Alleen op de wereld in het populaire Zuid-IJsland: 5 tips!
30 mei 2023
Afbeelding IJsland
Afbeelding IJsland
Alleen op de wereld in het populaire Zuid-IJsland: 5 tips!
?

IJsland staat bij menig mens op de bucketlist. En dat is volkomen terecht! Wat een prachtig en uniek land is het, je waant je net op een andere planeet. Jaarlijks reizen heel wat mensen af naar dit buitenaardse paradijs. Toch ondervonden wij dat het nog wel degelijk mogelijk is om het land op een authentieke en duurzame manier te ervaren en je er alleen op de wereld te voelen. In de Highlands zeker, maar zélfs in het meer toeristische Zuid-IJsland. Daarvoor moet je wel wat voorbereidingen treffen, maar daar helpen wij graag bij!

Na wat wikken en wegen besloten wij om tijdens onze eerste IJsland-ervaring voor het zuiden te gaan. We hoorden dat je hier alles vindt wat IJsland te bieden heeft op een niet al te grote afstand van elkaar en dat de massa nog te ontwijken is, ondanks de populariteit van dit gebied. De verhalen bleken gelukkig te kloppen. We vonden er nog meer dan we gehoopt en verwacht hadden en ervoeren waarom IJsland nu precies het land van ijs en vuur wordt genoemd. We zagen stomende lavavelden en gletsjermeren, gitzwarte stranden, gifgroene canyons en enorme watervallen. En het mooiste van alles: we hoefden onze uitzichten vaak maar met een handjevol mensen, en soms zelfs met helemaal niemand, te delen. Wil jij dit, óók in Zuid-IJsland, zelf ervaren? Met onderstaande tips ben je ready to go!

➩ Lees ook: Een roadtrip door Zuid-IJsland: 10 dingen die je vooraf moet weten

Tip 1. Ga in de herfst!

Dit is het laagseizoen in IJsland, net zoals de winter, dus dit is sowieso de meest duurzame keuze. Maar een groot voordeel aan de herfst ten opzichte van de winter is dat alle bezienswaardigheden nog wel bereikbaar zijn. In de wintermaanden kan dit door sneeuwval anders zijn. De meeste mensen kiezen ervoor in het voorjaar of de zomer te gaan, omdat ze bang zijn voor slecht weer (lees: regen) in het najaar. Regen hebben we zeker gehad, maar daar hangt meteen een héél groot voordeel aan: overal vind je prachtige regenbogen! We geloofden onze ogen niet; vaak werden we zelfs getrakteerd op een dubbele regenboog, en dat tegen een achtergrond van unieke landschappen. Dus ons advies zou zijn: regent het? Regenpak aan en gaan! Een ander voordeel aan het najaar: de geweldige herfstkleuren. Groen, geel, oranje, rood; het maakte het uitzicht alleen nog maar spectaculairder. Daarnaast is je trip in de herfst óók nog eens betaalbaarder! En, last but not least: met een beetje geluk kan je het indrukwekkende Noorderlicht bewonderen in deze maanden! Alleen maar voordelen als je het ons vraagt.

Afbeelding GreenNomads

Een belangrijke dreiging voor duurzaam reizen is massatoerisme. Reis altijd zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen om te voorkomen dat je verblijf te veel druk uitoefent op de bestemming. Bovendien heeft dit niet alleen voordelen voor de bestemming, maar ook voor jou: buiten het hoogseizoen liggen de prijzen lager, zijn er minder toeristen en hoef je de mooie plekjes niet te delen!

Meer tips en weetjes? Hier vind je al onze blogs over duurzaam reizen.

Tip 2. Plan je trip tot in de puntjes.

Het is soms fijn om tijdens vakanties de dagen op z’n beloop te laten, maar wil je de prachtige plekken in dit land niet steeds met anderen moeten delen, zal je toch echt moeten plannen. ’s Ochtends of juist einde middag ga je namelijk het liefst naar de meest toeristische plekken. De grootste drukte vind je rond de Golden Circle, omdat hier tourbussen langs rijden met dagjesmensen vanuit de hoofdstad Reykjavik. Deze tourbussen zijn nog niet aangekomen of allang weer terug als je er aan het begin of het einde van de dag bent. Zorg dan dus ook dat je op plekken slaapt die dichtbij de bezienswaardigheden liggen, zodat je flexibel kunt zijn. Een van de meest bezochte plekken in IJsland is natuurlijk de Blue Lagoon, maar veel mensen gaan overdag. Wat dacht je ervan om ’s avonds te gaan? Maak je ook nog kans om het Noorderlicht te spotten tijdens het badderen! Kom wel aan tijdens daglicht zodat je nog wat foto’s kunt schieten van het prachtige, felblauwe water.

