In Zuid-IJsland vind je de meest adembenemende natuur, zoals de beroemde gletsjer Jökulsárlón, de watervallen Skógafoss en Seljalandsfoss en het zwarte zandstrand van Reynisfjara. Er zijn talloze prachtige hikeroutes en het is ook nog eens een geweldige plek om het noorderlicht te zien. Kortom, een bezoek aan Zuid-IJsland wordt ongetwijfeld onvergetelijk! Laat het nou ook nog eens één van de meest duurzame vakantiebestemmingen ter wereld zijn. Wij zien geen enkele reden waarom je IJsland niet aan je bucketlist zou toevoegen 😉. Maar om zorgeloos aan je roadtrip door Zuid-IJsland te beginnen, moet je deze 10 dingen weten!
1. Boek je (elektrische) huurauto van tevoren
Dit bespaart je namelijk veel geld! Het beste boek je je huurauto voor een roadtrip door Zuid-IJsland via Sunny Cars. Dan ben je automatisch all-in verzekerd zonder eigen risico. Let wel op dat je alleen verzekerd bent op verharde wegen als je geen 4×4 rijdt, dus rij extra voorzichtig als je over een stukje onverharde weg moet. Gelukkig zal je in Zuid-IJsland vooral over de ringweg rijden, een verharde weg die heel IJsland rondgaat. Extra pluspunt: Bij Sunny Cars selecteer je gemakkelijk elektrische of hybride auto’s!
➩ Lees ook: De beste reisroute voor een roadtrip door Zuid-IJsland
2. Reis in het laagseizoen
GreenNomads is altijd fan van reizen in het laagseizoen om toerisme te verspreiden en massatoerisme te voorkomen. Bovendien is het veel goedkoper om in het laagseizoen te reizen dan in het hoogseizoen (de Nederlandse zomermaanden), heb je de mooiste highlights helemaal voor jezelf én maak je in het laagseizoen ook nog eens kans om het indrukwekkende noorderlicht te bewonderen. Alleen maar voordelen, toch?
3. Bereid je voor op alle weersomstandigheden
Als je in het laagseizoen reist, betekent dat wel dat je te maken gaat krijgen met allerlei soorten weer. Neem daarom kleding mee voor alle weersoorten, incl. een goed regenpak. Het handigste is om met laagjes te werken, dan kan je gewoon iets uittrekken als het zonnetje schijnt. Vergeet zeker je waterdichte wandelschoenen niet! Geen zorgen trouwens, regen in IJsland is zo erg nog niet: overal vind je namelijk prachtige regenbogen. Dus regent het? Regenpak aan en gaan!
4. Plan je trip tot in de puntjes!
Soms is het fijn om tijdens je vakantie de dagen op z’n beloop te laten, maar wil je de prachtige plekken in IJsland helemaal voor jezelf hebben, dan zal je toch echt een beetje moeten plannen. De meest toeristische plekken kun je het beste vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag bezoeken. Zorg er verder voor dat je op plekken slaapt die dichtbij de bezienswaardigheden liggen, zodat je flexibel kunt zijn. We raden je dus ook aan om je accommodatie van tevoren te boeken, voordat je op reis gaat.
Hulp nodig met een doordachte planning voor je roadtrip door Zuid-IJsland? Check dan onze ultieme reisroute voor een roadtrip door Zuid-IJsland!
5. Consumpties zijn prijzig, activiteiten vrijwel altijd gratis
Daarom kan het lonen om niet verse producten vanuit Nederland mee te nemen, zoals een pak spaghetti en rijst. Verder zijn vrijwel alle activiteiten in de natuur en daardoor gratis, wat de hogere kosten voor boodschappen, benzine en horeca wel weer compenseert. Zo nu en dan betaal je (omgerekend, want je betaalt met de IJslandse Kroon) een paar euro entreekosten of parkeerkosten, maar dat is eerder uitzondering dan regel. In totaal waren wij zo’n €1.200 per persoon kwijt voor 8 dagen, inclusief vluchten en verblijf.
6. Google Maps is je grootste vriend
Wellicht een open deur, maar pin alle verblijven, bezienswaardigheden en horeca van tevoren al in Google Maps. Dat maakt het plannen en navigeren veel gemakkelijker! Om het jezelf nog gemakkelijker te maken, geef je alle onderdelen een eigen kleur.
IJsland heeft veel hotspots, maar is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Dus waarom zou je het alleen bij de hotspots laten? Een gouden tip is daarom om random viewpoints op te zoeken in Google Maps. Het resultaat is een aangename verrassing én je beleeft meteen een avontuur! Rij dus wel extra voorzichtig op de onverharde wegen als je geen 4×4 hebt, of ga vooral wandelen als je je daar beter bij voelt!
7. Plan je boodschappen- en tank-momenten in.
Je zal voornamelijk over de ringweg rijden in IJsland, een cirkelvormige weg die rond het hele eiland loopt en alle grotere steden aan elkaar verbindt. Deze weg is heel goed en rustig, dus het rijden is heel gemakkelijk. Belangrijk om te weten is dat je alleen supermarkten en tankstations vindt bij de steden, dus houd daar rekening mee! Ook deze punten kan je in Google Maps pinnen als je dat fijn vindt (zie punt 6).
8. Neem de tijd voor de bezienswaardigheden!
Veel reizigers nemen even een kijkje bij een bezienswaardigheid en maken vervolgens weer rechtsomkeert naar hun auto. Blijf dus gewoon net even wat langer staan of loop wat verder door en je hebt de plek geheid voor even of zelfs een tijdje voor jezelf. Bonus: extra tijd om even compleet in het moment te zijn! Heb je hier wat moeite mee? Ga dan eens je zintuigen langs: wat zie, ruik, proef, voel en hoor ik? Wedden dat dit moment nu in je geheugen gegrift staat?
9. Wil je het noorderlicht zien? Bereid je dan voor!
Het noorderlicht staat toch op ieders bucketlist? Het officiële Aurora seizoen in IJsland is van oktober tot en met maart en dan heb je dus de meeste kans om dit natuurspektakel te bewonderen. Wil je je kansen vergroten? Download dan de app My Aurora Forecast en houd in de gaten hoe groot de kans is op jouw locatie en andere locaties in het land om het noorderlicht te zien. Het is vooral belangrijk dat er weinig bewolking (cloud coverage) is, want daar zie je het licht niet doorheen. Geeft de app aan dat het noorderlicht te zien is? Ga dan wel naar een plek met weinig lichtvervuiling!
10. IJsland is een duurzame bestemming en dat merk je!
Zo worden huizen bijvoorbeeld verwarmd met geothermische energie, wat ertoe kan leiden dat je een lichte zwavelgeur (rotte eieren) ruikt bij het douchen. De zwavel kan geen kwaad, het is zelfs goed voor je huid. Let wel op dat dit water niet geschikt is om te drinken. In veel IJslandse huizen en ook op hotelkamers zijn dan ook twee waterleidingen aangelegd, eentje met zwavelwater voor de douche en het toilet en een leiding met drinkwater.
Verder zijn er bij veel bezienswaardigheden wandelpaden aangelegd om de natuur te beschermen en zijn er maatregelen getroffen om vervuiling tegen te gaan, neem dit dus ook serieus!