Dat je voor idyllische wijngaarden met lekkere wijn niet meer naar het buitenland hoeft te gaan, wisten we al. In Limburg vind je er genoeg en we zijn daarnaast al fan van het Betuws Wijndomein, maar deze parel in Brabant is nog redelijk nieuw. We hebben het over Wijngoed Wolf, gelegen op een eeuwenoude bolle akker in Sint-Michielsgestel, vlakbij Den Bosch. De wijngaard is van de gepassioneerde wijnmakers Laura de Hollander en Bas Klerx die hun kennis opdeden in de Provence. Je kunt hier terecht voor een rondleiding door de wijngaard en de kelder en uiteraard een proeverij.
Vanuit de Provence naar de Lage Landen
Sinds 2016 werken Laura en Bas er hard aan om op een natuurlijke wijze een goede Nederlandse wijn te produceren. De passie voor druiven verbouwen en wijn maken begon jaren eerder in de Provence. Na daar een wijnmakersopleiding te hebben gevolgd en bij verschillende wijngaarden te hebben gewerkt, waagden ze de sprong naar de Lage Landen om daar wijn te gaan maken.
De zuidelijke ligging in Nederland garandeert een zacht klimaat met relatief veel zonuren en aanzienlijk minder regen dan andere delen van ons land. Dit maakt deze plek tot een uitstekende plek om mooie Nederlandse wijn te maken. Na grondig onderzoek van de grond en de overige randvoorwaarden voor het verbouwen van druiven, zijn de juiste druiven variëteiten uitgezocht die goed gedijen op hun snel opwarmende zanderige leem bodem. De eerste stokken werden met de hand geplant in 2016. Er staan nu ongeveer 16.500 druivenplanten op 5 hectaren. De komende jaren wordt dit nog verder uitgebreid.
Bekende en nieuwe druivenrassen
Er is gekozen voor een mix aan de bekendere klassieke druivenrassen, zoals de Pinot Noir en Pinot Gris, en de nieuwe rassen die met name ontwikkeld zijn voor de noorderlijker gelegen landen. Een groot bijkomstig voordeel aan deze nieuwe rassen is dat deze rassen veel minder gevoelig zijn voor schimmelziekten en er dus veel minder of zelfs geen enkele manier van gewasbescherming hoeft plaats te vinden. Dit maakt het mogelijk om op een natuurlijke wijze te werken waarbij de wijngaard kan bijdragen aan een betere diversiteit in de natuur. De namen van nieuwe rassen, zoals Johanitter, Souvignier Gris, Sauvignac en Cabernet Blanc zijn bij veel mensen nog niet bekend, maar deze druivenrassen doen uiteindelijk in de smaak van de wijn niet meer onder voor de klassieke rassen.
Volgens Wijngoed Wolf is de Nederlandse bodem bij uitstek geschikt voor mousserende wijnen, zelfs nog geschikter dan die in Zuid-Europa! Onze wijnboeren krijgen steeds meer kennis én ervaring. In de komende 20 jaar zal Nederland dan ook gaan uitgroeien tot een waar wijnland. Haal dus eens een lekker lokaal wijntje in plaats van eentje geïmporteerd uit het buitenland. Dan heb je bij deze een leuk verhaal én maak je een duurzame keuze!
Rondleiding en proeverij op het wijngoed
Elke zaterdagmiddag om 14:30 (muv schoolvakanties) is er een rondleiding door de wijngaard en wijnkelder met aansluitende proeverij. Op een zonnige dag op het gezellige terras waar je je in Frankrijk waant, op een regenachtige dag in de sfeervolle proefruimte in de wijnwinkel.
De rondleiding begint in de wijngaard waar uitleg gegeven wordt hoe de druiven worden verbouwd van snoeien tot oogsten. In de kelder wordt uitgelegd hoe het vinificatieproces in zijn werk gaat en tot slot worden de wijnen geproefd in de proefruimte of op het terras. De totale rondleiding duurt ongeveer 2 uur en de kosten zijn €17,50 per persoon. Privé rondleidingen zijn ook mogelijk vanaf 12 personen. Alleen geïnteresseerd in de proeverij? Dat kan ook – tijdens de openingstijden van de winkel (vrijdag en zaterdag). Laura of Bas geeft hierbij ook een korte uitleg over het maken van de wijn en de wijnen zelf. De kosten hiervan zijn €12,50 per persoon.
Reserveren doe je per e-mail naar laura@wijngoedwolf.nl.
Nachtje blijven slapen? Dat kan in de voormalige stal!
Onlangs heeft Wijngoed Wolf de (voormalige stal-)deuren van een 2-persoons gastenkamer en een 6-persoons gastenhuis geopend. De 2 verblijven kunnen tegelijkertijd gehuurd worden waardoor er een 8 persoons gastenhuis ontstaat. De voormalige stal is duurzaam verbouwd en de zon voorziet het huis van de elektriciteit en warm water. Het gastenhuis is rustig gelegen en biedt uitzicht over de wijngaard en biedt tal van mogelijkheden om direct vanuit huis te gaan wandelen of fietsen door het Groene Woud. Alle prijzen vind je op de website van Wijngoed Wolf.
➩ Lees ook: ‘Duurzame hotspot in Nederland: buitenhotel en restaurant Terra Wolde‘