Gelukkig hebben wij de ideale planning al voor je uitgeschreven, bespaart je weer een hoop uitzoekwerk!

Tip 3. Kijk verder dan je neus lang is!

Wat ons echt opviel is dat veel mensen even een kijkje nemen bij een bezienswaardigheid, maar vervolgens weer rechtsomkeert maken naar hun auto of bus. Terwijl er nog zó veel meer te zien is als je net even een stukje doorloopt. Soms net een ander perspectief, maar vaak vind je nog allerlei extra moois. Zo liepen wij bij waterval Skogafoss met de trap naar boven, zoals de meeste anderen ook deden, maar liepen wij daarboven vervolgens na het viewpoint nog wat verder door. Het resultaat: prachtige watervallen mét daarboven een regenboog, alleen voor ons!

Tip 4. Blijf wat langer staan bij een bezienswaardigheid.

Veel mensen maken dus rechtsomkeert zodra ze een klein rondje hebben gelopen en hun foto hebben geschoten. Blijf gewoon net even wat langer staan en je hebt de plek geheid voor een moment of zelfs een tijdje voor jezelf. Bonus: extra tijd om even compleet in het moment te zijn! Heb je hier wat moeite mee? Ga dan eens je zintuigen langs: wat zie, ruik, proef, voel en hoor ik? Wedden dat dit prachtige moment dan in je geheugen gegrift staat!?

➩ Lees ook: hoe staat het met duurzaamheid in IJsland?

Tip 5. Zoek naar viewpoints op Google Maps.

Naast de bekende hotspots in het zuiden, die je zeker ook moet aandoen omdat ze niet voor niks hotspots zijn geworden, is IJsland eigenlijk één groot openluchtmuseum. Overal vind je wonderschone natuur, dus waarom zou je het alleen bij de hotspots laten? Een hele simpele tip die je eigenlijk overal in de wereld kunt toepassen maar zéker in IJsland goed werkt, is om viewpoints op te zoeken in Google Maps. Het leuke daaraan is ook nog dat het een verrassing is wat je tegenkomt én je beleeft meteen een avontuur! Pas wel op voor de onverharde wegen als je geen 4×4 hebt, al is onze ervaring dat deze nog wel redelijk te doen zijn met een gewone auto zolang je maar heel rustig rijdt (disclaimer: je bent hier niet voor verzekerd, dus ga vooral wandelen als je je daar beter bij voelt!).

Bekijk gerelateerde blogs:

Een roadtrip door Zuid-IJsland: 10 dingen die je vooraf moet weten

Een roadtrip door Zuid-IJsland: 10 dingen die je vooraf moet weten

In Zuid-IJsland vind je de meest adembenemende natuur, zoals de beroemde gletsjer Jökulsárlón, de watervallen Skógafoss en Seljalandsfoss en het zwarte zandstrand van Reynisfjara. Er zijn talloze prachtige hikeroutes en het is ook nog eens een geweldige plek om het noorderlicht te zien. Kortom, een bezoek aan Zuid-IJsland wordt ongetwijfeld onvergetelijk! Laat het nou óók nog eens een van de meest duurzame bestemmingen ter wereld zijn. Wij zien geen enkele reden waarom je niet nú je laptop open zou klappen om je vlucht te boeken!

Hoe staat het met duurzaamheid in IJsland?

Hoe staat het met duurzaamheid in IJsland?

Voordat je op reis gaat naar een bepaald vakantieland, is het altijd goed om te checken hoe het gesteld staat met de duurzaamheid in dit land. Hoe meer aandacht het land schenkt aan natuur en milieu, hoe minder groot de voetafdruk van jouw reis is. In dit artikel zoomen we in op IJsland en geven we tips hoe jij rekening kunt houden met jouw voetafdruk tijdens je rondreis door dit unieke land.

De beste reisroute voor een roadtrip door Zuid-IJsland

De beste reisroute voor een roadtrip door Zuid-IJsland

IJsland, het land van ijs en vuur. Van sprookjesachtige lavavelden en ijsblauwe gletsjermeren, gitzwarte stranden en gifgroene canyons en enorme watervallen. Steeds meer toeristen weten – terecht – hun weg te vinden naar dit prachtige stukje Europa, dat eigenlijk meer aanvoelt als een buitenaards paradijs. Zeker het zuiden is erg populair, maar toch kan je ook dít stukje IJsland op een authentieke manier beleven. Door buiten het hoogseizoen te reizen bijvoorbeeld, maar ook door goed te plannen. Met onderstaande dagplanning en route voor een roadtrip door Zuid-IJsland ontloop je de toeristische massa zo veel mogelijk. Je zult veel tijd in de auto doorbrengen, maar dat is absoluut geen straf: het is al een attractie op zich om door dit verwonderlijke landschap te rijden.