IJsland, het land van ijs en vuur. Een betoverende bestemming met sprookjesachtige lavavelden, ijsblauwe gletsjermeren, gitzwarte stranden, gifgroene canyons en indrukwekkende watervallen. Steeds meer reizigers ontdekken dit adembenemende stukje Europa, dat bijna buitenaards aanvoelt. Vooral het zuiden is populair, maar ook dít deel van IJsland kun je op een authentieke manier ervaren. Met onze 8-daagse reisroute door Zuid-IJsland geniet je optimaal van al het moois dat de regio te bieden heeft, terwijl je de toeristische massa zoveel mogelijk ontloopt.
Bekijk de reisroute door Zuid-IJsland per dag:
- Dag 1. Van het vliegveld naar Snæfellsnes Peninsula
- Dag 2: Van Snæfellsnes Peninsula naar Selfoss via de Golden Circle
- Dag 3: Watervallen-dag!
- Dag 4: Naar het zuid-oosten van IJsland
- Dag 5: Uitstapje naar Stokksnes en terug naar Vík
- Dag 6: Van Vík naar Reykjavík
- Dag 7: Reykjanes schiereiland
- Dag 8: Terugreis naar huis
Verantwoord reizen tijdens je reisroute door Zuid-IJsland
Voordat we beginnen met de ins en outs over deze ultieme reisroute door Zuid-IJsland, moeten we eerst nog iets kwijt over verantwoord reizen. IJsland doet enorm haar best om de natuur te laten bloeien en het ecosysteem te beschermen. Respecteer dit. Blijf ten alle tijden op de gemarkeerde paden, neem je eigen hervulbare waterfles mee (IJslands kraanwater smaakt heerlijk), laat geen afval achter in de natuur en kies waar mogelijk voor eco-vriendelijke accommodaties en excursies.
➩ Lees ook: Hoe staat het met duurzaamheid in IJsland?

Tip: de beste reisorganisatie voor een trip naar IJsland
Wil je IJsland ontdekken zonder alles zelf uit te zoeken? Dan raden we Nordic aan! Deze specialist in Scandinavische reizen regelt alles van A tot Z. Bovendien werken ze samen met lokale partners en experts, zodat je het échte IJsland ervaart zonder massatoerisme. Neem een kijkje op nordic.nl ->
Dag 1. Van het vliegveld naar Snæfellsnes Peninsula
Je komt aan op het vliegveld in Keflavik, waar je meteen je huurauto kunt ophalen. Zorg ervoor dat je de huurauto van tevoren boekt via een betrouwbare aanbieder, zoals Sunny Cars. Benzinestations en supermarkten vind je in IJsland alleen bij de grotere steden, dus we raden aan om de auto meteen vol te tanken en wat boodschappen in te slaan. Helemaal klaar voor je avontuur? Dan is het tijd om koers te zetten naar Snæfellsnes Peninsula, een bijzonder schiereiland dat je meteen onderdompelt in het buitenaardse landschap van IJsland.
Bezienswaardigheden Snæfellsnes Peninsula:
Snæfellsnes Peninsula is nog redelijk onontdekt, waardoor je je reisroute door Zuid-IJsland meteen goed begint. Op dit schiereiland maak je de volgende stops:
- Búðakirkja – Bij dit fotogenieke, zwarte kerkje stop je voor een foto en maak je een korte wandeling door de lavavelden.
- Londrangar – Parkeer de auto en wandel naar het uitzichtpunt over de imposante basaltkliffen van Londrangar.
- Kirkjufell Mountain – Voor de Game of Thrones-fans: dit is de iconische Arrowhead Mountain. En ja, het uitzicht is nog epischer in het echt. Vanaf de parkeerplaats wandel je in zo’n 30 minuten naar de prachtige Kirkjufellsfoss watervallen.
Overnachten doe je op het schiereiland (één nacht), want na zo’n eerste dag vol indrukken wil je niet meer uren achter het stuur kruipen.




