De complete reisgids voor Una Una (Togean Islands)
26 januari 2024
Wat te doen op Una Una Sulawesi
Wat te doen op Una Una Sulawesi
De complete reisgids voor Una Una (Togean Islands)
?

In de Golf van Tomini, in Centraal-Sulawesi (Indonesië) liggen de Togean Islands. Een archipel met 56 tropische eilanden die je absoluut niet kan overslaan tijdens je rondreis door Sulawesi. Je kunt meerdere eilanden bezoeken, maar het eiland Una Una is toch echt wel the place to be. Vooral voor snorkel- en duikliefhebbers. Denk aan witte stranden, wuivende palmbomen, je eigen hutje op het strand, verse kokosnoten, een onderwaterwereld waar je U tegen zegt en een schitterende sterrenhemel. In dit artikel geven we je al onze persoonlijke tips en tricks voor een onvergetelijk verblijf op Una Una!

Ga direct naar:

Wat kun je verwachten van Una Una?

Una Una is één van de grootste eilanden van de Togean archipel. Je kunt het vergelijken met de grootte van Schiermonnikoog. Er zijn drie dorpjes en er leven zo’n 800 inwoners. Het merendeel van de lokale bevolking is moslim. Verwacht niet dat je een scooter kunt huren en zelf het eiland kunt gaan verkennen. Er zijn namelijk geen fatsoenlijke wegen en je raakt binnen no time verdwaald. Alle tours en activiteiten regel je dus via je verblijf. Er is geen ATM, geen wifi en ook je lokale simkaart heeft geen bereik. Wat het de perfecte bestemming maakt om volledig tot rust te komen en te detoxen van je telefoonverslaving!

➩ Lees ook: “Backpacken door Sulawesi: 13 dingen die je vooraf moet weten”

Wat te doen op Una Una?

1. Beklim de Colo vulkaan

Één van de hoogtepunten op Una Una is het beklimmen van de Colo vulkaan. Deze vulkaan is 40 jaar geleden uitgebarsten en heeft toendertijd het hele eiland overspoeld met lava. Vandaag de dag kun je via een oude lavastroom naar de krater klimmen. Het is een avontuurlijke jungle tocht, waarbij je af en toe met een touw omhoog moet klimmen of over de rotsen moet springen om te voorkomen dat je voeten niet verbranden in het kokende water. Dichte schoenen zijn daarom een must.

Uiteindelijk kom je aan in de (nog steeds actieve) krater. We hebben vaker een vulkaan beklommen, maar om daadwerkelijk ín de krater te staan is een compleet nieuwe ervaring. De hete rookwolken suisden om ons heen en overal waar we liepen, borrelde het kokende water omhoog. We konden het niet laten om 4 eitjes mee te nemen en deze in het vulkaanwater te koken. Het meest bijzondere eitje dat we ooit hebben gegeten!

Je boekt een tour naar de Colo vulkaan via je accommodatie voor ongeveer 250.000 IDR (ongeveer €16) per persoon. Er gaat een ranger met je mee die je op de scooter naar de voet van de vulkaan brengt en vervolgens mee naar boven klimt. Er zijn nergens bordjes of richtingaanwijzers, dus geloof me: die ranger heb je nodig en het is geen activiteit die je op eigen houtje kan ondernemen. De wandeling naar boven en beneden duurt in totaal ongeveer twee uur.

2. Snorkel tussen de jellyfish

Er zijn slechts een aantal plekken ter wereld waar je met kwallen kunt zwemmen en Jellyfish Lake op de Togean eilanden is daar één van. Duizend jaar geleden werd dit meer gescheiden van de zee door plotselinge geologische veranderingen. Het enige wat achterbleef waren de kwallen. Door de evolutie hebben zij hun steek-vermogen verloren en kun je vandaag de dag zonder problemen tussen alle glibberige roze, blauwe en witte kwallen door zwemmen. Raar, maar waar!

