De complete reisgids voor Tomohon (Sulawesi, Indonesië)
27 januari 2024
Wat te doen in Tomohon Sulawesi Indonesië
Wat te doen in Tomohon Sulawesi Indonesië
De complete reisgids voor Tomohon (Sulawesi, Indonesië)
?

In het noorden van Sulawesi (Indonesië), op slechts een uurtje rijden bij Manado vandaan, ligt Tomohon. Tomohon is een sfeervol bergstadje in een vulkanisch gebied. De stad staat voornamelijk bekend om de vele vulkanen in de omgeving en om de traditionele markt, waar onder andere slangen, honden en vleermuizen worden verkocht. Ondanks deze lugubere gebeurtenis, mag je Tomohon absoluut niet overslaan tijdens je rondreis door Sulawesi. In dit artikel geven we je alle tips en tricks voor een bezoek aan Tomohon.

Ga direct naar:

Wat kun je verwachten van Tomohon?

Tomohon is een redelijk grote stad. Als je net van de primitieve Togean eilanden vandaan komt, zul je even moeten wennen aan de vele auto’s, de stoplichten, de winkelcentra en de KFC’s. Maar binnen no time heeft Tomohon je hart gestolen. De stad is namelijk omgeven door schitterende natuur en prachtige bergen en vulkanen. Het merendeel van de bevolking is christelijk. Een blanke, westerse toerist is in Tomohon een stuk minder interessant dan in het zuiden van Sulawesi.

➩ Lees ook: “Backpacken door Sulawesi: 13 dingen die je vooraf moet weten”

Beste transportmiddel in Tomohon

Hoogstwaarschijnlijk verblijf je in het centrum van Tomohon, waardoor je het centrum makkelijk per voet kunt verkennen. De overige highlights (zoals de Lokon vulkaan) liggen iets verder bij het centrum vandaan. Hiervoor zal je een scooter moeten huren of een InDrive moeten pakken (een ritje vanaf het centrum van Tomohon naar de Lokon vulkaan kost ongeveer 30.000 IDR / €2). In het zuiden van Sulawesi is de app Grab heel populair, maar in het noorden van Sulawesi wordt InDrive het meest gebruikt. Je geeft in de app je ophaal locatie, je bestemming en een bedrag door en binnen no time krijg je van verschillende chauffeurs een tegenbod.

Wat te doen in Tomohon?

1. Beklim de Lokon vulkaan

Rondom Tomohon zijn twee vulkanen waarvan je de krater kunt bekijken. Beide vulkanen kun je gemakkelijk zonder gids bezoeken. Mount Mahawu is de makkelijke optie. Je laat je met de InDrive afzetten bij het startpunt 📍 en loopt vervolgens met 144 traptreden naar de krater. Eenmaal boven loop je in een half uur de krater rond.

Een avontuurlijkere optie is echter om de Lokon vulkaan te beklimmen. Je laat je met de InDrive afzetten bij Dé Lokon Café 📍 (ongeveer een kwartier rijden vanaf het centrum van Tomohon) en volgt vanaf daar de weg omhoog. Al snel gaat de geasfalteerde weg over in een zandweg en na 10 minuten kom je uit bij een opgedroogde rivierstroom met grote rotsen. Volg deze oude lavastroom naar boven.

Binnen een uur wandelen (en af en toe klimmen en klauteren over de rotsen) stonden wij aan de rand van de krater. De rookwolken suisden omhoog en in de wijde omgeving was geen mens te bekennen. We hadden de hele vulkaan voor onszelf. Een magisch gevoel!

Let op: ga niet verder omhoog dan de rand van de krater, hier is namelijk geen wandelpad en in het verleden is hier een toerist overleden.

2. Bezoek de Traditional Market

Naast de beroemde vulkanen staat Tomohon voornamelijk bekend om de Traditional Market 📍. De markt is iedere dag geopend en wordt vooral in de ochtend druk bezocht. Vanwege een naar onderbuik gevoel stelden wij ons bezoek aan de markt uit tot de allerlaatste dag in Tomohon. Het is namelijk niet zomaar een markt met kruiden en specerijen. We stonden oog in oog met geslachte varkens, honden, vleermuizen, ratten, apen, katten en slangen. De dieren worden ter plekke geslacht, verbrand en in stukken gehakt. Na 5 minuten werd het gepiep van angstige honden ons te veel en hebben we de markt héél snel weer verlaten.