Dag 2. Van Snæfellsnes Peninsula naar Selfoss via de Golden Circle
Vandaag laat je de rust van Snæfellsnes achter je en rijd je naar een van de populairste gebieden van IJsland: de Golden Circle. Hier kan je het massatoerisme wat minder goed ontlopen, omdat er veel tourbussen vanuit Reykjavík voor één dag langs de Golden Circle rijden. Toch zijn hier een aantal highlights die niet mogen ontbreken in je reisroute door Zuid-IJsland. De truc? Zoek de minder drukke plekken op en wandel net wat verder dan de gemiddelde toerist.
Bezienswaardigheden Golden Circle:
- Kerið – Kerið is een knalblauw kratermeer pal naast de weg. De entree is een schamele €3,50 en het uitzicht is elke cent waard. Vanaf de parkeerplaats kun je een korte wandeling maken van 30 minuten.
- Brúarfoss – Brúarfoss staat ook wel bekend als de blauwste waterval van IJsland. Toegegeven, hij is iets minder spectaculair dan de Gulfoss waterval die je later vandaag gaat bezoeken, maar er is één groot pluspunt: hij is nog vrij onbekend onder toeristen! Alleen de wandeling er naartoe (1,5 uur heen en 1,5 uur terug) is al prachtig: je wandelt langs een rivier en komt onderweg nog andere kleinere watervallen tegen.
- Geysir & Strokkur – Deze twee geisers liggen vlak naast elkaar in een indrukwekkend geothermisch gebied. Geysir komt van gjosa, wat ‘spuiten’ betekent. Dat is dan ook precies wat de geisers doen: ze spuiten een gigantische fontein van kokend water de lucht in. Geysir is helaas niet meer zo actief, maar buurman Strokkur wel! Om de 5-8 minuten kan je hier een uitbarsting tot aan 20 meter hoog bewonderen. Met een horde medetoeristen op de achtergrond, dat wel …😉.
- Gulfoss waterfall – Het is bijna tijd om de Golden Circle te verlaten, maar niet voor je de indrukwekkende Gulfoss waterval hebt gezien. De waterval stort zich via twee trappen in de 32 meter diepe canyon van de Hvítá rivier, die op zijn beurt 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang is. Dit zorgt voor een gigantische hoeveelheid stuifwater!
- IJslandse paarden – Onderweg zul je op veel plekken IJslandse paarden tegenkomen die het formaat hebben van een pony. Het leuke aan deze paardjes is dat ze enorm vriendelijk en hartelijk zijn voor mensen – een erfenis uit hun Viking-tijd.
Overnachten doe je ergens tussen Selfoss en Vík, zodat je morgen vroeg op pad kunt voor een waterval-marathon.




Dag 3. Watervallen-dag!
Vandaag bezoek je maar liefst vier watervallen, die allemaal uniek zijn op hun eigen manier. Aangezien ze erg populair zijn, raden we je aan om vroeg je bed uit te komen. Je zult er geen spijt van krijgen!
Bezienswaardigheden waterval circuit:
- Skógafoss – Je stopt als eerste bij Skógafoss: een waterval van 60 meter hoog en 25 meter breed. Je kan onderaan de waterval gaan staan, waardoor je het geweld van het neerstortende water niet alleen kunt zien, maar ook kunt voelen! Het mooiste aan deze waterval is echter het wandelpad omhoog: de Skóga Trail.
- Kvernufoss – Deze waterval ligt naast Skógafoss maar gek genoeg weten veel reizigers nog niet van het bestaan af. Dat is eigenlijk maar goed ook, want dat maakt ‘m extra bijzonder. Voor ons was dit de meest indrukwekkende waterval van IJsland. Je kan hier namelijk achter de waterval langslopen, een unieke (en natte) ervaring!
- Seljavallalaug hotspring – Bij deze hidden gem kan je tussen de watervallen door even ‘opwarmen’. Of nou ja… Op één plek in dit natuurlijke zwembad, waar het warme water het zwembad in stroomt, is het 40 graden, maar verder is het eigenlijk gewoon ijskoud. Of je nou besluit te zwemmen of niet, het is het sowieso waard hier heen te wandelen. Het natuurbad ligt in een spectaculaire omgeving!
- Seljalandsfoss – Tijd om je watervallen-tour door te zetten. Deze en de laatste waterval liggen ook weer naast elkaar. Seljalandsfoss is één van de bekendste watervallen van IJsland en het is eigenlijk precies het plaatje dat je voor je ziet als je IJsland voorstelt. Ook hier kan je achterlangs lopen, dus zorg voor een regenjas 😉.
- Gljúfrabúi – Deze waterval ligt verborgen in een kloof, die je moet doorkruisen om ‘m te kunnen bewonderen. Let wel goed op want er staat water in de kloof. Je kan gelukkig bijna helemaal droog blijven, als je goed langs de zijkant loopt en hier en daar een sprongetje waagt. Weer een avontuur rijker!
Je overnacht weer bij hetzelfde verblijf als afgelopen nacht, om de volgende ochtend door te reizen naar Höfn.




