De complete reisgids voor Tangkoko National Park (Sulawesi, Indonesië)
27 januari 2024
Wat te doen in Tangkoko National Park Sulawesi
Wat te doen in Tangkoko National Park Sulawesi
De complete reisgids voor Tangkoko National Park (Sulawesi, Indonesië)
?

Tangkoko National Park is een natuurreservaat in Noord-Sulawesi (Indonesië) dat bekend staat om de unieke wildlife. Het is één van de weinige plekken ter wereld waar je de o-zo schattige spookdiertjes kunt zien en je hebt een grote kans op het spotten van de zwarte kuifmakaak (die ernstig bedreigd wordt en enkel op het eiland Sulawesi voorkomt). Een jungle tochtje door Tangkoko National Park mag je dan ook absoluut niet overslaan tijdens je rondreis door Sulawesi. In dit artikel geven we je alle tips en tricks voor een onvergetelijk bezoek aan Tangkoko National Park.

Ga direct naar:

Wat kun je verwachten?

Tangkoko National Park is een vrij klein natuurreservaat. Met een grootte van 8.700 hectare is het meer dan 10 keer zo klein als onze eigen Veluwe. Aan het begin van het National Park is één stenen wandelpad, maar om wildlife te spotten ga je tijdens een jungle trekking al snel de bush bush in. Aan de rand van het natuurreservaat ligt het dorpje Batu Putih. Hier vind je meerdere accommodaties en daarom is dit een prima uitvalsbasis om vanuit hier één of enkele jungle trekkings te doen. Neem van tevoren voldoende contant geld mee, want in Batu Putih is geen ATM.

➩ Lees ook: “Backpacken door Sulawesi: 13 dingen die je vooraf moet weten”

Wat te doen in Tangkoko National Park?

Via je accommodatie, of bij de ingang van Tangkoko National Park 📍 kun je een tour boeken. Het is niet toegestaan om het natuurreservaat te betreden zonder gids. Wat goed uitkomt, want een lokale gids weet als geen ander waar de beste plekjes zijn om dieren te spotten. Er zijn meerdere soorten tours die je kunt boeken, hieronder hebben we de verschillende opties voor je uitgeschreven.

Houd er rekening mee dat je bovenop de tourprijs ook een entrance fee betaald voor het park. Dit kost 100.000 IDR (ongeveer €6,50) per persoon, per dag. Wanneer je de eerste dag een avond tour doet en de tweede dag een ochtend tour betaal je dus twee keer 100.000 IDR. Let op: op vakantiedagen kost de entrance fee 150.000 IDR (€9,75). Dit geld wordt gebruikt om het natuurreservaat te onderhouden en om de dieren te beschermen tegen stropers.

1. Ochtend jungle tour in Tangkoko

De ochtend tour begint om 06:00 uur ’s ochtends. Via het wandelpad loop je naar de boom waar vaak broedende neushoornvogels te zien zijn (om precies te zijn de Knobbed Hornbill, die alleen op Sulawesi voorkomt). Onderweg kun je ook andere dieren spotten die vroeg in de ochtend actief zijn, zoals zwarte kuifmakaken, vleermuizen, eekhoorns, beerkoeskoezen en verschillende soorten vogels. De ochtend tour duurt 3 á 4 uur en kost tussen de 200.000 tot 250.000 IDR per persoon (ongeveer €12 tot €16).

2. Avond jungle tour in Tangkoko

De avond tour begint om ongeveer 16:30 uur. Rond deze tijd worden namelijk de beroemde spookdiertjes wakker. Dit zijn de kleinste primaten ter wereld en er zijn slechts enkele plekken ter wereld waar je ze kunt zien. Je wandelt naar verschillende plekken waar de spookdiertjes zich normaliter schuil houden en met een beetje geluk zie je ze wakker worden en van boom naar boom springen. Op de terugweg heb je kans om tarantula’s en dwergooruilen te spotten. De avond tour duurt 2 uur en kost tussen de 100.000 en 150.000 IDR per persoon (ongeveer €6 tot €9).

3. Full day jungle tour in Tangkoko

De full day tour begint om 6.00 uur ’s ochtends en duurt 12 uur lang. Eigenlijk is het een combinatie van de ochtend tour en de avond tour, en duik je in de middag verder de jungle in om nóg meer wildlife te spotten. Met de full day tour vergroot je dus je kans om alle diersoorten te zien. Bovendien kun je een kijkje nemen bij Black Beach, lunch je op het strand en bezoek je een verborgen waterval. Een full day jungle tour kost tussen de 450.000 en 750.000 IDR per persoon (ongeveer €28 tot €48).

FYI: wij deden zelf een avond tour op de dag van aankomst en de volgende dag deden we een full day tour. Tijdens de full day tour hadden wij alle bijzondere dieren gespot (slangen, een tarantula, kuifmakaken, vleermuizen, beerkoeskoezen, spookdiertjes, neushoornvogels en ijsvogels). De avond tour was achteraf gezien dus een leuke extra om de spookdiertjes nóg een keer te zien. Houd er wel rekening mee dat je je in een tropisch regenwoud bevindt en dat een tropische regenbui zomaar (de helft van) je tour kan schrappen.

Afbeelding GreenNomads

Tip van GreenNomads: Op Sulawesi komt malaria voor. Vraag de GGD voor advies over malariapillen en neem voldoende muggenspray mee. Onze favoriet is deze ecologisch verantwoorde muggenspray van CarePlus.

