Alles wat je moet weten als je gaat backpacken op de Filipijnen
23 februari 2024
Alles wat je moet weten als je gaat backpacken op de Filipijnen
Alles wat je moet weten als je gaat backpacken op de Filipijnen
Alles wat je moet weten als je gaat backpacken op de Filipijnen
?

Heb je besloten om naar de Filipijnen te gaan? Fantastische keuze! Je zult binnen no time verliefd worden op de vriendelijke inwoners, de diverse landschappen en de parelwitte stranden. Maar voordat je vertrekt, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Denk aan veiligheid, binnenlands vervoer en geldzaken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je gaat backpacken op de Filipijnen. Zo kun jij onbezorgd op reis!

Ga direct naar:

Toeristenvisum voor backpacken op de Filipijnen

Ga je 30 dagen of korter backpacken op de Filipijnen? Lucky you! Dan hoef je namelijk helemaal niets te regelen voor je visum. Zodra je op de Filipijnen aankomt, krijg je een stempel met een ‘Visa On Arrival’. Met dit gratis toeristenvisum mag je 30 dagen in het land verblijven. Check echter altijd voor vertrek de website van de overheid en houd rekening met de volgende eisen:

  • Je paspoort moet ten minste 6 maanden geldig zijn op de dag dat je op de Filipijnen aankomt.
  • Je moet kunnen bewijzen dat je de Filipijnen weer gaat verlaten, bijvoorbeeld met een doorreisticket of een retourticket. Hoewel dit bij veel landen in de praktijk nooit wordt gecontroleerd, wordt dit op de Filipijnen wel degelijk serieus genomen. Zonder uitreisticket kom je het land niet in, zo simpel is het.
  • Sinds december 2022 moet je je ten minste 72 uur voor je vlucht registreren via een eTravel platform (dit is de vervanger van de One Health Pass). In een online formulier vul je je persoonlijke gegevens in. Zodra de registratie succesvol is, ontvang je een groene QR-code die je bij vertrek en aankomst moet laten zien. Ben je te laat met het registeren via het eTravel platform? Niet getreurd, dan kun je alsnog de Filipijnen binnenkomen, maar zal het wat langer duren bij aankomst op het vliegveld.

Visum verlengen

Wil je langer dan 30 dagen backpacken op de Filipijnen? Dan zul je je ‘Visa On Arrival’ moeten verlengen. Door je visum te verlengen mag je nog 29 dagen extra op de Filipijnen verblijven (in totaal dus 59 dagen). Dit kun je van tevoren regelen via een visumbureau, maar dit kun je ook tijdens het backpacken op de Filipijnen regelen bij een Bureau of Immigration. Je vindt hier een lijst met alle immigratie bureaus op de Filipijnen waar je je visum verlenging kunt aanvragen.

Zorg dat je goed voorbereid naar het immigratie bureau gaat. Check de openingstijden en zorg dat je er ’s ochtends vroeg bent, want in de middag kunnen er lange rijen staan. Je moet eerst een formulier invullen met persoonlijke gegevens, vervolgens je paspoort inleveren, dan contant (!) 4.400 pesos (ongeveer €75) betalen en na ongeveer een uur kun je je paspoort mét verlenging ophalen. De prijs wordt automatisch berekend inclusief fast delivery van 1.000 pesos. Je zou dus 1.000 pesos kunnen besparen, maar dan duurt het ook een paar werkdagen voordat je je visum kunt ophalen.

➩ Lees ook: “Een uniek bezoek aan de Iwahig Prison (Filipijnen): een gevangenis zonder muren”

Veiligheid tijdens backpacken op de Filipijnen

Er gaan veel verhalen rond over criminaliteit. Wij zijn echter 6 weken wezen backpacken op de Filipijnen en hebben ons geen seconde onveilig gevoeld. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je je gezonde verstand gebruikt en bijvoorbeeld niet met briefgeld op straat gaat wapperen. Zorg ervoor dat je de hoofdstad Manilla en de zuidelijke eilanden van de Filipijnen vermijdt, want daar is wel degelijk sprake van onrust en criminaliteit. En maak je wel eens gebruik van drugs? Peins er niet over op de Filipijnen! Er staan zéér strenge straffen op het bezit, gebruik of smokkelen van drugs.