Dag 4. Naar het zuid-oosten van IJsland
Vandaag staat in het teken van hiken! Je wandelt überhaupt heel wat af in IJsland, maar de hikes van vandaag zijn een stukje langer. Geen zorgen, je vergeet compleet hoe lang je al aan het wandelen bent door de buitengewoon prachtige omgeving. Let’s get those steps in!
Bezienswaardigheden in het Zuid-Oosten van IJsland:
- Eldhraun Lava Field – Hier kom je langs met de auto, dus het is zeker de moeite waard om even te stoppen en van het bijzondere landschap te genieten.
- Fjaðrárgljúfur Canyon – Na de heisa rondom de videoclip van Justin Bieber werd deze canyon tijdelijk gesloten door de gigantische toestroom van toeristen. Gelukkig kun je de 100 meter hoge, 2 kilometer lange canyon inmiddels weer bezoeken. Vanaf verschillende uitzichtpunten bewonder je de kloof waar de Fjaðrá rivier doorheen kronkelt en een waterval naar beneden klettert.
- Fjallsárlón gletsjer lake – Het gletsjermeer Fjallsárlón ligt aan de voet van de Vatnajökull (IJslands grootste gletsjer). Vanaf de parkeerplaats wandel je in een uurtje naar het meer, waar je geniet van een panoramisch uitzicht op de gletser en de ijsbergen die in het meer drijven.
- Lunch bij Cafe Vatnajökull – IJsland heeft het bijna allemaal, maar voor het eten hoef je hier niet naartoe te gaan. Daarom waren we extra blij om dit lunchcafé tegen te komen langs de ringweg, waar we eindelijk weer een lekkere sandwich en bananenbrood konden krijgen. Je moet er wat voor neerleggen, maar dan heb je ook wat!
- Múlagljúfur Canyon hike – Deze hike is wat ons betreft de mooiste hidden gem van IJsland. Via Google Maps kom je, na een stukje onverharde weg, bij de parkeerplaats. Volg het pad over het heuveltje en je bereikt de canyon. Alle gemarkeerde routes leiden je (in ongeveer een uur) naar het main viewpoint, met uitzicht op de mosgroene kloof en de watervallen Hangandifoss en Múlafoss. Wij liepen na het viewpoint nog een stuk verder omdat we de canyon helemaal voor onszelf hadden!
Na deze drukke dag overnacht je het beste in Höfn. Nog wat energie over? Loop dan eens een rondje door het schattige centrum en de haven!




Dag 5. Uitstapje naar Stokksnes en terug naar Vík
Voor je weer terugkeert naar Vík, bezoek je deze ochtend nog het meest zuid-oostelijke schiereiland van IJsland. Op de terugweg naar Vík staat er een uniek gletsjermeer en een (letterlijk) schitterend strand op het programma.
Bezienswaardigheden bij Höfn:
- Stokksnes – Dit schiereiland staat bekend om de in het oog springende bergketen die daarop te vinden is: Vestrahorn. Vestrahorn heeft een unieke vorm wat je bijna zou kunnen vergelijken met een hanenkam. De scherpe kliffen zijn meer dan 450 meter hoog en voor de berg ligt een uitgestrekt zwart strand. Bij vloed staat hier een klein laagje zeewater op, wat zorgt voor een perfecte weerspiegeling van de bergen. Ook kan je hier een Viking Village bezoeken, die gebruikt zou worden voor een film maar uiteindelijk nooit gemaakt is.
- Jökulsárlón Lagoon – Jökulsárlón is het meest bekende gletsjermeer van IJsland, onder andere doordat Hollywoodfilms als Die Another Day, Tomb Raider en Batman Begins hier enkele scènes hebben opgenomen. Dat merk je dan ook wel aan het aantal toeristen dat zich hier verzamelt. Toch kan je dit meer absoluut niet overslaan. Door de lichtblauwe kleur is het een prachtig plaatje!
- Diamond Beach – Naast Jökulsárlón ligt het bijzondere Diamond Beach, dat bekend staat om de vele ijsschotsen die hier vanuit het gletsjermeer aanspoelen op het zwarte lavazand. Op dit strand waan je je echt even op een andere planeet. Tip: bezoek dit strand met eb (de getijden kan je even Googlen), want met vloed heb je kans dat veel ijsschotsen de zee in gespoeld zijn.
Overnachten doe je het beste in de buurt van Vík, omdat je de reistijd dan wat beter over vandaag en morgen verdeelt.




