De complete reisgids voor Rammang Rammang (Sulawesi, Indonesië)
22 oktober 2023
Backpack reis naar Rammang Rammang Sulawesi Indonesië
Backpack reis naar Rammang Rammang Sulawesi Indonesië
De complete reisgids voor Rammang Rammang (Sulawesi, Indonesië)
?

Overweeg je om te backpacken door Sulawesi? Dan kun je Rammang Rammang niet overslaan! Dit schitterende natuurgebied in Zuid-Sulawesi is één van de grootste kalksteengebergtes ter wereld. Slaap in je eigen bamboe hutje boven het water, spot kuifmakaken tussen de gifgroene rijstvelden en geniet van een magische zonsopgang. In dit artikel geven we je alle tips & tricks voor een bezoekje aan Rammang Rammang.

Ga direct naar:

Wat kun je verwachten van Rammang Rammang?

Pure natuurgeluiden, tsjierpende vogels en her en der het gebrul van een aap op de achtergrond. In Rammang Rammang kom je helemaal tot rust. Het natuurgebied is een combinatie van overwoekerde jungle, een groene vallei met visvijvers en gigantische kalksteenformaties. Er zijn weinig toeristen te vinden in Rammang Rammang. Wij waren één van de twee dagen (in het laagseizoen; oktober) zelfs de enige toeristen in het hele natuurgebied. Houd er rekening mee dat de locals hierdoor nauwelijks Engels spreken. Maar met Google Translate kom je een heel eind!

➩ Lees ook: “Backpacken door Sulawesi: 13 dingen die je vooraf moet weten”

Wat is het beste vervoersmiddel?

Het kalksteengebergte is gigantisch, maar het leefbare gedeelte is redelijk klein. Alle ‘highlights’ liggen dan ook op loopafstand. Dwars door het natuurgebied stroomt een kronkelende rivier die wordt overwoekerd door varens. Wanneer het heeft geregend, zijn sommige paden heel glibberig en is het beter om de boot te pakken. Je kunt bij je verblijf of bij het haventje van Rammang Rammang een boot regelen.

Wat kun je doen in Rammang Rammang?

Goede schoenen aan, rugzak op en wandelen maar! Door het natuurgebied lopen meerdere wandelpaden. Onderweg kom je langs de Diamond Cave, Stone Hill, de Firefly Cave en de Prehistoric Cave. Deze bezienswaardigheden vind je niet via Google Maps, maar ze zijn duidelijk aangegeven met navigatiebordjes. Wij vonden persoonlijk de wandeling indrukwekkender dan de bezienswaardigheden zelf, maar het biedt een leuke afwisseling tijdens je hike. Bij iedere bezienswaardigheid betaal je 5.000 IDR (ongeveer €0,30) entree.

Daarnaast is het ook leuk om een boottour te doen. Dit kun je regelen bij je accommodatie voor 250.000 IDR (ongeveer €14) per boot. In een houten kano vaar je over de kronkelende rivier die wordt overwoekerd met varens. We zouden je aanraden om dit aan het einde van de middag te doen en je kapitein te vragen naar de vleermuizen grot. Zodra de zon ondergaat in Rammang Rammang (tussen 5 en 6 uur), vliegen er namelijk miljoenen vleermuizen tegelijkertijd de grot uit. Een hele bijzondere gewaarwording! Kijk ook als het donker is nog goed om je heen, want veel bomen langs de rivier zitten vol met vuurvliegjes.

Waar kun je het beste verblijven?

De beste plek om te verblijven is Rammang Rammang Eco Lodge. Eigenaar Udin is geboren in Midden-Sulawesi en runt de Eco Lodge en het restaurant samen met zijn vrouw en wat meiden uit het nabijgelegen dorp. Je verblijft in een idyllisch bamboe hutje boven het water, te midden van de gigantische kalksteenformaties. Het hutje is primitief, maar heeft alles wat je nodig hebt. Rammang Rammang Eco Lodge heeft een eigen waterzuiveringssysteem en de eigenaar steunt meerdere conservatie projecten in de omgeving.

In het laagseizoen ben je goedkoper uit wanneer je bij aankomst pas een hutje boekt (€30 per nacht voor 2 personen). In het hoogseizoen (juni – augustus) is het beter om je verblijf van te voren te reserveren via Booking.com (ongeveer €40 per nacht voor 2 personen). Één nacht en twee halve dagen is in principe voldoende om alle highlights van Rammang Rammang te ontdekken.

Afbeelding GreenNomads

Tip van GreenNomads: Op Sulawesi komt malaria voor. Vraag de GGD voor advies over malariapillen en neem voldoende muggenspray mee. Onze favoriet is deze ecologisch verantwoorde muggenspray van CarePlus.

Verder reizen vanaf Rammang Rammang

We raden je aan om 1 á 2 nachten in Rammang Rammang te verblijven om het natuurgebied te verkennen. Wil je vanaf Rammang Rammang verder backpacken? Bekijk dan onze persoonlijk uitgestippelde reisroute door Sulawesi, of laat je inspireren door de volgende highlights in Sulawesi:

Alternatief voor backpacken door Sulawesi

Backpacken door Sulawesi is alleen weggelegd voor avonturiers. Het vereist coördinatie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Vind jij dit te spannend of wil je gewoon relaxen tijdens je vakantie? Overweeg dan om een compleet georganiseerde rondreis te boeken. Wij zijn groot fan de reisorganisatie Van Verre. Zij bieden meerdere soorten rondreizen door Sulawesi aan.

Bovendien heeft Van Verre duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo kopen ze voor elke reis die wordt geboekt een stuk van 100 m2 regenwoud aan, zijn ze een Travelife partner waarmee ze aan meer dan 100 duurzame reiscriteria voldoen, bieden ze actief duurzame alternatieven zoals nachttreinen aan, steunen ze lokale initiatieven op de bestemmingen en strijden ze tegen uitbuiting van dieren.

➩ Bekijk ook: Compleet georganiseerde rondreis door Sulawesi met ‘Van Verre’

Bekijk gerelateerde blogs:

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)

Het Indonesische eiland Bali is schitterend, maar we kunnen niet ontkennen dat het eiland leidt onder massatoerisme. Een minder toeristisch alternatief is het nabijgelegen Nusa Penida. Dit eiland is nog puur en ongerept en heeft ontzettend veel te bieden. Rij met een scooter over de gifgroene ‘Teletubbie heuvels’, schiet de mooiste Insta foto’s bij Kelingking Beach of snorkel met gigantische mantaroggen. Speciaal voor jou hebben we de zeven gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida op een rijtje gezet.

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

Het Indonesische eiland Sulawesi is een echte onontdekte parel. Er zijn weinig toeristen te bekennen en daarom is het eiland nog puur, ongerept en authentiek. Met een rondreis van zuid naar noord (of andersom) zie je alle facetten van dit diverse eiland. Maar juist omdat Sulawesi niet zo toeristisch is, vergt het nét even wat meer uitzoekwerk om je reisroute uit te stippelen. In dit artikel geven we je alle tips & tricks voor de perfécte reisroute door Sulawesi.