Alhoewel het volgens de Filipijnse wet niet is toegestaan om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht, wordt de LHBTIQ+ gemeenschap wel geaccepteerd. De bevolking is vrij vooruitstrevend in dit opzicht en een aantal steden hebben al lokale wetten aangenomen om de LHBTIQ-rechten te versterken.

Reisroute voor backpacken op de Filipijnen

Met maar liefst 7.641 eilanden valt er genoeg te ontdekken tijdens het backpacken op de Filipijnen. Maar hoe bepaal je naar welke eilanden je gaat en in welke volgorde? Wij zijn 6 weken lang wezen backpacken door de Filipijnen en helpen je graag op weg met jouw reisroute. Zo vonden wij El Nido en Coron de mooiste bestemmingen, de TAO expeditie de gaafste ervaring en Port Barton de minst toeristische bestemming. Bovendien raden we je af om naar Borocay te gaan. Laat je inspireren door onze persoonlijke tips en tricks in onze reisgids per bestemming:

Vervoer en transport tijdens backpacken op de Filipijnen

Een nadeel van eilandhoppen op de Filipijnen is dat veel eilandgroepen vrij ver uit elkaar liggen en dat je soms noodgedwongen een vlucht zal moeten pakken. Binnenlandse vluchten kun je boeken via Cebu PacificScootAir Philippines of Skyjet. Alhoewel we op veel websites lezen dat je dit ver van tevoren moet doen, boekten wij de vliegtickets zonder problemen enkele dagen voor vertrek. We raden je echter wel aan om een aantal eilanden uit te kiezen en van top tot teen te ontdekken, in plaats van overal maar heel even te zijn en het hele land door te kruisen met het vliegtuig.

Voor de kleinere afstanden pak je over het land een minibus en over het water een ferry. Het netwerk voor openbaar vervoer is vrij goed geregeld. Een bus- of ferryticket kun je ter plekke regelen en hoef je niet van tevoren te boeken. Een handige website voor het uitzoeken van je transport is Rome2Rio. Zodra je eenmaal op je bestemming bent, is een tricycle het beste vervoersmiddel. Die rijden áltijd en óveral en brengen je voor een paar centen naar je bestemming. Of je kunt een scooter huren voor ongeveer 300 tot 400 pesos (ongeveer €5 á €7) per dag. Benzine kost ongeveer 70 pesos (ongeveer €1,18) per liter.

Engelse taal

Er zijn twee officiële talen op de Filipijnen: Tagalog (ook wel Filipino) en Engels. In tegenstelling tot andere landen in Zuidoost-Azië, spreekt de bevolking hier dan ook uitstekend Engels. Wat heel goed van pas kan komen tijdens het backpacken door de Filipijnen. In het verleden is het land een kolonie geweest van Spanje en Amerika, wat je ook in de taal Tagalog af en toe nog terug kan horen. De bevolking waardeert het enorm als je naast Engels af en toe wat Tagalog probeert te spreken. Leer daarom een paar belangrijke woordjes uit je hoofd, zoals ‘bedankt’ (salamat). Of download de taal ‘Tagalog’ in de Google Translate app.

Geldzaken

Je kunt je Nederlandse bankpas gebruiken om te pinnen op de Filipijnen. Vergeet niet om je pinpas op ‘wereld’ te zetten. In het hele land zijn voldoende pinautomaten, met uitzondering van enkele afgelegen plekken. Het is dus niet nodig om van tevoren in Nederland geld om te wisselen. Het maximum bedrag dat je kunt pinnen is meestal 10.000 pesos (ongeveer €170). Houd er rekening mee dat je per ATM-opname 250 pesos (ongeveer €5) extra betaalt aan transactiekosten, ongeacht het bedrag dat je pint.