Dag 6. Van Vík naar Reykjavík
Op de route naar Reykjavík staan er vandaag nog wat mooie bezienswaardigheden op de planning. Mocht er bovendien iets in de Golden Circle zijn tegengevallen door slecht weer, kan je ervoor kiezen dit nog toe te voegen aan je programma.
Bezienswaardigheden tussen Vík en Reykjavík:
- Dyrholaey viewpoint – Dyrholaey is een klif in het uiterste zuiden van IJsland. Vanuit het hoger gelegen viewpoint bij de vuurtoren heb je het mooiste uitzicht op de klif én op een lang uitgerekt zwart strand.
- Reynisfjara Beach – Dit ruige strand staat bekend om de Hálsanefshellir grot met donkere basalt rotsformaties die typerend zijn voor IJsland. Zoiets heb je gegarandeerd nog nooit gezien! De echte Game of Thrones-fans herkennen dit strand waarschijnlijk wel uit seizoen 7. Het beste is om dit strand tijdens eb te bezoeken, zodat je veilig om de grot heen kan wandelen.
- Lunch bij Friðheimar – Een superleuke lunchplek is Friðheimar, een tomatenkwekerij met kasrestaurant. Hier kan je – goh – terecht voor een heerlijke, verse tomatensoep met zelfgemaakt kruidenbrood. Wel even reserveren als je een tafeltje wilt! Lukt dat niet meer? Dan kan je gelukkig alsnog terecht bij de soepbar!
- Hrunalaug hotspring – In tegenstelling tot de Seljavallalaug hotspring, kan je in deze superschattige bron wél heerlijk warm badderen in 38-40 graden. Deze hotspring is super klein, maar daardoor ook heel gezellig en knus. Vroeger werd Hrunalaug ook als schapenwasplaats gebruikt. Bij de entree wordt om een kleine bijdrage voor het behoud van de bron gevraagd.
- Reykjavík centrum – De hoofdstad kan natuurlijk niet missen op het programma. We raden aan om aan het einde van de middag een rondje door het centrum te lopen via de leukste straat van de stad: Laugavegur. Hier vind je heel wat leuke barretjes en restaurants. Wij sloten de dag lekker lokaal af met fish & chips.
De komende twee nachten verblijf je het beste in Reykjavík. Wij kozen ervoor de eerste nacht in het centrum te verblijven en de tweede nacht vlakbij het vliegveld.




Dag 7. Reykjanes schiereiland
Op het Reykjanes schiereiland ligt het vliegveld. Veel reizigers komen hier alleen heen voor de Blue Lagoon. Zonde, want Reykjanes heeft veel te bieden! Je komt hier vooral voor de stomende geothermische gebieden en het leuke is: die hoef je dus maar met een handjevol anderen te delen!
Bezienswaardigheden Reykjanes:
- Blue Lagoon – Dit is ongetwijfeld het meest toeristische dat je gaat doen in IJsland, maar toch kan je het niet overslaan: de wereldberoemde warmwaterbron Blue Lagoon. Om de massa een beetje te vermijden, kan je het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat gaan. ’s Avonds maak je ook nog eens kans het noorderlicht te zien!
- Seltún hotsprings – De Seltún hotsprings liggen in het geothermische veld van Krýsuvík. In het kleurrijke gebied hebben zich een groot aantal modderpoelen en heetwaterbronnen gevormd. Het grondwater zit vrijwel overal tegen het kookpunt aan, waardoor je het gewoon kunt zien borrelen!
- Gunnuhver – Dit geothermische gebied is zeer actief en is, net zoals Krýsuvík, gekleurd door opgeloste mineralen in het gesteente. In tegenstelling tot andere geothermische gebieden is het grondwater hier 100% zeewater.
- Lunch bij Hjá Höllu – Voor héérlijke broodjes ga je naar Hjá Höllu, gelegen in een winkelcentrum. Je zit er ook nog eens leuk!
Dikke aanrader: sluit deze onvergetelijke reis goed af met een overnachting in een eigen, afgelegen cottage met jacuzzi! Zelf verbleven wij hier, wat echt een aanrader is. We werden op de valreep nog getrakteerd op het noorderlicht, doordat er minder lichtvervuiling was. De kers op de taart!




