Hoe staat het met duurzaamheid in IJsland?
24 februari 2023
Afbeelding IJsland regenboog
Afbeelding IJsland regenboog
Hoe staat het met duurzaamheid in IJsland?
?

Voordat je op reis gaat naar een bepaald vakantieland, is het altijd goed om te checken hoe het gesteld staat met de duurzaamheid in dit land. Hoe meer aandacht het land schenkt aan natuur en milieu, hoe minder groot de voetafdruk van jouw reis is. In dit artikel zoomen we in op IJsland en geven we tips hoe jij rekening kunt houden met jouw voetafdruk tijdens je rondreis door dit unieke land.

➩ Lees ook: “Een roadtrip door Zuid-IJsland: 10 dingen die je vooraf moet weten”

Algemene duurzaamheidsscore IJsland

De ‘Environmental Performance Index’ (EPI) is een wereldberoemde index die jaarlijks 180 landen ter wereld rangschikt op basis van duurzaamheid. Door middel van 40 prestatie-indicatoren in 11 categorieën wordt gekeken naar klimaatverandering, milieugezondheid en de vitaliteit van ecosystemen. IJsland staat in 2022 van de 180 landen op de 10e plek (bron: EPI)! Je kunt dus wel stellen dat IJsland héél goed scoort!

Hernieuwbare energiebronnen

Eén van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de duurzaamheid van IJsland is de productie van hernieuwbare energie. Ongeveer 85% van de energie die in IJsland wordt gebruikt, wordt opgewekt uit geothermische bronnen. Dit betekent dat de warmte uit de aarde wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken en huizen te verwarmen, waardoor het land vrijwel geen gebruik hoeft te maken van fossiele brandstoffen. Dit maakt IJsland één van de meest duurzame landen ter wereld op het gebied van energieproductie.

Het zal je dan ook niet verbazen dat IJsland al jarenlang (één van) de laagste CO2-uitstoot per inwoner ter wereld heeft. Ook de industrieën in IJsland, zoals visserij en aluminiumproductie, maken veelvuldig gebruik van geothermische energie en waterkracht. Hierdoor zijn deze industrieën veel schoner en milieuvriendelijker dan in andere landen.

Veel aandacht voor ecotoerisme

IJsland heeft de laatste jaren sterk ingezet op ecotoerisme, waarbij toeristen worden aangemoedigd om verantwoord te reizen en de natuur te respecteren. De overheid is voortdurend bezig met het ontwikkelen van duurzame toeristische initiatieven, zoals geothermische zwembaden en het aanleggen van fietspaden.

IJsland heeft als belangrijk doel gesteld om de natuurlijke omgeving en de lokale gemeenschappen te beschermen terwijl toeristen kunnen genieten van de prachtige landschappen van het land. Bovendien zijn er in IJsland veel verschillende accommodaties te vinden die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dit varieert van ecolodges tot geothermisch verwarmde huisjes en boerderijen die werken met duurzame energiebronnen.

Gebruik van lokale producten

IJsland heeft de afgelopen jaren een focus gelegd op het promoten van lokale producten, zoals vis, schapenvlees en zuivelproducten. Door lokale producten te gebruiken, wordt de CO2-uitstoot van het transport beperkt en worden de lokale boeren en producenten gesteund. Ook wordt er bij de productie van voedsel in IJsland veel aandacht besteed aan duurzame landbouwpraktijken en het welzijn van de dieren.

Eindconclusie: hoe duurzaam is een reis naar IJsland?

IJsland blijkt een inspirerend voorbeeld van hoe een land duurzaamheid en groene energie kan integreren in haar economie en samenleving. De natuurlijke omgeving wordt beschermd en toeristen worden aangemoedigd om verantwoord te reizen. Natuurlijk heb je geen andere mogelijkheid dan het vliegtuig pakken, maar op de bestemming zelf is het redelijk gemakkelijk om je footprint zo laag mogelijk te houden.

Wat kun jij doen tijdens je reis door IJsland?

Behalve dat je toch echt op het vliegtuig moet stappen en het ook wel erg fijn is om het land met een auto te ontdekken, is het redelijk gemakkelijk om duurzame keuzes te maken in IJsland. Zo kan je denken aan de volgende dingen:

  • Huur een elektrische auto om het land te verkennen zonder schadelijke uitstoot.
  • Neem een herbruikbare waterfles mee, het drinkwater in IJsland is namelijk van uitstekende kwaliteit! Zo vermijd je zo veel mogelijk single-use plastic. Koop van tevoren bijvoorbeeld de duurzame SayWhat bottle, waarmee je ook nog eens bijdraagt aan een plasticvrije oceaan!
  • Eet lokaal en biologisch: IJsland heeft veel lokaal geproduceerd voedsel, waaronder verse vis en biologische producten. Kies voor restaurants die lokaal geproduceerd voedsel serveren óf kook lekker zelf in je appartement met lokale producten (daar zal je portemonnee ook blij mee zijn!).
  • Respecteer de natuurlijke omgeving: blijf op de paden tijdens het wandelen, neem geen stenen of planten mee en laat geen afval achter.
  • Kies voor één van de vele duurzame accommodaties in IJsland met milieuvriendelijke verwarmings- en verlichtingssystemen. Het liefst een accommodatie die gerund wordt door locals, zodat je indirect de lokale economie steunt.
  • Last but not least: trek die wandelschoenen aan en gáán! IJsland verken je het best door te hiken door de adembenemende natuur. En laat dat nou net de meest duurzame activiteit zijn die je maar kunt kiezen!

➩ Lees ook: “De beste reisroute voor een roadtrip door Zuid-IJsland”

Bekijk gerelateerde artikelen:

17x unieke én duurzame reisorganisaties

17x unieke én duurzame reisorganisaties

Het kiezen van een duurzame reisorganisatie is de eerste stap voor verantwoord reizen. Op deze manier bepaal je indirect je CO2-uitstoot en de impact van jouw reis op de lokale bevolking. Om je op weg te helpen, zetten we in dit artikel onze 17 favoriete duurzame reisorganisaties op een rijtje!

Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten

Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten

Zomer, zon, strand en... zonnebrand! We smeren ons in om onze huid te beschermen tegen die felle zonnestralen, maar wist je dat veel zonnebrandcrèmes schadelijk kunnen zijn voor de oceaan? Het is tijd om bewuster te worden van wat we op onze huid smeren en over te...

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

In onze zoektocht naar duurzame hotspots in Nederland zijn we al zoveel idyllische plekken in de natuur tegengekomen om te verblijven. Zo ook Parc Buitengewoon, waar je middenin het weidse Noord-Limburgse landschap in verschillende bijzondere accommodaties overnacht. Omdat je onder een dak slaapt, besloten wij hier een nachtje te verblijven in de herfst. In de zomer zijn er al zoveel leuke activiteiten te ondernemen dat we er een wedstrijd van hebben gemaakt plekjes te ontdekken waarbij je ook in de koudere seizoenen van kunt genieten. En daar voldoet dit park zeker aan!