Dagje uit in Noord-Holland: theetuin Overleek, Broek in Waterland en Strandvier
04 juni 2023
Theetuin Overleek fluisterboot
Theetuin Overleek fluisterboot
Dagje uit in Noord-Holland: theetuin Overleek, Broek in Waterland en Strandvier
?

Wist je al dat er vlak boven Amsterdam een prachtig gebied ligt, genaamd ‘Waterland’? Dit gebied dankt zijn naam aan de vele wateren die er te vinden zijn: bijna de helft bestaat uit rivieren, meertjes en sloten! Hier kan je dus een heerlijke dag op of aan het water vertoeven. Wat ons betreft de highlights van dit gebied? Een duurzame lunch bij theetuin Overleek, met een elektrische fluisterboot door Broek in Waterland en borrelen bij Strandvier aan het IJsselmeer.

Lunch of koffie tussen de kippen en de koeien bij Theetuin Overleek

Te midden van de beeldschone natuur van het Waterland ligt Theetuin Overleek, pal aan het water. In de tuin of op de veranda geniet je van een lekkere lunch of koffie met huisgemaakte taart terwijl de kippen om je heen scharrelen en je de koeien ziet grazen. De theetuin is alleen in de lente en zomer, van april tot en met september, geopend en alleen in het weekend tussen 10:00 en 17:00 uur. Naast een café, hebben ze hier ook een fluisterbootverhuur. Daar gaan we natuurlijk even gebruik van maken!

Haal je fluisterboot op en vaar door Broek in Waterland, Zuiderwoude en Monnickendam

Achter de theetuin staat het verhuurdershuisje van de fluisterbootverhuur. Hier haal je jouw elektrische fluisterboot op – reserveer deze wel even vooraf via de website! De kosten hiervoor bedragen €50 voor twee uur en er passen vijf personen in een fluisterboot. Vervolgens vaar je op een relaxed tempo over smalle slootjes, kleine meren en door de idyllische dorpen Broek in Waterland, Zuiderwoude en Monnickendam. Kleine disclaimer – het zou zomaar kunnen zijn dat je hier hierna naartoe wilt verhuizen…

Is het weer heel goed? Dan kan je onderweg nog een zwemstop maken! Theetuin Overleek biedt ook de mogelijkheid om een heerlijke picknickmand met sandwich, homemade plaatbrood, fruit, bananenbrood en ice tea mee te nemen. En dat voor slechts €16,50 per persoon en helemaal duurzaam verpakt! Vergeet onderweg niet wat foto’s te maken van het prachtige doolhof van slootjes, de grazende koeien langs de kant en de schattige huisjes in de dorpen. Je levert je fluisterboot aan het einde van de rit weer in bij Theetuin Overleek.

➩ Lees ook: ‘Dagje uit in Loosdrecht: Suppen en picknicken in een kasteeltuin’

Sluit de dag af met een borrel bij Strandvier aan het IJsselmeer

Op 10 minuutjes rijden van Theetuin Overleek ligt recreatiegebied het Hemmeland, met een haven, wandel- en fietspaden én strandjes. Aan het vierde strandje ligt Strandvier (vandaar de naam): een strandpaviljoen aan de Gouwzee, onderdeel van het IJsselmeer. Je parkeert je auto bij parkeerplaats P4 van het Hemmeland en loopt vervolgens in vijf minuten naar het paviljoen, terwijl je de andere strandjes passeert. Bij Strandvier strijk je vervolgens neer op één van de leuke zitjes aan het water en steek je je blote voeten in het zand. Een heerlijker gevoel bestaat er toch niet? De menukaart bestaat uit hapjes en gerechten van de Middellandse Zee met groenten van het seizoen, die ze op open vuur bereiden. Ook Strandvier is alleen van april tot en met september geopend. Reserveren doe je via de website van Strandvier.

Je keert gegarandeerd weer helemaal opgeladen terug naar huis met een mini-vakantie van een dag in the pocket!

Afbeelding GreenNomads

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een weekendje Waterland! De uitgestrekte, rustgevende omgeving leent zich uitstekend voor een kampeertrip in de polder. Campspace heeft een groot aanbod van unieke én duurzame kampeerplekken, vakantiehuisjes, boomhutten, glampings en meer, dus kijk daar vooral eens rond als dit je wel wat lijkt!

Bekijk gerelateerde blogs:

17x unieke én duurzame reisorganisaties

17x unieke én duurzame reisorganisaties

Het kiezen van een duurzame reisorganisatie is de eerste stap voor verantwoord reizen. Op deze manier bepaal je indirect je CO2-uitstoot en de impact van jouw reis op de lokale bevolking. Om je op weg te helpen, zetten we in dit artikel onze 17 favoriete duurzame reisorganisaties op een rijtje!

Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten

Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten

Zomer, zon, strand en... zonnebrand! We smeren ons in om onze huid te beschermen tegen die felle zonnestralen, maar wist je dat veel zonnebrandcrèmes schadelijk kunnen zijn voor de oceaan? Het is tijd om bewuster te worden van wat we op onze huid smeren en over te...

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

In onze zoektocht naar duurzame hotspots in Nederland zijn we al zoveel idyllische plekken in de natuur tegengekomen om te verblijven. Zo ook Parc Buitengewoon, waar je middenin het weidse Noord-Limburgse landschap in verschillende bijzondere accommodaties overnacht. Omdat je onder een dak slaapt, besloten wij hier een nachtje te verblijven in de herfst. In de zomer zijn er al zoveel leuke activiteiten te ondernemen dat we er een wedstrijd van hebben gemaakt plekjes te ontdekken waarbij je ook in de koudere seizoenen van kunt genieten. En daar voldoet dit park zeker aan!