Waar te verblijven?

Bijna iedere bestemming op Sulawesi heeft onder backpackers een place to be en bij Tangkoko is dit Tangkoko Ranger Homestay. De homestay ligt direct bij de ingang van Tangkoko National Park 📍 en biedt keurig verzorgde kamers. Alfrets en zijn vrouw zijn zeer vriendelijke hosts. Ze bieden al bovenstaande tours aan met uitstekende, lokale gidsen (wij hadden June als gids en hij was fantastisch). We raden je aan om ten minste twee nachten te verblijven bij Tangkoko National Park.

Leukste eetplekjes

Tsja, voor leuke, hippe eetplekjes ben je in Sulawesi niet op het juiste adres. Zo ook niet in Tangkoko National Park. Tijdens je verblijf in Batu Putih ben je toegewezen op je verblijf. Gelukkig heeft Tangkoko Ranger Homestay een eigen restaurant waar je kunt ontbijten, lunchen en avond eten. Een menukaart hebben ze niet. Maar als je doorgeeft wat je lekker vindt, kunnen ze vrijwel alles voor je maken!

Fun fact over de zwarte kuifmakaak

Wist je dat de zwarte kuifmakaken in Tangkoko wereldberoemd zijn? Niet alleen omdat ze met uitsterven worden bedreigd of omdat ze alleen op het eiland Sulawesi voorkomen, maar omdat één van de zwarte kuifmakaken uit dit natuurreservaat, genaamd Naruto, de hoofdrol heeft gepeeld in een slepende rechtszaak over portretrechten. We leggen je graag uit hoe Naruto het zo ver heeft weten schoppen:

Een Amerikaanse natuurfotograaf ging naar Sulawesi om de kuifmakaken te fotograferen. Al snel ging de brutale Naruto er vandoor met de camera van de fotograaf. De kuifmakaak, zo nieuwsgierig als hij was, ging alle knopjes langs totdat de perfecte selfie was geschoten. De fotograaf kon zijn geluk niet op en plaatste de foto online. Niet lang daarna ging een dierenrechtenorganisatie er met de foto vandoor en gebruikte hem voor een grote campagne. Hun argument? Naruto is de fotograaf en dus kan niemand claimen de eigenaar te zijn.

De daaropvolgende rechtszaak heeft ongeveer 11 jaar geduurd. De rechter besloot uiteindelijk dat dieren geen eigenaar kunnen zijn van intellectuele eigendommen en dus had de natuurfotograaf de rechtszaak gewonnen. Alle media aandacht had in de tussentijd echter heel was geld opgeleverd en dat is allemaal gedoneerd aan een stichting die zich inzet voor het leefgebied van de zwarte kuifmakaken. Dat heeft Naruto, de Doutzen Kroes van Tangkoko, toch weer goed geregeld!

Verder reizen vanaf Tangkoko National Park

We raden je aan om ten minste twee nachten te verblijven bij Tangkoko National Park. Wil je vanaf Tangkoko je reis vervolgen, bijvoorbeeld naar Tomohon of Bunaken? Bekijk dan onze persoonlijk uitgestippelde reisroute door Sulawesi, of laat je inspireren door de volgende highlights in Sulawesi:

Alternatief voor backpacken door Sulawesi

Backpacken door Sulawesi is alleen weggelegd voor avonturiers. Het vereist coördinatie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Vind jij dit te spannend of wil je gewoon relaxen tijdens je vakantie? Overweeg dan om een compleet georganiseerde rondreis te boeken. Wij zijn groot fan de reisorganisatie Van Verre. Zij bieden meerdere soorten rondreizen door Sulawesi aan.

Bovendien heeft Van Verre duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo kopen ze voor elke reis die wordt geboekt een stuk van 100 m2 regenwoud aan, zijn ze een Travelife partner waarmee ze aan meer dan 100 duurzame reiscriteria voldoen, bieden ze actief duurzame alternatieven zoals nachttreinen aan, steunen ze lokale initiatieven op de bestemmingen en strijden ze tegen uitbuiting van dieren.

➩ Bekijk ook: Compleet georganiseerde rondreis door Sulawesi met ‘Van Verre’

Bekijk gerelateerde blogs:

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

Het Indonesische eiland Bali is schitterend, maar we kunnen niet ontkennen dat het eiland leidt onder massatoerisme. Een minder toeristisch alternatief is het nabijgelegen Nusa Penida. Dit eiland is nog puur en ongerept en heeft ontzettend veel te bieden. Rij met een scooter over de gifgroene ‘Teletubbie heuvels’, schiet de mooiste Insta foto’s bij Kelingking Beach of snorkel met gigantische mantaroggen. Speciaal voor jou hebben we de zeven gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida op een rijtje gezet.

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

Het Indonesische eiland Sulawesi is een echte onontdekte parel. Er zijn weinig toeristen te bekennen en daarom is het eiland nog puur, ongerept en authentiek. Met een rondreis van zuid naar noord (of andersom) zie je alle facetten van dit diverse eiland. Maar juist omdat Sulawesi niet zo toeristisch is, vergt het nét even wat meer uitzoekwerk om je reisroute uit te stippelen. In dit artikel geven we je alle tips & tricks voor de perfécte reisroute door Sulawesi.