Jellyfish Lake ligt niet op het eiland Una Una maar op Pulau Togean, één van de andere eilanden in de Togean archipel. Je kunt vanaf Una Una een dagtrip boeken waarbij je op één dag gaat lunchen op een verlaten strandje, gaat snorkelen bij Jellyfish Lake en gaat duiken bij het wrak van een WOII vliegtuig. De kosten voor deze dagtrip zijn 4.000.000 IDR (ongeveer €260) per boot. Wij gingen met 6 mensen uit ons resort en betaalden dus 666.666 IDR (ongeveer €43) per persoon.

3. Duik naar een wrak van een WOII vliegtuig

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in mei 1945 waren de Indonesische eilanden Sulawesi en Borneo het doelwit voor Amerikaanse troepen. Tijdens één van de missies liep de B24 Liberator motorproblemen op en ontstond er brand. Het vliegtuig was te ver weg om terug te keren naar Morotai Island en de piloot besloot daarom het vliegtuig te laten crashen in zee. Het was een vrij zachte landing (alle inzittenden hebben het overleefd), waardoor het vliegtuig vandaag de dag nog vrijwel hélemaal intact op de bodem van de oceaan ligt.

Tijdens de dagtrip (zie hierboven) vanaf Una Una kun je ervoor kiezen om bij dit bijzondere wrak te gaan duiken. Je zult zien dat het vliegtuig is volgroeid met kleurrijk koraal en dat vele vissen hier hun thuis van hebben gemaakt. Als je goed kijkt, zie je dat de stoel en het stuur van de piloot nog helemaal intact zijn. Houd er rekening mee dat de kosten van een duik (500.000 IDR) nog bovenop de kosten van de dagtrip komen, maar wij vonden dit absoluut de moeite waard!

4. Laat je verwonderen door de onderwaterwereld

Onderwaterliefhebbers zijn op Una Una aan het juiste adres. Naast het wrak van de B24 Liberator zijn er rondom Una Una nog een hele hoop mooie dive spots. Het koraal is ontzettend kleurrijk en er zijn miljoenen vissen in alle soorten en maten. Met een beetje geluk spot je een adelaarsrog of een black tip reef shark. De kosten voor één duik zijn 500.000 IDR (ongeveer €32). Ook snorkelen rondom Una Una vonden wij ontzettend mooi. Fun fact: soms kun je onder water de Colo vulkaan horen borrelen!

Afbeelding GreenNomads

Tip van GreenNomads: de afvalverwerking op de Togean eilanden is een groot probleem. De lokale bevolking gooit al het afval in de zee en de stranden liggen vol met plastic. Hopelijk wordt er vanuit de overheid zo snel mogelijk een oplossing gevonden voor dit probleem, maar tot die tijd kunnen wij als toeristen ook ons steentje bijdragen door het goede voorbeeld te geven. Raap bijvoorbeeld wat afval op van het strand of neem tijdens iedere duik ten minste één stuk plastic mee naar boven.

5. Bezoek het dorpje Una Una

Bij de haven van Una Una ligt direct het dorpje Una Una. Vanaf Pristine Paradise Resort (the place to be) is dat ongeveer 20 minuten lopen richting het noorden. Het is ontzettend leuk om door het dorpje te wandelen en de lokale bevolking te ontmoeten. Doe dit wel aan het einde van de middag. Overdag is het namelijk uitgestorven en rond een uurtje of 5 komt iedereen pas de straat op. Het is een gezellige, saamhorige boel en je wordt van alle kanten toegezwaaid. Op iedere vrijdagmiddag om 17.00 uur wordt er een officieel voetbal toernooi gehouden in het dorp waar je als reiziger aan mee kunt doen.

6. Bekijk de zonsondergang met een cocktail in je hand

Vanaf Pristine Paradise Resort zie je helaas de zon niet in de zee zakken, maar verdwijnt hij achter het eiland. Met een sunset trip vaar je met een boot naar de andere kant van het eiland om vanaf daar de zonsondergang te bekijken. De kosten voor een sunset trip zijn 400.000 IDR (ongeveer €26) per boot. Wij gingen met 7 man en betaalden daardoor ongeveer 60.000 IDR (ongeveer €3,90) per persoon.

