Dagje uit in Noord-Holland: theetuin Overleek, Broek in Waterland en Strandvier
04 juni 2023
Theetuin Overleek fluisterboot
Theetuin Overleek fluisterboot
Dagje uit in Noord-Holland: theetuin Overleek, Broek in Waterland en Strandvier
?

Wist je al dat er vlak boven Amsterdam een prachtig gebied ligt, genaamd ‘Waterland’? Dit gebied dankt zijn naam aan de vele wateren die er te vinden zijn: bijna de helft bestaat uit rivieren, meertjes en sloten! Hier kan je dus een heerlijke dag op of aan het water vertoeven. Wat ons betreft de highlights van dit gebied? Een duurzame lunch bij theetuin Overleek, met een elektrische fluisterboot door Broek in Waterland en borrelen bij Strandvier aan het IJsselmeer.

Lunch of koffie tussen de kippen en de koeien bij Theetuin Overleek

Te midden van de beeldschone natuur van het Waterland ligt Theetuin Overleek, pal aan het water. In de tuin of op de veranda geniet je van een lekkere lunch of koffie met huisgemaakte taart terwijl de kippen om je heen scharrelen en je de koeien ziet grazen. De theetuin is alleen in de lente en zomer, van april tot en met september, geopend en alleen in het weekend tussen 10:00 en 17:00 uur. Naast een café, hebben ze hier ook een fluisterbootverhuur. Daar gaan we natuurlijk even gebruik van maken!

Haal je fluisterboot op en vaar door Broek in Waterland, Zuiderwoude en Monnickendam

Achter de theetuin staat het verhuurdershuisje van de fluisterbootverhuur. Hier haal je jouw elektrische fluisterboot op – reserveer deze wel even vooraf via de website! De kosten hiervoor bedragen €50 voor twee uur en er passen vijf personen in een fluisterboot. Vervolgens vaar je op een relaxed tempo over smalle slootjes, kleine meren en door de idyllische dorpen Broek in Waterland, Zuiderwoude en Monnickendam. Kleine disclaimer – het zou zomaar kunnen zijn dat je hier hierna naartoe wilt verhuizen…

Is het weer heel goed? Dan kan je onderweg nog een zwemstop maken! Theetuin Overleek biedt ook de mogelijkheid om een heerlijke picknickmand met sandwich, homemade plaatbrood, fruit, bananenbrood en ice tea mee te nemen. En dat voor slechts €16,50 per persoon en helemaal duurzaam verpakt! Vergeet onderweg niet wat foto’s te maken van het prachtige doolhof van slootjes, de grazende koeien langs de kant en de schattige huisjes in de dorpen. Je levert je fluisterboot aan het einde van de rit weer in bij Theetuin Overleek.

➩ Lees ook: ‘Dagje uit in Loosdrecht: Suppen en picknicken in een kasteeltuin’

Sluit de dag af met een borrel bij Strandvier aan het IJsselmeer

Op 10 minuutjes rijden van Theetuin Overleek ligt recreatiegebied het Hemmeland, met een haven, wandel- en fietspaden én strandjes. Aan het vierde strandje ligt Strandvier (vandaar de naam): een strandpaviljoen aan de Gouwzee, onderdeel van het IJsselmeer. Je parkeert je auto bij parkeerplaats P4 van het Hemmeland en loopt vervolgens in vijf minuten naar het paviljoen, terwijl je de andere strandjes passeert. Bij Strandvier strijk je vervolgens neer op één van de leuke zitjes aan het water en steek je je blote voeten in het zand. Een heerlijker gevoel bestaat er toch niet? De menukaart bestaat uit hapjes en gerechten van de Middellandse Zee met groenten van het seizoen, die ze op open vuur bereiden. Ook Strandvier is alleen van april tot en met september geopend. Reserveren doe je via de website van Strandvier.

Je keert gegarandeerd weer helemaal opgeladen terug naar huis met een mini-vakantie van een dag in the pocket!

Afbeelding GreenNomads

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een weekendje Waterland! De uitgestrekte, rustgevende omgeving leent zich uitstekend voor een kampeertrip in de polder. Campspace heeft een groot aanbod van unieke én duurzame kampeerplekken, vakantiehuisjes, boomhutten, glampings en meer, dus kijk daar vooral eens rond als dit je wel wat lijkt!

Bekijk gerelateerde blogs:

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

15x uniek overnachten in de natuur in Nederland en België

Wil je off the grid én duurzaam genieten van het buitenleven zonder je eigen kampeerspullen mee te hoeven zeulen? Ga dan niet naar een vakantiepark maar boek een uniek verblijf middenin de natuur. Die vind je volop in ons eigen kikkerlandje en bij onze buren in...

Wat te doen in Den Haag: 9 duurzame hotspots op een rijtje

Wat te doen in Den Haag: 9 duurzame hotspots op een rijtje

Herken je dat? Het gevoel dat je er gewoon écht even tussenuit moet? Heel even een andere omgeving, je werk loslaten en genieten van lekker eten? Bij ons was dit gevoel zó sterk, dat we al in de trein zaten voordat we überhaupt wisten waar we naartoe gingen. We moesten en zouden er even tussenuit gaan. Zonder enige voorbereiding eindigden we 40 minuten later in Den Haag. Waar we uiteindelijk het hele weekend op ontdekkingstocht zijn gegaan naar duurzame hotspots. Hierbij de leukste tips voor wat te doen in Den Haag!

TIP! Idyllische, duurzame accommodatie in Zeeland

TIP! Idyllische, duurzame accommodatie in Zeeland

Wil je er even tussenuit in eigen land? Wij hebben het perfécte verblijf voor je gevonden. Middenin de natuur, óp het strand, in een volledig zelfvoorzienend tiny house. Wat wil een mens nog meer? We reisden afgelopen week naar Zeeland af om deze leuke ECO cottage voor je uit te testen. En ik zal vast één ding verklappen: voor mij was dit (tot nu toe) de leukste accommodatie in Nederland waar ik ooit heb verbleven!