Bij de meeste hotels, restaurants, activiteiten en vervoersmiddelen kun je alleen met contant geld betalen. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende geld op zak hebt. Heb je een Nederlandse studentenpas? Op veel plekken krijg je studentenkorting, bijvoorbeeld bij toegangsprijzen voor activiteiten of bij ferry tickets.

Internet tijdens backpacken op de Filipijnen

In de meeste accommodaties is er wifi. Met name in de gezamenlijke ruimtes, maar lang niet altijd op je kamer en lang niet altijd met een goede verbinding. In restaurants en café’s is er slechts af en toe wifi. We zouden je daarom aanraden om een lokale simkaart aan te schaffen. Wel zo handig om tussendoor even uit te zoeken welke bus je moet pakken of wat een lekker restaurantje in de buurt is.

Een simkaart koop je direct bij aankomst op het vliegveld of bij één van de vele mini markets in het land. Voorbeelden van goede providers zijn Globe en Smart. Als je data op is, kun je je simkaart opwaarderen in zo’n zelfde mini market (waar grote advertentie borden hangen met ‘Globe’ of ‘Smart’). Of je download de app van de provider, kiest een nieuwe bundel en betaalt online met je creditcard. Wij betaalden 250 pesos (ongeveer €5) voor 15 GB, geldig voor 15 dagen.

Elektriciteit

Over het algemeen is de elektriciteit goed geregeld, maar schrik er niet van op als de stroom in je accommodatie, of soms zelfs in het hele dorp, plotseling uitvalt. Meestal is dit binnen een uur weer opgelost.

Op de Filipijnen worden stopcontacten van type A, B en C gebruikt. Type C is het stopcontact waar wij bekend mee zijn. De meest voorkomende is echter Type B en hier zal je een wereldstekker voor aan moeten schaffen.

Drinkwater

Het kraanwater in Manila en andere grote steden wordt als drinkbaar beschouwd. Voor een gemiddelde Nederlander smaakt dit water echter niet heel lekker. Gelukkig staan er in bijna alle accommodaties en restaurants waterdispensers waar je gratis je flesje kunt bijvullen. Neem vanuit Nederland dus een herbruikbare waterfles mee. Bijvoorbeeld een duurzame waterfles van SayWhatBottles, waarmee je ook nog eens bijdraagt aan een schonere oceaan!

Internationaal rijbewijs

Je Nederlandse rijbewijs is niet geldig op de Filipijnen. Als je van plan bent om her en der een eiland te verkennen met de scooter (wat we zeker kunnen aanraden), dan zal je voor €24,95 een internationaal rijbewijs moeten aanvragen. Deze kun je zonder afspraak aanvragen in een ANWB-winkel. Neem je oorspronkelijke rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het internationale rijbewijs moet persoonlijk aangevraagd worden door de eigenaar van het rijbewijs en is drie jaar geldig.

Vaccinaties

De enige verplichte vaccinatie voor de Filipijnen is ‘Gele Koorts’, mits je in de zeven dagen voordat je aankomt in een gele koorts land bent geweest. Verder worden DTP, hepatitis A en BMR aangeraden voor een verblijf korter dan drie maanden. We raden je aan om je hierover te laten adviseren door een gespecialiseerd vaccinatiecentrum, zoals de GGD. Regel dit ruim voor vertrek, omdat drukte bij de GGD of een tekort aan vaccinaties voor vertraging kunnen zorgen.

Daarnaast is het land officieel een malariagebied. Je kunt ervoor kiezen om tijdens je reis malaria tabletten te slikken. Echter, alle locals die wij hierover spraken, lachten ons vierkant uit omdat ze hier nog nooit een malariageval meegemaakt. Het is dus niet heel voorkomend. Wij hebben ervoor gekozen om malaria noodtabletten mee te nemen in plaats van dagelijks malariatabletten te slikken. Als je tijdens je reis koorts krijgt en niet binnen twee dagen in een ziekenhuis in een stad kunt zijn, dan kun je beginnen met het slikken van de noodtabletten. Altijd een fijn gevoel om achter de hand te hebben!