Dag 8. Terugreis naar huis
Helaas, het zit erop! Je zult IJsland ongetwijfeld met een warm gevoel achterlaten. Mocht je nou een extra dag hebben, dan kan je nog overwegen deze bezienswaardigheden toe te voegen en wat te schuiven met de planning:
- In de Golden Circle – Thingvellir national park waar je kunt snorkelen tussen de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen en de Reykjadalur hotspring.
- Tussen Vík en Höfn – Hike bij de Svartifoss waterval met basalt rotsformaties.
- Op Reykjanes – Een georganiseerde hike op de actieve vulkaan Fagradalsfjall die in 2021 is uitgebarsten!

Tip: de beste reisgids voor een roadtrip door Zuid-IJsland
Wij houden van ouderwets bladeren in een écht reisboekje. Niks lekkerder dan IJslandse tradities en geheime hotspots ontdekken terwijl je in het vliegtuig zit! Deze ANWB reisgids vermijd massatoerisme en brengt je recht naar de plekken waar de echte magie zit. Je koopt hem hier!
Extra tips voor je reisroute door Zuid-IJsland
Hoeveel dagen heb je nodig voor deze reisroute door Zuid-IJsland?
Wij raden minimaal 8 dagen aan voor deze reisroute door Zuid-IJsland, inclusief reisdagen. Zo heb je voldoende tijd om de beroemde bezienswaardigheden te ontdekken én een stukje buiten de gebaande paden te gaan!
➩ Lees ook: Zo ga je van de gebaande paden in Zuid-IJsland
Beste reistijd voor deze reisroute door Zuid-IJsland
Wil je ijsgrotten bezoeken, volledig bevroren gletsjermeren zien en het echte Winter Wonderland ervaren? Ga dan voor deze reisroute door Zuid-IJsland in de (Nederlandse) winter. Maar wil je, net zoals wij, mooie hikes maken en genieten van het kleurrijke IJsland? Dan is de herfst het beste seizoen! Wij werden compleet overdonderd door de felgroene canyons, de oranje bomen, de kleurrijke regenbogen én jawel, het Noorderlicht dat de lucht smaragd kleurde. Een groot voordeel aan de herfst is bovendien dat alle bezienswaardigheden goed bereikbaar zijn, wat in de winter door sneeuwval wel eens anders kan zijn.
Hoe dan ook raden we je aan om deze reisroute door Zuid-IJsland niet in het hoogseizoen (de Nederlandse zomermaanden) te doen, om massatoerisme te voorkomen en kosten te besparen op accommodaties en autohuur.
Kosten van deze reisroute door Zuid-IJsland
Een rondreis door Zuid-IJsland is niet goedkoop, maar je krijgt er wel een once-in-a-lifetime ervaring voor terug. Je zult weinig geld kwijt zijn aan activiteiten, maar dat wordt gecompenseerd door de hoge kosten van boodschappen, benzine en horeca. In totaal waren wij met bovenstaande reisroute zo’n €1.200 per persoon kwijt voor 8 dagen, inclusief vluchten en verblijf.
Wil je geld besparen? Boek je huurauto dan vroeg, reis buiten het hoogseizoen en neem snacks mee voor onderweg (want restaurants kunnen erg prijzig zijn).
Vervoer tijdens deze reisroute door Zuid-IJsland
Een huurauto is het beste vervoersmiddel als je buiten de gebaande paden wilt treden, zoals in de bovenstaande reisroute door Zuid-IJsland. Voor een zorgeloze ervaring raden we aan om te boeken via Sunny Cars. Hier krijg je altijd een all-in verzekering en hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte extra kosten. De wegen in IJsland zijn goed begaanbaar, maar een 4×4 kan handig zijn als je van plan bent om ruigere gebieden te verkennen dan in bovenstaande reisroute door Zuid-IJsland.
➩ Lees ook: Een roadtrip door Zuid-IJsland: 10 dingen die je vooraf moet weten