Duurzame hotspot in Dordrecht: Villa Augustus
05 juni 2023
Villa Augustus Dordrecht
Villa Augustus Dordrecht
Duurzame hotspot in Dordrecht: Villa Augustus
?

In de stad waar wij zijn opgegroeid, Dordrecht, vind je middenin een moestuin en aan het water een prachtig hotel en restaurant: Villa Augustus. Het hotel is gevestigd in de voormalige watertoren van Dordrecht, wat deze plek echt uniek maakt. Aan het hotel ligt een tuin met daarnaast het voormalige pompgebouw, waar nu een industrieel restaurant in te vinden is. De koks bereiden met passie de lekkerste gerechten met seizoensgroenten uit eigen tuin. In de aangrenzende markt kan je de meeste lekkernijen uit het restaurant kopen om thuis van te genieten. Tel hier het grote terras, de idyllische boomgaard, een citroenbomenkas en Italiaanse tuin bij op en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijk uitje in eigen land!

➩ TIP! Met de trein naar Dordrecht? Bestel een voordelig dagretourtje bij de NS

Slapen in de watertoren, in de tuin of op een kantoorschip

Het Hotel van Villa Augustus bestaat uit 45 kamers: 20 in de Watertoren, 17 tuinkamers en 8 drijvende kamers. Bijna iedere kamer heeft een adembenemend uitzicht. Vanuit de kamers aan de noord-westelijke kant van de watertoren zie je waterweg het Wantij liggen. Aan de andere zijde kijk je uit over de moestuin. Vanuit de tuinkamers stap je zo naar buiten, compleet met eigen zitje aan de Italiaanse tuin of met uitzicht op de groentebedden. In het Wantij ligt een bijzonder kantoorschip uit 1903, dat ruim een eeuw lang dienst deed voor scheepvaartbedrijven in de Rotterdamse haven. Nu zijn er acht hotelkamers ingericht.

Seizoensgerechten vanuit de open keuken

Midden in de groentetuin, in het voormalige pompgebouw, ligt het Restaurant van Villa Augustus. Alle groenten, fruit en kruiden uit de tuin gaan direct na de oogst naar de koks. Vanuit de open keuken, die centraal in het restaurant geplaatst is, maken zij daar heerlijke gerechten van. Op de menukaart staat een beperkt aantal gerechten, waarvan er iedere twee maanden een aantal veranderen. Ze werken zo veel mogelijk met biologische, lokale en seizoensproducten. Iedere ochtend wordt de houtoven aangestoken waarin allerlei gerechten geroosterd of gebakken worden.

Sowieso proberen? De pizza van het seizoen! Zoete trek? De cheesecake en scones zijn ondertussen beroemd geworden! Maar eigenlijk geeft alleen het versgebakken zuurdesembrood met olijfolie en zout al voldoening. Binnen in de ruime en industriële setting zit je al heel leuk, maar op het terras waan je je net in Zuid-Europa: je zit er tussen de citroenbomen, met uitzicht op de moestuin en vaak in de volle zon. Genieten met de hoofdletter G!

In de Markt haal je die lekkere scones, taart en zuurdesembrood voor thuis

Wie Villa Augustus binnenkomt, staat direct in de Markt. In deze grote hal, waar ooit de pompen van het pompstation op volle toeren water door de kilometerslange buizen pompten, vind je nu een winkeltje waar de verleidelijke geur van versgebakken zuurdesembrood, koekjes en taart hangt. Je vindt hier bijna alles dat in het restaurant wordt gemaakt, geteeld of gebruikt. Bijna wekelijks zijn er nieuwe producten te koop. Net als in de tuin, bepaald door de seizoenen. Daarnaast kijk je hier je ogen uit als je van kookspullen houdt!

Naast de watertoren ligt de tuin van ruim 1,5 hectare met onder andere een moestuin, boomgaard, Italiaanse tuin en een bosje. De moestuin is een neerslag van vele jaren ervaring en experimenteren. Van heel vroeg in het jaar tot diep in de winter wordt hier alles geteeld wat mogelijk is in het Nederlandse klimaat. Ook worden er eetbare bloemen gezaaid en geplant. En: er is een ligweitje met prunussen, een druivenserre en een groentekas.

Naast de vijver ligt een notenbosje en een grasveld om thee te drinken of een boek te lezen. Ook vind je hier de Limonaia, de citroenbomenkas, aan. Daar overwinteren van november tot april de citroenbomen. Van mei tot oktober is de Limonaia in gebruik als pop-up restaurant en luister je op zondag naar gerenommeerde strijkkwartetten.

Facts & Figures

  • Boeken/reserveren: doe je via de website.
  • Adres: Oranjelaan 7, Dordrecht
  • Openingstijden restaurant: Elke werkdag tussen 07:00 en 00:00 uur en elk weekend tussen 08:00 en 00:00 uur
  • Prijs voor een overnachting: Vanaf €125 voor een tweepersoonskamer
Afbeelding GreenNomads

Meer into kamperen dan een hotelovernachting? Rond Dordrecht zijn er veel mooie campings en glampings te vinden! Campspace is onze favoriete verzamelplek van unieke én duurzame kampeerplekken, vakantiehuisjes, boomhutten, glampings en meer!

➩ Lees ook: ‘Duurzame hotspot in Nederland: buitenhotel en restaurant Terra Wolde

Bekijk gerelateerde blogs:

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

Wil je off the grid én duurzaam genieten van het buitenleven zonder je eigen kampeerspullen mee te hoeven zeulen? Ga dan niet naar een vakantiepark maar boek een uniek verblijf middenin de natuur. Die vind je volop in ons eigen kikkerlandje en bij onze buren in...

Wat te doen in Den Haag: 9 duurzame hotspots op een rijtje

Wat te doen in Den Haag: 9 duurzame hotspots op een rijtje

Herken je dat? Het gevoel dat je er gewoon écht even tussenuit moet? Heel even een andere omgeving, je werk loslaten en genieten van lekker eten? Bij ons was dit gevoel zó sterk, dat we al in de trein zaten voordat we überhaupt wisten waar we naartoe gingen. We moesten en zouden er even tussenuit gaan. Zonder enige voorbereiding eindigden we 40 minuten later in Den Haag. Waar we uiteindelijk het hele weekend op ontdekkingstocht zijn gegaan naar duurzame hotspots. Hierbij de leukste tips voor wat te doen in Den Haag!

TIP! Idyllische, duurzame accommodatie in Zeeland

TIP! Idyllische, duurzame accommodatie in Zeeland

Wil je er even tussenuit in eigen land? Wij hebben het perfécte verblijf voor je gevonden. Middenin de natuur, óp het strand, in een volledig zelfvoorzienend tiny house. Wat wil een mens nog meer? We reisden afgelopen week naar Zeeland af om deze leuke ECO cottage voor je uit te testen. En ik zal vast één ding verklappen: voor mij was dit (tot nu toe) de leukste accommodatie in Nederland waar ik ooit heb verbleven!