7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)
14 februari 2024
Gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida, Bali, Indonesië
Gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida, Bali, Indonesië
7x De gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida (Indonesië)
?

Het Indonesische eiland Bali is schitterend, maar we kunnen niet ontkennen dat het eiland leidt onder massatoerisme. Een minder toeristisch alternatief is het nabijgelegen Nusa Penida. Dit eiland is nog puur en ongerept en heeft ontzettend veel te bieden. Rij met een scooter over de gifgroene ‘Teletubbie heuvels’, schiet de mooiste Insta foto’s bij Kelingking Beach of snorkel met gigantische mantaroggen. Speciaal voor jou hebben we de zeven gaafste bezienswaardigheden op Nusa Penida op een rijtje gezet.

➩ Lees ook: “Duurzamer reizen? Met deze 13 tips verklein jij je voetafdruk in a nutshell!”

1. Beklim de blauwe trappen bij de Guyangan Waterfall

Één van onze favoriete bezienswaardigheden op Nusa Penida is de Guyangan Waterfall 📍. Gek genoeg staat de Guyangan Waterfall niet bekend om de schoonheid van de waterval zelf. Het is de tocht er naartoe over de befaamde blauwe trappen die deze plek zo bijzonder maakt. De ongelijke treden brengen je binnen 20 minuten zo’n 200 meter naar beneden.

Houd je goed vast, maar vergeet ook niet om je heen te kijken. Want deze avontuurlijke wandeling biedt een schitterend uitzicht over de steile kliffen en het helderblauwe zeewater. Met een beetje geluk zie je zelfs mantaroggen zwemmen! Eenmaal beneden aangekomen bij de Guyangan Waterfall vind je een heel klein tempeltje op de rotsen en een natuurlijke infinity pool waar je kunt bijkomen van de wandeling.

Let op: vanwege de tempel is het verplicht om tijdens de wandeling naar de Guyangan Waterfall een sarong te dragen. Deze kun je eventueel huren bij de ingang voor ongeveer 15.000 IDR (€1).

2. Zwemmen bij de Tembeling Springs

De Tembeling Springs 📍 zijn zeker één van de meest verfrissende bezienswaardigheden op Nusa Penida. De natural pools kunnen alleen bereikt worden met de scooter over een 3km lange off-road weg door het bos. Met een beetje scooter ervaring is het prima te doen, maar mocht je dit niet zien zitten dan kun je voor ongeveer 75.000 IDR (€5) de ‘scooter-taxi’ nemen. Het is een flinke tocht, maar het is het dubbel en dwars waard! Vanaf de parkeerplaats loop je nog zo’n tien minuten door de jungle en kom je uit bij een tropisch strand met een natuurlijk zwembad. Niets zo lekker als een koude duik na zo’n avontuurlijke rit!

3. Schiet de mooiste foto’s bij Kelingking Beach

Één van de meest populaire bezienswaardigheden op Nusa Penida is Kelingking Beach 📍. De schitterende afbeeldingen van het parelwitte strand, de helderblauwe zee en de uitstekende rotsformatie in de vorm van een T-Rex zie je letterlijk óveral terug. Je zult dan ook niet de enige reiziger zijn die het perfecte plaatje komt schieten van Kelingking Beach. Ook een handjevol brutale apen komt hier iedere dag van de zonsondergang genieten (dus berg je eten en drinken goed op).

Vanaf de parkeerplaats loop je in 4 minuten naar het uitzichtpunt. Loop een stukje naar rechts voor de beste fotospot zonder toeristen. Je kunt ervoor kiezen om neer te ploffen in één van de vele restaurantjes, of je kunt je wagen aan de steile klim naar het strand beneden. De laatste optie is alleen weggelegd voor mensen met een goede conditie en met goede schoenen (een meisje dat wij tegenkwamen was haar beide teenslippers verloren). Vergeet ook niet om af en toe naar het water te kijken, want wij zagen hier een grote groep mantaroggen voorbij zwemmen!

4. Bezoek Angel’s Billabong en Broken Beach

Eigenlijk zijn dit twee verschillende bezienswaardigheden op Nusa Penida, maar omdat ze zo dicht bij elkaar liggen kun je ze gemakkelijk in één bezoek combineren. Laten we beginnen bij Angel’s Billabong 📍, een absolute must voor op je to do lijst. Angel’s Billabong is een infinity pool tussen de rotsen met kristalhelder water. Neem een plons en geniet van het adembenemende uitzicht over de Indische oceaan. Houd er rekening mee dat het zwembad alleen tevoorschijn komt tijdens eb en dat je je bezoek aan Angel’s Billabong dus goed moet timen.

Vanaf Angel’s Billabong is het twee minuten lopen naar Broken Beach 📍. Deze kleine, ronde baai wordt omgeven door rotsen. Het zeewater bij Broken Beach is de afgelopen decennia flink tekeer gegaan tegen de rotswand, waardoor er een schitterende boog is ontstaan waar het water onderdoor loopt. Heb je een drone? Dan vind je deze plek al helemaal te gek!

5. Plof neer op Atuh Beach en Diamond Beach

Helemaal in het zuiden van Nusa Penida vind je Atuh Beach 📍 en Diamond Beach 📍. De twee stranden liggen naast elkaar en je kunt ze vanaf dezelfde parkeerplaats bezoeken. Na zo’n tien minuten lopen ben je bij het uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een 360° view met groene heuvels vol palmbomen achter je, de gekleurde parasolletjes van Atuh beach links van je, het parelwitte Diamond Beach rechts van je en een gigantische rotsklif onder je. Wat wil je nog meer!?