Twee locals brachten hun gitaar mee waardoor we een heerlijk achtergrond muziekje hadden. Bovendien kregen we wat koude drankjes en hapjes en maakten we door middel van verse kokosnoten en ‘arak’ (lokale, sterke drank) onze eigen cocktails. De sfeer zat er goed in en het was een schitterende zonsondergang. Op de terugweg naar ons resort werden we verrast door een zee vol lichtgevende plankton. Magisch!

Waar te verblijven op Una Una?

Er zijn slechts twee accommodaties op Una Una en ze zitten ook nog eens naast elkaar. De eerste is Sanctum Una Una Dive Resort. Dit resort wordt gerund door een Franse familie. De tweede is Pristine Paradise, wat is opgezet door twee vrienden, genaamd Emiel (Nederlands) en Umar (local van Una Una). Wij hebben zelf niet bij Sanctum verbleven, maar voor ons was Pristine Paradise absoluut the place to be.

Je krijgt je eigen bungalow aan het strand, inclusief hangmat. Het personeel bestaat uit allemaal locals van Una Una en ze zijn ontzéttend vriendelijk en behulpzaam. Het heerlijke eten wordt dagelijks bereid door Mama Goreng. Drie keer per dag eet je met alle gasten aan één gezellige lange tafel en iedere keer weet Mama Goreng weer wat nieuws op tafel te zetten. Bovendien heeft Pristine Paradise een eigen duikschool met professionele (en super gezellige) duikinstructeurs.

We zouden aanraden om ten minste vijf nachten op Una Una te blijven. Zeker omdat je vrij veel tijd kwijt bent om er überhaupt te komen. De mensen bij Pristine Paradise Resort hadden uiteindelijk zo ons hart gestolen dat wij ons verblijf hadden verlengd van vijf naar zeven nachten. En het liefst waren we nog langer gebleven!

Verder reizen vanaf Una Una

Wil je vanaf Una Una je reis vervolgen, bijvoorbeeld naar Tana Toraja of Tomohon? Bekijk dan onze persoonlijk uitgestippelde reisroute door Sulawesi, of laat je inspireren door de volgende highlights in Sulawesi:

Alternatief voor backpacken door Sulawesi

Backpacken door Sulawesi is alleen weggelegd voor avonturiers. Het vereist coördinatie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Vind jij dit te spannend of wil je gewoon relaxen tijdens je vakantie? Overweeg dan om een compleet georganiseerde rondreis te boeken. Wij zijn groot fan de reisorganisatie Van Verre. Zij bieden meerdere soorten rondreizen door Sulawesi aan.

Bovendien heeft Van Verre duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo kopen ze voor elke reis die wordt geboekt een stuk van 100 m2 regenwoud aan, zijn ze een Travelife partner waarmee ze aan meer dan 100 duurzame reiscriteria voldoen, bieden ze actief duurzame alternatieven zoals nachttreinen aan, steunen ze lokale initiatieven op de bestemmingen en strijden ze tegen uitbuiting van dieren.

➩ Bekijk ook: Compleet georganiseerde rondreis door Sulawesi met ‘Van Verre’

Bekijk gerelateerde blogs:

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

Het Indonesische eiland Bali is schitterend, maar we kunnen niet ontkennen dat het eiland leidt onder massatoerisme. Een minder toeristisch alternatief is het nabijgelegen Nusa Penida. Dit eiland is nog puur en ongerept en heeft ontzettend veel te bieden. Rij met een scooter over de gifgroene ‘Teletubbie heuvels’, schiet de mooiste Insta foto’s bij Kelingking Beach of snorkel met gigantische mantaroggen. Speciaal voor jou hebben we de zeven gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida op een rijtje gezet.

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

Het Indonesische eiland Sulawesi is een echte onontdekte parel. Er zijn weinig toeristen te bekennen en daarom is het eiland nog puur, ongerept en authentiek. Met een rondreis van zuid naar noord (of andersom) zie je alle facetten van dit diverse eiland. Maar juist omdat Sulawesi niet zo toeristisch is, vergt het nét even wat meer uitzoekwerk om je reisroute uit te stippelen. In dit artikel geven we je alle tips & tricks voor de perfécte reisroute door Sulawesi.