Afbeelding GreenNomads

Tip van GreenNomads: Genieten van een lekker dinertje aan het strand tijdens zonsondergang? Niet veel later zit je helemaal onder de muggenbulten en daar loop je dan weer dagen lang aan te krabben. Zo irritant! Gelukkig kun je dit met een paar spuitjes van de ecologisch verantwoorde muggenspray van CarePlus voorkomen. Een must have voor in je backpack!

Straathonden

Wat ons al snel opviel tijdens het backpacken op de Filipijnen was dat de inwoners heel diervriendelijk zijn. Het was het eerste land in Azië waar we meer honden zagen als huisdier dan als straathond. En zelfs de straathonden kregen van ieder café of restaurant wel iets te eten of drinken. Vrijwel alle honden met een baasje zijn gevaccineerd. De straathonden zijn echter niet gevaccineerd en 24/7 bezig met zichzelf krabben. Dat is natuurlijk geen goed teken, en dus is het beter om bij bij deze honden uit de buurt te blijven.

Karaoke

Even een leuke fun fact over de Filipino’s: ze zijn dol op karaoke. Maar echt DOL op karaoke. De gemiddelde Filipino heeft thuis dan ook minstens één karaoke set met gigantische speakers. Vol overgave zingen ze Filipijnse en Amerikaanse liedjes. Het geluid galmt over de hele stad. Één nadeel: de meeste Filipino’s kunnen echt niet zingen én kennen geen schaamte… 😉

Hoe duurzaam is backpacken op de Filipijnen?

Voordat je op reis gaat naar een bepaald vakantieland, is het altijd goed om te checken hoe het gesteld staat met de duurzaamheid in dit land. Hoe meer aandacht het land schenkt aan natuur en milieu, hoe minder groot de voetafdruk van jouw reis is. In dit artikel vertellen we je alles over plasticverbruik, massatoerisme en natuurbehoud op de Filipijnen én geven we je tips hoe jij rekening kunt houden met jouw voetafdruk tijdens je rondreis door de Filipijnen.

➩ Lees ook: “Hoe staat het met duurzaamheid op de Filipijnen?”

Bekijk gerelateerde blogs:

De 8 leukste eetplekjes in El Nido. Helemaal vegan en vega proof!

De 8 leukste eetplekjes in El Nido. Helemaal vegan en vega proof!

El Nido: het tropische paradijs van de Filipijnen. Het is de perfecte uitvalsbasis om de adembenemende eilanden in de Bacuit archipel te ontdekken, maar de stad is ook geliefd onder foodies! Wij zijn vier dagen lang op foodtour gegaan en zetten de 8 leukste en duurzame eetplekjes in El Nido voor je op een rijtje. Alle eetplekjes zijn uiteraard geschikt voor vegans en vegetariërs!

Hoe staat het met duurzaamheid op de Filipijnen?

Hoe staat het met duurzaamheid op de Filipijnen?

In dit artikel vertellen we je alles over plasticverbruik, massatoerisme en natuurbehoud op de Filipijnen. En geven we je tips hoe jij rekening kunt houden met jouw voetafdruk tijdens je rondreis door de Filipijnen.

De complete reisgids voor Port Barton (Filipijnen)

De complete reisgids voor Port Barton (Filipijnen)

Veel reizigers slaan Port Barton over tijdens hun rondreis door de Filipijnen. Zonde! Want dit tropische kustplaatsje is de onontdekte parel van Palawan en biedt een oase van rust. In vergelijking met bestemmingen als Coron en El Nido is Port Barton veel minder toeristisch en sta je veel dichterbij de lokale cultuur. Daarnaast vind je hier tropische watervallen, parelwitte stranden en exotische eilanden! In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten voor een bezoek aan Port Barton.