Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten
25 september 2024
Oceaanvriendelijke zonnebrand
Oceaanvriendelijke zonnebrand
Oceaanvriendelijke zonnebrand: hier moet je op letten
?

Zomer, zon, strand en… zonnebrand! We smeren ons in om onze huid te beschermen tegen die felle zonnestralen, maar wist je dat veel zonnebrandcrèmes schadelijk kunnen zijn voor de oceaan? Het is tijd om bewuster te worden van wat we op onze huid smeren en over te stappen op oceaanvriendelijke zonnebrand. In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten. Let’s dive in!

Ga direct naar:

Gevolgen voor de oceaan

Als je na een dagje zonnebaden een duik neemt in de zee, komt je zonnebrandcrème in het water terecht. Veel reguliere zonnebrandmiddelen bevatten chemische stoffen zoals oxybenzone en octinoxaat, die behoorlijk schadelijk zijn voor het mariene leven. Deze ingrediënten verstoren de groei van koraalriffen en maken het voor jonge koraaltjes bijna onmogelijk om zich te herstellen. Het resultaat? Bleek en stervend koraal, oftewel coral bleaching. Daarnaast kunnen deze chemicaliën zich ophopen in zeedieren, met verwoestende gevolgen voor hele ecosystemen.

Het komt erop neer: een zonnebrand die ons beschermt, kan de oceaan juist beschadigen. En als je, net als wij, fan bent van een gezonde oceaan vol leven, dan moet er iets veranderen.

Afbeelding GreenNomads

Onze favoriete zonnebrand is de oceaanvriendelijke zonnebrand van Care Plus. Deze zonnebrand is vegan, waterproof, niet schadelijk voor de oceaan én beschermt het tegen de meeste kwallenbeten, koralen en zeeanemonen.

Voordelen van oceaanvriendelijke zonnebrand

Gelukkig is er tegenwoordig een alternatief: oceaanvriendelijke zonnebrandcrèmes! Maar wat maakt ze precies beter? De meeste van deze crèmes zijn vrij van de schadelijke chemische stoffen zoals oxybenzone en octinoxaat. In plaats daarvan maken ze gebruik van minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze natuurlijke ingrediënten vormen een fysieke barrière op je huid, zonder in het water op te lossen of het leven onder de zeespiegel aan te tasten.

Daarnaast zijn veel oceaanvriendelijke zonnebrandmiddelen biologisch afbreekbaar en worden ze vaak verpakt in gerecyclede of herbruikbare materialen. Zo help je niet alleen de oceaan, maar ook het verminderen van afval op het land. Win-win!

➩ Lees ook: ‘26x duurzame reisartikelen en gadgets

Waar moet je op letten?

Oké, je bent overtuigd en wilt je huid én de oceaan beschermen. Maar waar moet je precies op letten als je oceaanvriendelijke zonnebrand wilt kopen? Hier een paar tips:

  • Check de ingrediënten: Zorg ervoor dat er geen oxybenzone, octinoxaat, parabenen en nanodeeltjes in zitten. Kies liever voor zonnebrand met zinkoxide of titaniumdioxide, want deze zijn veilig voor zowel jou als de zee.
  • Biologisch afbreekbaar: Kies voor producten die milieuvriendelijk zijn en in de natuur kunnen afbreken zonder schade te veroorzaken.
  • Vegan en cruelty-free: Een echte plus als je zonnebrand ook nog eens diervriendelijk is! Zo draag je bij aan een duurzame toekomst voor mens, dier én oceaan.
  • Keurmerken: Zoek naar keurmerken zoals “reef safe”, “ocean-friendly” of “Friend of the sea”. Deze geven aan dat het product de juiste stappen heeft doorlopen om oceaanveilig te zijn.

Waar kun je oceaanvriendelijke zonnebrand kopen?

Gelukkig hoef je niet ver te zoeken om oceaanvriendelijke zonnebrand te vinden. Veel natuurwinkels, duurzame lifestyle stores en grote drogisterijen hebben tegenwoordig een breed assortiment aan milieuvriendelijke zonnebrand. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Naïf, Weleda, en Aloha Sun Care die zich volledig inzetten voor reef-safe producten. Ook online kun je gemakkelijk terecht bij duurzame webshops zoals Ecomondo of Bewust Puur. Zelfs grote ketens zoals Etos en Kruidvat bieden inmiddels oceaanvriendelijke opties aan.

Oceaanvriendelijke zonnebrand

Onze favoriete zonnebrand

Onze favoriet is de oceaanvriendelijke zonnebrand van Care Plus. Aan het keurmerk ‘Friend of the sea’ kun je zien dat de zonnebrand geen chemicaliën bevat die schadelijk zijn. Bovendien is deze zonnebrand vegan, waterproof én beschermt het tegen de meeste kwallenbeten, koralen en zeeanemonen. Oh ja, en hij beschermt ook nog eens tegen de zon. Wel zo handig!

Stop die oceaanvriendelijke zonnebrand maar in je koffer!

Het beschermen van je huid hoeft niet ten koste te gaan van onze prachtige oceanen. Door bewuste keuzes te maken, zoals het kiezen van oceaanvriendelijke zonnebrand, kun je genieten van de zon zonder je zorgen te maken over de impact op het milieu. Dus, de volgende keer dat je naar het strand gaat, kies verstandig en ga voor een zonnebrand die zowel jou als de oceaan beschermt.

➩ Lees ook: ‘De 9 allerleukste boeken over duurzaam reizen

Bekijk gerelateerde blogs:

17x unieke én duurzame reisorganisaties

17x unieke én duurzame reisorganisaties

Het kiezen van een duurzame reisorganisatie is de eerste stap voor verantwoord reizen. Op deze manier bepaal je indirect je CO2-uitstoot en de impact van jouw reis op de lokale bevolking. Om je op weg te helpen, zetten we in dit artikel onze 17 favoriete duurzame reisorganisaties op een rijtje!

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië

Cappadocië, gelegen in centraal Turkije, staat bekend om het betoverende en unieke landschap, ontstaan door de uitbarsting van drie vulkanen en eeuwenlange erosie. Je vindt er glooiende valleien, bijzondere rotsformaties en ondergrondse steden ontstaan uit vulkanisch tufsteen. Cappadocië trekt jaarlijks talloze toeristen aan, met name voor één ding: dagelijks stijgen er met zonsopgang zo’n 150 luchtballonnen op boven de sprookjesachtige valleien! Maar de populaire bestemming biedt hiernaast nog zoveel meer, daarom zetten we de 10 mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië op een rij!

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

Duurzame hotspot in Nederland: Parc Buitengewoon

In onze zoektocht naar duurzame hotspots in Nederland zijn we al zoveel idyllische plekken in de natuur tegengekomen om te verblijven. Zo ook Parc Buitengewoon, waar je middenin het weidse Noord-Limburgse landschap in verschillende bijzondere accommodaties overnacht. Omdat je onder een dak slaapt, besloten wij hier een nachtje te verblijven in de herfst. In de zomer zijn er al zoveel leuke activiteiten te ondernemen dat we er een wedstrijd van hebben gemaakt plekjes te ontdekken waarbij je ook in de koudere seizoenen van kunt genieten. En daar voldoet dit park zeker aan!