Voor Atuh Beach sla je linksaf en sta je binnen 15 minuten op het strand. Voor Diamond Beach sla je rechtsaf en brengt een steile trap langs de klif je binnen 20 minuten naar beneden. Terwijl Atuh Beach een vrij toeristisch strand is met strandbedjes en horeca tentjes, is Diamond Beach nog ongerept, maar vanwege de hoge golven is het daar wat moeilijker om te gaan zwemmen.

6. Tour over de Teletubbie Hills

Alhoewel de bezienswaardigheden op Nusa Penida langs de kust liggen, mag ook zeker het binnenland niet vergeten worden. Wij stuitten per toeval op het fotogenieke landschap van het zuiden, wat later de Teletubbie Hills 📍 bleken te zijn. En die naam heeft het niet voor niets, want de glooiende, groene heuvels lijken zo van TV te zijn geplukt. Je kunt op meerdere plekken langs de weg stoppen voor een kiekje. We zouden je aanraden om niet naar één uitzichtpunt te gaan, maar om wat langer rond te toeren door het gebied of te wandelen over één van de wandelpaden die je onderweg tegenkomt. Het is echt waanzinnig mooi!

7. Snorkel met mantaroggen

Wist je dat mantaroggen tot wel zeven meter groot kunnen worden? En daar kun jij met je snorkel of duikpak naast zwemmen. Bijna niet te geloven, toch? Volgens National Geographic behoort Indonesië tot de drie beste plekken ter wereld om met mantaroggen te zwemmen. Geen twijfel over mogelijk of je dit op je to do lijstje zet dus.

Wij hebben er zelf voor gekozen om te gaan snorkelen in plaats van duiken. Een snorkeltocht kun je ter plekke boeken via je hotel of via een willekeurige duikschool en kost tussen de 250.000 IDR (€16) en 400.000 IDR (€26) per persoon. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan duiken. Hoe dan ook zul je er geen spijt van krijgen! Zorg er wel voor dat je niet te dichtbij de mantaroggen komt. Geef ze voldoende ruimte en raak ze vooral níét aan.

Afbeelding GreenNomads

Tip van GreenNomads: Voorkom onnodig plastic afval door je eigen waterfles mee te nemen op reis. Op Nusa Penida zijn voldoende tap-punten om je fles bij te vullen. Onze favoriete duurzame waterfles is de Say What Bottle. Deze organisatie strijdt voor de oceaan en de dieren die daarin leven en daar staan wij natuurlijk volledig achter!

Hoeveel dagen voor bezienswaardigheden op Nusa Penida

Wij zijn zelf dol op slow travel en hebben ervoor gekozen om een week op Nusa Penida te verblijven. Wanneer je echter een strakker reisschema hebt, kun je al bovenstaande bezienswaardigheden in zo’n 3 á 4 dagen voltooien.

Beste seizoen voor bezienswaardigheden op Nusa Penida

Het regenseizoen op Nusa Penida loopt van december tot en met maart. Over het algemeen wordt de droge periode, van mei tot september, beschouwd als de beste tijd om Nusa Penida te bezoeken. Tijdens deze maanden zijn de zeeomstandigheden ook gunstiger voor activiteiten zoals snorkelen en duiken.

Echter, als je minder drukte wilt ervaren, raden we je aan om Nusa Penida te bezoeken tijdens het tussenseizoen; in de maanden oktober, november, april of mei. In deze maanden is het heerlijk vertoeven en heb je veel bezienswaardigheden helemaal voor jezelf.

Uitvalsbasis voor bezienswaardigheden op Nusa Penida

Op Nusa Penida zijn er verschillende accommodatie mogelijkheden, variërend van budgetvriendelijke homestays tot luxe eco resorts. De beste plek om te verblijven is wat ons betreft tussen Toya Pakeh 📍 en Batoemoenggoel 📍. Dit gebied ligt dichtbij de haven en vanuit hier kun je gemakkelijk met de scooter het eiland gaan verkennen. Bovendien is het een levendig gebied waardoor alle faciliteiten op loopafstand liggen. Denk aan ATM’s, duikscholen, scooter verhuur, cafeetjes en restaurantjes.

➩ Lees ook: “De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)”

Bekijk gerelateerde blogs:

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

De beste backpack route door Sulawesi (Indonesië)

Het Indonesische eiland Sulawesi is een echte onontdekte parel. Er zijn weinig toeristen te bekennen en daarom is het eiland nog puur, ongerept en authentiek. Met een rondreis van zuid naar noord (of andersom) zie je alle facetten van dit diverse eiland. Maar juist omdat Sulawesi niet zo toeristisch is, vergt het nét even wat meer uitzoekwerk om je reisroute uit te stippelen. In dit artikel geven we je alle tips & tricks voor de perfécte reisroute door Sulawesi.

De complete reisgids voor Bunaken eiland (Sulawesi, Indonesië)

De complete reisgids voor Bunaken eiland (Sulawesi, Indonesië)

Bunaken National Park is een eilanden archipel in Noord-Sulawesi (Indonesië) met een onderwaterwereld van wereldklasse. Er zijn vijf eilanden, waarvan het eiland Bunaken de beste uitvalsbasis is voor je duik- en snorkeltrips. Als je een liefhebber bent van onderwatersport mag je deze bestemming absoluut niet overslaan tijdens je rondreis door Sulawesi. In dit artikel geven we je al onze persoonlijke tips & tricks voor een bezoekje aan Bunaken National Park.