd je er wel van om je tafel of kast te decoreren met inspirerende covers? In dit artikel geven we een overzicht van de 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen. De één is praktisch en vormt een handig stappenplan, de ander is geschikt om op ieder willekeurig moment doorheen te bladeren. Maar voor welk boek je ook gaat, je zult ongetwijfeld overspoeld worden door reiskriebels!

Zo kun je verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zo kun je verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien is één van de mooiste reiservaringen die wij ooit hebben meegemaakt. De populariteit van deze activiteit roept echter vragen op over de impact ervan op de walvishaaien zelf en hun fragiele omgeving. Voordat je met walvishaaien gaat zwemmen, is het dus van groot belang dat je je inleest over hoe je dit op een diervriendelijke en verantwoorde manier kunt doen. Wij gingen op onderzoek uit en nemen je in dit artikel mee in de do’s & don’ts voor het verantwoord zwemmen met walvishaaien.