Backpacken door Sulawesi (Indonesië): 13 dingen die je vooraf moet weten
05 februari 2024
Backpacken door Sulawesi - 13 dingen die je vooraf moet weten
Backpacken door Sulawesi - 13 dingen die je vooraf moet weten
Backpacken door Sulawesi (Indonesië): 13 dingen die je vooraf moet weten
?

Alhoewel Indonesië een populair vakantieland is, is Sulawesi nog altijd een verborgen parel. Er zijn weinig toeristen die dit Indonesische eiland hebben ontdekt en juist daarom leer je hier het échte, authentieke Indonesië kennen. De beste manier om het eiland te ontdekken is door een rondreis van zuid naar noord (of andersom). Maar zoals je misschien gewend bent van Bali of Java, liggen de hostels, tours en transport mogelijkheden hier niet voor het oprapen. In dit artikel sommen we 13 dingen op die je moet weten vóórdat je gaat backpacken door Sulawesi.

➩ Lees ook: “De beste backpack route voor Sulawesi”

1. Backpacken door Sulawesi brengt je dichtbij de locals

Doordat er op Sulawesi geen sprake is van massatoerisme, is het eiland nog erg puur en authentiek. Natuurlijk zal je her en der wat andere toeristen tegenkomen, maar veel highlights (bijvoorbeeld de karstbergen in Rammang Rammang of de Lukon vulkaan) hadden wij hélemaal voor onszelf. Hierdoor is Sulawesi een super unieke vakantiebestemming en brengt het je dichter bij de locals dan waar dan ook in Indonesië!

2. De locals staan altijd voor je klaar

De lokale bevolking wil je dolgraag helpen, niet omdat ze dollartekens in je ogen zien, maar puur vanuit liefde. Ze doen er alles aan om het toeristen naar hun wens te maken. Daarnaast genieten ze er enorm van om een praatje met je te maken en hun Engels te oefenen. Zowel jong als oud!

3. Je regelt dingen door te appen

De accommodaties, georganiseerde tours en toeristen bussen liggen op Sulawesi niet altijd voor het oprapen. De meeste dingen regel je door een WhatsApp berichtje te sturen naar de juiste persoon. En dit telefoonnummer regel je op zijn beurt dan weer via bijvoorbeeld mede-backpackers of je hoteleigenaar. Dit klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk werkt dit erg gemakkelijk. Via een appje naar de eigenaar van een hotel krijg je bovendien vaak een lagere prijs dan via bijvoorbeeld Booking.com.

Afbeelding GreenNomads

Tip van GreenNomads: Op Sulawesi komt malaria voor. Vraag de GGD voor advies over malariapillen en neem voldoende muggenspray mee. Onze favoriet is deze ecologisch verantwoorde muggenspray van CarePlus.

4. Onderhandelen is niet heel gebruikelijk

Op veel plekken in Azië is het gebruikelijk om te onderhandelen bij alles wat je koopt, maar op Sulawesi wordt dit minder gewaardeerd. Veel producten en activiteiten hebben een vaste prijs. En als ze uiteindelijk toch hun prijs omlaag doen, dan is dit vanuit liefde of omdat ze het geld nou eenmaal echt hard nodig hebben. Probeer dan ook respect te tonen voor de prijzen die aangeboden worden.

5. Flexibel backpacken en per dag leven is prima te doen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de hele reis van tevoren uit te stippelen, maar het geeft veel meer vrijheid om per dag te leven. Wij regelden ons verblijf en vervoer steeds 1 dag van tevoren en dat was prima te doen. Houd alleen aan het einde van je backpack route wel een beetje speling in je planning, want het komt regelmatig voor dat de bus niet rijdt vanwege landslides of dat de ferry niet vertrekt vanwege het weer. Backpacken door Sulawesi vergt nou eenmaal wat flexibiliteit.

6. Een lokale simkaart is een must als je wilt backpacken door Sulawesi

Als je gaat backpacken door Sulawesi kun je prima per dag bekijken waar je naartoe wilt, mits je een lokale simkaart hebt. Op deze manier kun je altijd en overal appen om last minute je vervoer, verblijf of activiteiten te regelen. Een prepaid simkaartje van Telkomsel kost ongeveer €5 tot €8 voor zo’n 20GB. Houd er rekening mee dat je een simkaart van Telkomsel moet registreren bij een hoofdkantoor van Telkomsel voordat je hem kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld in Makassar, Rantepao of Manado en is binnen een paar minuten geregeld.

7. Download Google Translate

In Sulawesi spreken weinig mensen Engels. Vooral in de hoofdstad Makassar en andere steden in het zuiden (waar het minder toeristisch is dan in het noorden) is het daardoor moeilijk om met de lokale bevolking te communiceren. Gebruik in zulke gevallen de app Google Translate. Je kunt Nederlands en Indonesisch downloaden voor offline gebruik zodat je altijd je eigen woordenboek bij de hand hebt.

8. Leer een paar woorden Indonesisch

Als je écht punten wilt scoren bij de lokale bevolking, dan leer je van tevoren wat Indonesische woorden uit je hoofd. Het is een makkelijke taal en de locals vinden het fantastisch als je Indonesisch probeert te praten. Leer op zijn minst goedemorgen (selamat pagi), goedemiddag (selamat siang), goedenavond (selamat malam), ja (ya), nee (tidak), dankjewel (terima kasih) en graag gedaan (sama sama).

