Gouden tip voor een goedkoop vrijwilligersproject in het buitenland!
15 juli 2023
Goedkoop vrijwilligersproject buitenland
Goedkoop vrijwilligersproject buitenland
Gouden tip voor een goedkoop vrijwilligersproject in het buitenland!
?

Je wilt de wereld ontdekken en tegelijkertijd iets goeds doen voor een ander. Hoe kan dit nou beter dan door het doen van een vrijwilligersproject? Je struint het internet af naar een geschikte organisatie, stuit op een aantal prachtige projecten en staat op het punt om op avontuur te gaan. Maar dan, zie je het prijskaartje… En blijkt het duizenden euro’s te kosten om vrijwilligerswerk te doen. Wat nu? Zo veel geld neerleggen voor een vrijwilligersproject slaat natuurlijk nergens op. Daarom geven we je in deze blog de gouden tip voor een goedkoop vrijwilligersproject in het buitenland.

➩ Lees ook: “Vrijwilligerswerk in een weeshuis: doen of niet doen?”

Waarom is een goedkoop vrijwilligersproject zo moeilijk te vinden?

Eerst nemen we je mee terug in de tijd om uit te leggen hoe het komt dat een goedkoop vrijwilligersproject in het buitenland zo lastig te vinden is. Zo’n 50 jaar geleden was het nog alles behalve normaal om de wereld over te vliegen. Ontwikkelingslanden waren daardoor volledig op zichzelf aangewezen. In de loop der tijd werd vliegen toegankelijker en waren welgestelde artsen de eersten die ‘voet aan wal zetten’ om hulp te bieden in derde wereld landen. Niet veel later volgden de barmhartige gelovigen, de avontuurlijke jongeren en de medische studenten. Binnen no time schoot de hele wereld te hulp. Het aanbod oversteeg de vraag en hier werd al snel een verdienmodel aan gekoppeld.

Een win-win business model

De vrijwilligers leverden niet alleen diensten, maar brachten vaak ook geld met zich mee. Om deze reden startten een hoop ondernemers in ontwikkelingslanden initiatieven om de vraag naar vrijwilligers te blijven voeden, of er nou echt hulp nodig was of niet. Voornamelijk weeshuizen waren sterk in trek (zoals je kunt lezen in onze blog over vrijwilligerswerk in weeshuizen). Ook Westerse ondernemers zagen hier commerciële kansen, er was overduidelijk een plekje op de markt voor het faciliteren van vrijwilligersprojecten. Een win-win businessmodel.

Daar gaan je goede intenties

Behalve voor jou. Als goedwillende reiziger, die daadwerkelijk een steentje wilt bijdragen, kan jij het slachtoffer worden van dit businessmodel. Jouw geld gaat voor een groot deel naar de Westerse organisatie die jouw vrijwilligersproject mogelijk maakt en het andere deel van het geld gaat naar de onderneming die zogenaamd behoefte heeft aan jouw geld *ahum* uuhhh, je hulp natuurlijk.

Waar wil jij dat jouw geld naartoe gaat?

Natuurlijk is het logisch dat de organisatie, die het vrijwilligersproject voor jou mogelijk maakt, geld nodig heeft. Het personeel moet betaald worden, jouw veiligheid moet gegarandeerd worden en ook je verblijf kost geld. Ook de eigenaar van het initiatief in het ontwikkelingsland zelf verdient waarschijnlijk alsnog acht keer minder dan het minimum salaris in Nederland. Maar vraag jezelf af: waar wil jij dat jouw geld naartoe gaat? En heb je het ervoor over om een paar duizend euro neer te leggen of ga je liever op zoek naar een goedkoop vrijwilligersproject?

Hoe vind je een goedkoop vrijwilligersproject?

Oké, allemaal leuk en aardig, maar hoe moet het dan wel? Zelf zijn wij, na een flinke research, op vrijwilligersproject gegaan via AIESEC. Deze organisatie wordt gerund door tienduizenden vrijwilligers, verspreid over 126 landen in de wereld. Al deze vrijwilligers krijgen geen salaris en doen hun werk vanuit de beste intenties. Daardoor betaal je slechts €349 voor een vrijwilligersproject van 6 tot 8 weken, inclusief accommodatie (soms zelfs inclusief maaltijden) en persoonlijke begeleiding. Wij denken niet dat je een goedkoper vrijwilligersproject kunt vinden dan dit! En een mooie bijkomstigheid: ieder project is gekoppeld aan één van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Wat wil je nog meer?!

Ons eigen vrijwilligersproject met AIESEC

Wij kregen in Nederland een buddy toegewezen die ons hielp bij het vinden van het beste project en die tijdens de reis 24/7 klaarstond voor noodgevallen. Bij aankomst op het vliegveld in Tanzania werden we met open armen ontvangen door de lokale AIESEC’ers van Tanzania. Ook het vrijwilligersproject zelf was met alle deskundigheid uitgezocht en doordat we geen smak geld mee hoefden te nemen was ik er zeker van dat ik niet het slachtoffer was van het win-win businessmodel.

Ga zelf op pad om een goedkoop vrijwilligersproject te doen

Ben je ouder dan 30? Dan is het helaas niet mogelijk om een vrijwilligersproject te doen via AIESEC. In dat geval raden we je aan om een toegankelijk land te kiezen en zelf op pad te gaan. Wijk af van de gebaande paden, ontmoet zo veel mogelijk locals en ga het gesprek aan. Op deze manier kom je er snel genoeg achter waar jij jouw steentje zou kunnen bijdragen. Gebruik je gezonde verstand en laat je niet misleiden door een directeur in pak die hoognodig geld nodig heeft om onderdak te kunnen geven aan nóg meer weeskinderen.

Afbeelding GreenNomads

En onthoud altijd: “Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.”

➩ Lees ook: “Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!”

Bekijk gerelateerde blogs:

26x duurzame reisartikelen en gadgets

26x duurzame reisartikelen en gadgets

Het liefste ga je zo voorbereid mogelijk op reis, maar neem je ook weer niet te veel onnodigs mee. Om je daarbij te helpen, hebben we een lijst gemaakt met 26 handige artikelen en gadgets voor op reis.

De 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen

De 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen

Vind je het ook altijd zo heerlijk om op de bank te ploffen en weg te dromen bij de meest fantastische reizen? Of misschien houd je er wel van om je tafel of kast te decoreren met inspirerende covers? In dit artikel geven we een overzicht van de 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen. De één is praktisch en vormt een handig stappenplan, de ander is geschikt om op ieder willekeurig moment doorheen te bladeren. Maar voor welk boek je ook gaat, je zult ongetwijfeld overspoeld worden door reiskriebels!

Zo kun je verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zo kun je verantwoord zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien is één van de mooiste reiservaringen die wij ooit hebben meegemaakt. De populariteit van deze activiteit roept echter vragen op over de impact ervan op de walvishaaien zelf en hun fragiele omgeving. Voordat je met walvishaaien gaat zwemmen, is het dus van groot belang dat je je inleest over hoe je dit op een diervriendelijke en verantwoorde manier kunt doen. Wij gingen op onderzoek uit en nemen je in dit artikel mee in de do’s & don’ts voor het verantwoord zwemmen met walvishaaien.