Het is bizar om op de Traditional Market rond te lopen en het gaat (vooral als vegetariërs) zwaar tegen onze principes in. Met name de verkoop van bedreigde diersoorten. Het was dan ook de discussie van de dag of wij er als toerist wel goed aan deden om deze markt te bezoeken. Daarbij is het echter belangrijk om te weten dat deze markt niet blijft draaien vanwege toerisme. Het zijn de locals die de dieren verkopen én kopen, en de markt wordt niet gezien als toeristische attractie.

Gelukkig zijn er meerdere organisaties in Indonesië die zich hard maken voor het dierenleed in Tomohon en die zoveel mogelijk dieren proberen te redden, zoals Dog Meat Free Indonesia. Wil jij ook je steentje bijdragen? Dan kun je hier de petitie tekenen tegen het eten van hondenvlees in Indonesië. En mocht je ervoor kiezen om de Traditional Market te bezoeken, vergeet dan niet om op subtiele wijze je walging te uiten. Als we dat allemaal blijven doen, dan zullen de mensen voor wie deze handel heel normaal is toch een keer moeten beseffen waar ze mee bezig zijn? 😉


PAS OP: ONDERSTAANDE BEELDEN KUNNEN ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN!


Waar te verblijven in Tomohon?

In Tomohon zijn meerdere accommodaties beschikbaar. Natuurliefhebbers kunnen terecht bij het duurzame Rimba Eco Resort voor een idyllisch verblijf met een gigantische tuin en uitzicht op de Lokon vulkaan. Backpackers die reizen met een beperkt budget en middenin de stad willen verblijven, kunnen terecht bij Leos Hotel. Dit is een basic hotel dat wordt gerund door ontzettend vriendelijke en behulpzame locals. We zouden aanraden om twee nachten in Tomohon te verblijven om alle highlights te kunnen zien.

Leukste eetplekjes in Tomohon

Lokale tentjes zijn er genoeg in Tomohon. Vooral in de straat Jl. Kakaskasen vind je ’s avonds een hoop eetkraampjes. Heb je behoefte aan Westers eten? Ga dan naar SLIEV Coffee & Eatery 📍, een hippe tent met heerlijk eten en een waanzinnig uitzicht op de Lokon vulkaan.

Verder reizen vanaf Tomohon

We raden je aan om twee nachten in Tomohon te verblijven om alle highlights te kunnen zien. Wil je vanaf Tomohon je reis vervolgen, bijvoorbeeld naar Bunaken, Una Una of Tangkoko National Park? Bekijk dan onze persoonlijk uitgestippelde reisroute door Sulawesi, of laat je inspireren door de volgende highlights in Sulawesi:

Alternatief voor backpacken door Sulawesi

Backpacken door Sulawesi is alleen weggelegd voor avonturiers. Het vereist coördinatie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Vind jij dit te spannend of wil je gewoon relaxen tijdens je vakantie? Overweeg dan om een compleet georganiseerde rondreis te boeken. Wij zijn groot fan de reisorganisatie Van Verre. Zij bieden meerdere soorten rondreizen door Sulawesi aan.

Bovendien heeft Van Verre duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo kopen ze voor elke reis die wordt geboekt een stuk van 100 m2 regenwoud aan, zijn ze een Travelife partner waarmee ze aan meer dan 100 duurzame reiscriteria voldoen, bieden ze actief duurzame alternatieven zoals nachttreinen aan, steunen ze lokale initiatieven op de bestemmingen en strijden ze tegen uitbuiting van dieren.

➩ Bekijk ook: Compleet georganiseerde rondreis door Sulawesi met ‘Van Verre’

Bekijk gerelateerde blogs:

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

Het Indonesische eiland Bali is schitterend, maar we kunnen niet ontkennen dat het eiland leidt onder massatoerisme. Een minder toeristisch alternatief is het nabijgelegen Nusa Penida. Dit eiland is nog puur en ongerept en heeft ontzettend veel te bieden. Rij met een scooter over de gifgroene ‘Teletubbie heuvels’, schiet de mooiste Insta foto’s bij Kelingking Beach of snorkel met gigantische mantaroggen. Speciaal voor jou hebben we de zeven gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida op een rijtje gezet.

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

Het Indonesische eiland Sulawesi is een echte onontdekte parel. Er zijn weinig toeristen te bekennen en daarom is het eiland nog puur, ongerept en authentiek. Met een rondreis van zuid naar noord (of andersom) zie je alle facetten van dit diverse eiland. Maar juist omdat Sulawesi niet zo toeristisch is, vergt het nét even wat meer uitzoekwerk om je reisroute uit te stippelen. In dit artikel geven we je alle tips & tricks voor de perfécte reisroute door Sulawesi.