9. Iedereen wil met je op de foto

Veel mensen in Sulawesi hebben nog (bijna) nooit witte Europeanen gezien. Ze zijn vooral onder de indruk van onze spitse neuzen, onze lengte, onze haarkleur en onze witte huid. Kijk er dan ook niet van op als je wordt aangesproken met: ‘Hello mister, selfie?’ Toen wij gingen backpacken door Sulawesi wilden zelfs de lokale politieagenten en een arts tijdens een dokterbezoekje met ons op de foto… 😉

10. Het vervoer vergt uitzoekwerk tijdens backpacken door Sulawesi

Onderschat niet hoe groot Sulawesi is. De hemelsbrede afstand van Makassar (zuid) naar Manado (noord) is 950 kilometer. Dat is ongeveer gelijk aan de afstand tussen Amsterdam en Venetië. In tegenstelling tot vele andere Indonesische eilanden, is er op Sulawesi geen uitgebreid bussennetwerk. Sommige stukken kun je reizen met een nachtbus of een lokale ‘angkot’ (minibus), maar andere stukken zul je met een ferry, privé chauffeur of Grab/InDrive moeten doen. Dit vervoer kun je altijd ter plekke regelen. In het zuiden van Sulawesi is de app Grab heel populair, maar in het noorden van Sulawesi wordt InDrive het meest gebruikt.

➩ Lees ook: “De beste backpack route door Sulawesi”

11. Heb respect voor het geloof

In het noorden van Sulawesi (Bunaken, Manado, Tangkoko National Park, Tomohon) is het merendeel van de bevolking christelijk. In het midden (Togean Islands, Ampana) en zuiden (Rammang Rammang, Makassar) is het merendeel moslim. Bij deze laatste gebieden wordt het niet echt op prijs gesteld als je in je blote benen of je crop top loopt. Heb respect voor de lokale bevolking en draag fatsoenlijke kleding.

12. Backpacken door Sulawesi kan iets duurder uitvallen

Backpacken door Sulawesi kan iets duurder uitvallen dan backpacken op andere Aziatische eilanden. Er zijn nog niet zo veel accommodaties dat de prijzen met elkaar concurreren en soms ben je afhankelijk van een privé chauffeur. Wij hebben uiteindelijk ongeveer 45 euro per persoon per dag uitgegeven, inclusief verblijf, eten, activiteiten, duiken, transport en af en toe een privé chauffeur (exclusief retour vluchten).

13. Bereid je voor op rijst en gezamenlijke maaltijden

Op een vakantiebestemming als Bali vliegen de hippe, westerse horecatenten je om de oren, maar op Sulawesi is dit niet het geval. Met goed zoeken kun je er in Makassar, Tomohon (bv. Sliev Coffee Eatery 📍) of Manado (bv. Hapa Kitchen 📍) nog wel eentje vinden, maar verder is het gewoon genieten van de beste nasi goreng en mie goreng. Bij veel homestays en resorts, met name op de eilanden, krijg je drie maaltijden per dag aangeboden. Simpelweg omdat er geen horecagelegenheden in de buurt te vinden zijn. Deze maaltijden worden genuttigd met alle hotelgasten bij elkaar aan één lange tafel. Een hele gezellige traditie en een leuke manier om andere reizigers te ontmoeten!

Alternatief voor backpacken door Sulawesi

Backpacken door Sulawesi is alleen weggelegd voor avonturiers. Het vereist coördinatie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Vind jij dit te spannend of wil je gewoon relaxen tijdens je vakantie? Overweeg dan om een compleet georganiseerde rondreis te boeken. Wij zijn groot fan de reisorganisatie Van Verre. Zij bieden meerdere soorten rondreizen door Sulawesi aan.

Bovendien heeft Van Verre duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo kopen ze voor elke reis die wordt geboekt een stuk van 100 m2 regenwoud aan, zijn ze een Travelife partner waarmee ze aan meer dan 100 duurzame reiscriteria voldoen, bieden ze actief duurzame alternatieven zoals nachttreinen aan, steunen ze lokale initiatieven op de bestemmingen en strijden ze tegen uitbuiting van dieren.

➩ Bekijk ook: Compleet georganiseerde rondreis door Sulawesi met ‘Van Verre’

Bekijk gerelateerde blogs:

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

Het Indonesische eiland Bali is schitterend, maar we kunnen niet ontkennen dat het eiland leidt onder massatoerisme. Een minder toeristisch alternatief is het nabijgelegen Nusa Penida. Dit eiland is nog puur en ongerept en heeft ontzettend veel te bieden. Rij met een scooter over de gifgroene ‘Teletubbie heuvels’, schiet de mooiste Insta foto’s bij Kelingking Beach of snorkel met gigantische mantaroggen. Speciaal voor jou hebben we de zeven gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida op een rijtje gezet.

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

Het Indonesische eiland Sulawesi is een echte onontdekte parel. Er zijn weinig toeristen te bekennen en daarom is het eiland nog puur, ongerept en authentiek. Met een rondreis van zuid naar noord (of andersom) zie je alle facetten van dit diverse eiland. Maar juist omdat Sulawesi niet zo toeristisch is, vergt het nét even wat meer uitzoekwerk om je reisroute uit te stippelen. In dit artikel geven we je alle tips & tricks voor de perfécte reisroute door Sulawesi.

De complete reisgids voor Bunaken eiland (Sulawesi, Indonesië)

De complete reisgids voor Bunaken eiland (Sulawesi, Indonesië)

Bunaken National Park is een eilanden archipel in Noord-Sulawesi (Indonesië) met een onderwaterwereld van wereldklasse. Er zijn vijf eilanden, waarvan het eiland Bunaken de beste uitvalsbasis is voor je duik- en snorkeltrips. Als je een liefhebber bent van onderwatersport mag je deze bestemming absoluut niet overslaan tijdens je rondreis door Sulawesi. In dit artikel geven we je al onze persoonlijke tips & tricks voor een bezoekje aan Bunaken National Park.